Roman Šmucler: Za dva roky půjde náš stát do háje

06.11.2011 18:01

Nezajímá mě, jestli poslanci ve sněmovně spinkají, nebo nespinkají! Pro ParlamentníListy.cz prohlásil podnikatel ve zdravotnictví Roman Šmucler. Co ho ale zajímá je, že se ztrácejí miliardy. Opoziční ČSSD a ministr financí Miroslav Kalousek podle něj mistrně odvádí bouřlivou debatou ve sněmovně pozornost od opravdu palčivých témat.

Roman Šmucler: Za dva roky půjde náš stát do háje
Foto: top09.cz
Popisek: Roman Šmucler

Podle Romana Šmuclera se opozici i ministru financí Miroslavu Kalouskovi podařilo při nynějších bouřlivých rozpravách Sněmovny brilantně zavést řeč o nepodstatných tématech. „Podstatné je, že se blíží ekonomická krize a že se strašně moc krade a že omezením korupce se dá ušetřit strašně moc peněz," míní Šmucler.

Nezajímá mě kdo spal! Ale kde jsou miliardy

„Místo toho se řeší, jestli tam chudáci spinkají, nebo nespinkají. Jestli mají, nebo nemají dost prostoru se vyjádřit. To skoro vypadá, že se vzájemně domluvili. Protože vlastně není v zájmu nikoho z nich, aby se třeba zpřísnily veřejné zakázky. A novináři jim to, dá se říct, sežrali, když noviny píšou o tom, kdo tam spal a co říkal," hodnotí Šmucler situaci.

Toho ale podle Šmuclera není nutné si všímat. „Je potřeba si všímat jiných věcí. Proč se ztrácí tolik miliard ročně. A to bych se ptal pořád a zase a znovu. A to jestli tam spí nebo ne, to je nějaké jejich hobby. A ať si tam spí, protože jestli ten stát nebudou řídit pořádně, tak mě vlastně ani nezajímají," dodal podnikatel.

Řeckou cestu máme na dosah

Navíc je Šmucler přesvědčen, že na rozpravách ve Sněmovně je vidět, že se blížíme do situace Řecka. „A jakékoliv takové handrkování je směšné," konstatoval a dodal: „Když jsem před časem říkal, že Řecko půjde do háje, všichni se mi smáli a dnes se bavíme o tom, že do háje půjde možná i Itálie. A jestli to přijde k nám, tak to půjde v minutách, protože my nejsme členy žádného bloku. A tady se bojuje o marginální věci," míní Šmucler s tím, že dnes náš „dluh sice není převeliký, ale za dva roky bude a opravdu do háje půjdeme".

Související: Roman Šmucler šokoval: Bude státní bankrot. Vím to

Podle něj by se spíš než hádky, měla hledat cesta, jak se rostoucím dluhem vyhnout řecké cestě. „Ukázalo se, že úspěch měly dluhopisy. Proč lidem za to, že spořili, nedat další dluhopisy na vysoký úrok, aby Češi vlastnili svůj dluh a nebyli jsme závislí na cizině. To třeba je cesta. A ne to, co člověk může dnes a denně slyšet ve Sněmovně," myslí si Šmucler.

„Čili to jednání ve sněmovně je spíš taková legrace, která ukazuje, že poslanci asi ani nečtou cizí noviny a jsme pro smích celému světu, pokud se námi zabývá," dodal Šmucler. Ten nicméně přivítal snížení státní podpory stavebního spoření, které by sám dokonce zrušil úplně.

Zase vyprodukujeme dluh. Jak ho zaplatíme? 

„Je to prosté, na to teď nemáme. Jak se ukazuje, příští rok vyprodukujeme 130 miliard státního dluhu a je evidentní, že dluhy se platit musí, nebo přijde bankrot. Takže je tu jasná otázka, jak dokážeme a z čeho zaplatit bilionový dluh," je přesvědčen Šmucler.

Čtěte také: Roman Šmucler k budoucnosti: Vyplatí se umřít brzy

„A když už máme dávat lidem výhodné sazby, já bych byl pro, aby to bylo na státní dluh, který by si koupili obyčejní čeští lidé. Tam je docela vysoký výnos. Takže podporu stavebního spoření zrušit okamžitě a hned bych prodával státní dluhopisy. Tady je také šance, že třeba jako Japonci budeme mít poměrně vysoký státní dluh. Ale v Japonsku ten dluh vlastní převážně zase Japonci. Takže na ně neútočí nějaké zahraniční fondy," popisuje Šmucler.

„Navíc, kdyby si v našem případě, dluh nakoupily české důchodové fondy, tak při tom poměrně vysokém zhodnocení, které tam dnes je, by se zaplatila i část důchodové reformy," dodává podnikatel.

Doufám, že od ledna se bude dramaticky šetřit

Podle něj je škoda, že už v současnosti schvalovaný rozpočet není koncipován realističtěji , když stále počítá s dvou a půlprocentním růstem ekonomiky, přitom je jasné, že to bude méně než procento. „Nezbývá tak než doufat, že ministr Kalousek přijde v lednu v únoru s nějakým dramatickým šetřícím programem, jak slíbil," myslí si Šmucler.

Na druhou stranu je podle něj vidět, že utrácet by se dalo i víc, „když někteří trvají na takových nesmyslech jako jsou stravenky nebo podpora stavebního spoření".

„Teď se přeci musíme bavit o tom, jestli se budou vůbec vyplácet důchody za pár let, nebo jestli bude fungovat zdravotnictví, policie. Musíme se bavit o vůbec základním fungování státu, ale my se tu opravdu bavíme o nesmyslech," trvá na svém podnikatel.

Na co nákupy pro armádu?

Navíc by se podle něj měly zrušit na úrovni státu jakékoliv nákupy ze zahraničí, což by potažmo mělo podpořit růst české ekonomiky. „Teď se mluví o investici do armády v podobě nákupu nějaké zahraniční technologie. No tak to je typicky věc, kterou si teď nemůžeme dovolit. I když je možné, že jak válka byla v Evropě jen teoretická, tak že se třeba nějaká blíží. Ale naše armáda s pár vojáky to opravdu nevytrhne," uvedl Šmucler další příklad, kde by se podle něj dalo šetřit.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…