Rodí se stále méně dětí. Za posledních 30 let klesl jejich počet o 900 tisíc

27.12.2011 21:18

V Česku v posledních třiceti letech ubylo dětí. Rodí se jich až o třetinu méně než dříve. Na vině je zejména jiný životní styl a rovné příležitosti pro ženy i muže.

Rodí se stále méně dětí. Za posledních 30 let klesl jejich počet o 900 tisíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matka s novorozencem

Zatímco před 30 roky v zemi žilo 2,41 milionu chlapců a děvčat do 15 let, letos jich bylo zhruba o 880 tisíc méně. Počet dětí je tak menší o víc než třetinu, obyvatel České republiky je přitom více. Statistiky zkreslují jednak cizinci a jednak senioři, kterých je díky lepší lékařské péči a vyššímu věku dožití o poznání více než před 30 lety.

Úbytku dětí nedokázal zabránit ani nedávný porodní boom v roce 2008, kdy přišlo na svět bezmála 120 tisíc dětí. Za propadem porodnosti stojí zejména změny ve společnosti, které s sebou přinesl listopad 1989. Lidé začali cestovat, studovat a budovat kariéru. Dnes se snaží profesně víc uplatňovat i ženy. Statistický úřad dokonce tvrdí, že ve věkové skupině do 34 let je podíl vysokoškolsky vzdělaných žen vyšší než podíl mužů.

reklama

autor: par

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…