Rodičovská má zpoždění. Pro část matek to znamená stres a dluhy

12.10.2011 13:18

Některé matky závislé na rodičovském příspěvku neprožívají tento měsíc právě příznivé období. Výplata této dávky se totiž zpozdila. A tak - i když ze strany státu, potažmo Úřadu práce, který peníze ženám (i mužům) na rodičovské dovolené vyplácí, nedošlo k porušení zákona, pro řadu rodin a zejměna samoživitelek jsou zpožděné peníze, na kterých jsou závislé, velký problém.

Rodičovská má zpoždění. Pro část matek to znamená stres a dluhy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti - ilustrační foto

Dvaatřicetiletá Monika žije v satelitním městečku u Prahy, má osmiměsíčního syna Marka, k němu ještě tříletou dceru. Není samoživitelkou, žije naštěstí s manželem. Přesto jí více než sedmitisícová položka, kterou u ní rodičovský příspěvek představuje, v rozpočtu nyní chybí.

"Právě jsem volala na úřad, kdy peníze dorazí a proč se zpozdily. Úřednice se omlouvala, že chyba už není na jejich straně, nicméně, že termín skutečné výplaty příspěvku, říct neumí. Je to opravdu zmatek. Já to nějak udělám a snad zvládnu, ale co mají dělat mámy, co jsou na to samy? Já byla zvyklá, že jsem tyhle peníze měla na účtu vždy k 9. v měsíci, proto se už pídím, kde se zatoulaly. Jiné maminy jsou však třeba zvyklé, že jim příspěvek chodí ke 4. v měsíci, a pro ně už jde o více než týdenní skluz. Úspory z těchto příjmů dělat nejdou, takže těm mámám nezbývá nic jiného, než si někde půjčovat. A to není moc dobrá cesta, to všichni tušíme," řekla pro ParlamentníListy.cz paní Monika. 

Termín výplaty je různý. Může být až do konce měsíce

Rozdíly v termínech výplat rodičovského příspěvku potvrdil i mluvčí Úřadu práce Jiří Reichl. "Ano, někomu chodí tento příspěvek šestého, někomu třeba dvanáctého a jsou lidé, kteří ho dostávají na složence či na účet až 25. v měsíci. Ke zpoždění tento měsíc skutečně došlo, ovšem je to způsobeno technickou závadou, kterou jsme nemohli ovlivnit. Jde o zcela mimořádnou situaci, na jejíž nápravě se usilovně pracuje. Podle aktuálních informací, které mám, by peníze matky měly obdržet nejpozději do začátku příštího týdne. Chci však zdůraznit, že povinností, kterou nám ukládá zákon, je zaplatit rodičovský příspěvek vždy do konce kalendářního měsíce. A to se bezpochyby stane," uvedl pro ParlamentníListy.cz Reichl. Naznačil tak nepřímo, že by rodiče, kteří jsou na této dávce závislí, měli počítat raději i s variantou, že by ke zpoždění výplaty o 14 dnů až tři týdny mohlo dojít.

Čtěte také:

To, že to pro někoho může být problémem, však komentovat nechtěl. "Opakuji jen, že jde o mimořádnou situaci," řekl. Kolika lidí se tato situace dotýká, nesdělil s ohledem na to, že to v tuto chvíli neví.

Se zpožděním je třeba počítat i při výplatách nemocenských dávek

"No ono se to řekne, že je vše v pořádku, že peníze přijdou. Jenomže když vám naposledy přišly peníze toho devátého září (nebo někomu čtvrtého), v tyhle dny už je fakt problém, za co nakoupit pleny, jídlo pro děti. Pokud  by pak peníze měly přijít skutečně až ke konci měsíce, znamenalo by to vlastně, že bych musela zvládnout být bezmála dva měsíce bez peněz. A to tedy nevím, jak prakticky provést," doplnila ještě svoji připomínku, jež je plně na místě, Monika.

Ačkoli mluvčí Úřadu práce omlouvá zpoždění vyjímečnou situací a závadou, která může vzniknout kdykoli, pravdou je, že vedle problémů s rodičovským příspěvkem, se daleko častěji setkávají lidé se zpožděnou výplatou nemocenských dávek (vyplácených pro změnu OSSZ). V Praze byly v minulosti případy, kdy lidé, v době nemoci také mnohdy plně závislí na těchto financích, čekali na výplatu i tři měsíce. I pro ně to skoro vždy znamenalo se nepříjemně a rizikově zadlužit.

Zátěžová situace, která může vést až ke zkratovitému jednání

Jak ParlamentnímListům.cz potvrdila i ředitelka nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová, z praxe se čas od času takovéto případy řeší a matky v podobných situacích se na nadaci obracejí se žádostí o pomoc. "Je to pro ně velmi zátěžová situace, jelikož mají - zvláště samoživitelky - velmi limitovaný zdroj příjmu - který když se dostane do skluzu, je nepřekonatelným problémem. Stát by si měl pohlídat, aby k takovýmto situacím nedocházelo, poněvadž může v některých zoufalých matkách docházet i ke zkratovitému jednání," sdělila Baudyšová.


Čtěte také:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…