Rok 2012 přinesl rekordní počet stíhaných politiků. Podle Zbořila jsme na nové cestě

29.12.2012 17:40

Z dosud nedotknutelných se stali stíhaní, vyšetřovaní, obvinění i odsouzení. Politici, dosud chránění nejen imunitou, ale i vlivem a mocí, přestali být hájeni. Vláda, která se nazvala protikorupční, nemohla bránit policii a státním zástupcům, aby se podívali na zoubek i politikům. A výsledek? Za loňský rok bylo obviněno rekordní množství politiků a vyměněn rekordní počet ministrů.

Rok 2012 přinesl rekordní počet stíhaných politiků. Podle Zbořila jsme na nové cestě
Foto: Archiv
Popisek: Tvorba uživatelů sociální sítě Facebook

Zloděj křičel: Chyťte zloděje

Veřejnost nejvíce šokoval případ dnes už bývalého středočeského hejtmana a poslance za ČSSD Davida Ratha, kterého policisté zadrželi se sedmi miliony korun v krabici od vína. Politik, který ve sněmovně osočoval kdekoho z korupce, byl sám obviněn za to, že vzal sedmimilionový úplatek za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Během několika měsíců, které strávil ve vazbě, mu přibyla další obvinění – za přijetí úplatků v souvislosti se soutěžemi na nákup vybavení středočeských zdravotnických zařízení.

Středočeský státní zástupce Petr Jirát, známý svým ostrým tažením proti korupčníkům, chce Rathovi prokázat korupci u šesti veřejných zakázek pro Středočeský kraj.

Kalousek bojoval za exministryni obrany jako lev

Velkou pozornost přilákalo také přetahování kolem vydání tehdejší místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za TOP 09 a exministryně obrany Vlasty Parkanové. Její stranický kolega, ministr financí Miroslav Kalousek za ni bojoval jako lev, ale vydání k policejnímu stíhání nezabránil. Policie Parkanovou podezřívá ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku, když si při nákupu letounů za téměř čtyři miliardy korun jako ministryně obrany nevyžádala znalecký posudek na cenu. Státu tak měla podle policie vzniknout škoda 658 miliónů korun.

Ale advokát Vlasty Parkanové Tomáš Sokol je přesvědčen, že se bývalá ministryně chovala podle evropských a světových standardů. „Manažeři nemohou znát všechno, běžně si vyžadují stanoviska odborníků. Postihovat je za stanoviska odborníků, nebo za to, že si nevyžádali další stanoviska jiných odborníků, je nesmyslné. A to je věc, kterou vytýká policie mé klientce, že si měla vyžádat ještě další informace. Ale když cenu posvětilo ministerstvo obrany i ministerstvo financí, měla se ještě obrátit na nějaké další ministerstvo?,“ řekl ParlamentnímListům.cz známý obhájce.

Ministr práce doplatil na svoji pravou ruku

Obvinění vysokého státního úředníka, náměstka ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Šišky a jeho vzetí do vazby vedlo dokonce k rezignaci ministra za TOP 09 Jaromíra Drábka. Šiška byl totiž jeho nejbližším a dlouholetým spolupracovníkem, kterého si na úřad přivedl. A jeho pravomoci byly rozsáhlé, Šiška byl na ministerstvu zodpovědný za všechno kolem IT. Ale efekt jeho práce nebyl velký, zakázky na počítače a komunikační techniku vedly ke kolabování systémů na úřadech práce, které dodnes nefungují tak dobře jako ty staré. Nakonec mu srazilo vaz podezření z korupce.

Odsouzený Roman Pekárek chce dojíždět do sněmovny z vězení

Tluchořovou pomstou nazvali parlamentní posměváčci nástup nového poslance ODS Romana Pekárka za odcházejícího rebela Ivana Fuksu, který spolu s dalšími poslanci v čele s Petrem Tluchořem rezignoval na poslanecký mandát kvůli nesouhlasu s vládním daňovým balíčkem. Pekárek se stal poslancem navzdory tomu, že byl už v té době nepravomocně odsouzen za korupci v komunální politice. Odmítl se vzdát mandátu a dodnes se cítí nevinen, i když už mu Vrchní soud pětileté vězení za úplatkářství potvrdil. Zákonodárcem chce zůstat a rád by případně dojížděl na jednání sněmovny z vězení. A to v novodobé historii sněmovny ještě nebylo.

I Věci veřejné mají máslo na hlavě

V Poslanecké sněmovně rozhodovali o zákonech i další nepravomocně odsouzení poslanci – Vít Bárta z Věcí veřejných a nezařazený Jaroslav Škarka (dříve také z Věcí veřejných). Jejich případ se však bude projednávat znovu. V červenci začali policisté stíhat dalšího poslance Věcí veřejných Otto Chaloupku. I jeho obvinili z korupce, protože prý vymáhal až polovinu platu svého někdejšího asistenta Vratislava Vařejky pod pohrůžkou, že ho jinak nebude dál zaměstnávat.

ProMoPro zlomilo vaz Sašovi Vondrovi

Policie obvinila také několik lidí v případu sporné zakázky pro firmu Promopro z doby českého předsednictví EU, mezi nimi i tehdejší náměstkyni bývalého vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry Janu Hendrichovou. Tato kauza nakonec dohnala Vondru k rezignaci na funkci ministra obrany v Nečasově vládě.

Odkloněné miliony nepřinesly štěstí Kocourkovi

Problém s policií má i bývalý ministr průmyslu a obchodu za ODS Martin Kocourek kvůli zatajení 16 milionů korun před manželkou při rozvodu. Také on musel křeslo ministra opustit.

Politici nevidí v rekordním počtu stíhaných kolegů nic negativního. „Vidím to jako pozitivní. Naopak negativní bylo to, že se takové věci v minulosti nestíhaly,“ řekl.

Komunální politici nezůstávají pozadu

Obvinění se nevyhnula ani komunálním politikům. Starosta Prahy 2 Jiří Paluska kvůli stíhání ze zneužití pravomoci veřejného činitele na svoji funkci rezignoval. Několik měsíců stíhali kriminalisté také českobudějovického primátora Juraje Thomu kvůli údajnému zmanipulování zakázky, ale pak jeho stíhání zastavili. Obvinění čelí i náměstek primátora Frýdku-Místku Dalibor Hrabec (dříve VV) a kvůli machinacím s eurodotacemi zase náměstek ústecké hejtmanky Pavel Kouda (dříve ČSSD).

Každý, kdo krade a ubližuje, má být potrestán

Na stíhání většího množství politiků než v minulosti nevidí předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík nic špatného. „Vidím to jako pozitivní, protože negativní bylo, že se v minulosti prohřešky politiků nestíhaly,“ řekl ParlamentnímListům.cz. „Přál bych si, aby každý, kdo chce něco ukrást nebo někomu ublížit, si nesl následky. Každý, kdo přijme úplatek, by měl být stíhán,“ dodal Gazdík. A je podle něj i zásluha politiků, že se podařilo vytvořit takové prostředí, aby orgány činné v trestním řízení měly možnost bez obav z následků dělat svou práci.

Vykročili jsme na novou cestu, jejíž konec je v nedohlednu

Také politolog Zdeněk Zbořil je přesvědčen, že orgány činné v trestním řízení pracují intenzivněji než dřív. „Na druhé straně z těch mnoha obviněných a stíhaných politiků jich bylo příliš málo odsouzených, a ti, kteří byli, se snaží nenastoupit trest,“ upozorňuje na jednání bývalého senátora Alexandra Nováka, který byl pravomocně odsouzen za korupci, ale nástupu do vězení se ze zdravotních důvodů vyhýbá. „Vykročili jsme na novou cestu, jejíž konec je v nedohlednu,“ řekl Zbořil ParlamentnímListům.cz.

Vidíme jen vrchol ledovce

Političtí reprezentanti se podle něj ukázali v nedbalkách. „To, co jsme jen tušili, že největší šejdíři sedí dokonce v ústavních orgánech této země, se ukázalo jako pravda. A obávám se, že zatím vidíme jen špičku ledovce,“ uvedl politolog. Podobně jako o zkorumpovaných politicích se prý šušká i o zkorumpovaných soudcích i celém resortu spravedlnosti. „Čas od času se objeví soudce, který překračuje své pravomoci, ale že by byl někdo exemplárně potrestán, to ani náhodou,“ kritizuje Zdeněk Zbořil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Libuše Frantová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…