Roman Šmucler k budoucnosti: Vyplatí se umřít brzy

25.09.2011 5:18

Naplánovaný rozpočet pro příští rok spěje k druhému historicky nejvyššímu schodku a opět za ministra financí Miroslava Kalouska, konstatuje podnikatel a někdejší moderátor Roman Šmucler. Podle něj se tak nejlépe budou mít ti, co v dohledné době umřou, ti ostatní budou do smrti splácet dluh. Šmuclera děsí, že společnost přijala jako normu fackování. Spějeme k nedemokratickému silovému státu, mysli si.

Roman Šmucler k budoucnosti: Vyplatí se umřít brzy
Foto: top09.cz
Popisek: Roman Šmucler

„Tak, jak byl státní rozpočet vládou schválen, to beru, jako že máme simulovaný rozpočet. To znamená, že s velkou pravděpodobností budeme mít druhý největší schodek v historii. A oba dva nejvyšší schodky jsou jakousi historickou souhrou za ministrování pana Kalouska. No a teď si každý bude muset přebrat, co je dobře a co je špatně," konstatoval pro ParlamentníListy.cz Roman Šmucler.

Ti co umřou brzy, se budou mít fajn

„Pro lidi, kteří umřou během následujících dvou tří let, je to dobře. To je dobrá zpráva, že ještě ten příští a přespříští rok bude příjemnější než ty další," prohlásil Šmucler lakonicky s tím, že toto období „pak zaplatí někdo v budoucnu".

Podnikatel a někdejší známý moderátor rozhodně odmítl odhady růstu ekonomiky z pera ministra financí Miroslava Kalouska. „Já samozřejmě spíše než z odhadu vlády vycházím z odhadu mezinárodního měnového fondu. Ten bude určitě pravděpodobnější než odhad vlády. Německo určitě zasáhne eurokrize a my jsme de facto ekonomicky vzato jednou ze spolkových republik Německa, čili před tou krizí není úniku," zavěštil si Šmucler.

Podle něj si ale i vláda je vědoma toho, že svůj rozpočet tak, jak si ho schválila, nesplní. „Já myslím že jde to o to, že politici a zejména ministerstvo financí vědí, že ten rozpočet je nereálný. V tuhle chvíli prostě chtěli mít nějaký rozpočet, což je pochopitelné a teď bude důležité sledovat, jestli jej nechají propadnout do dalších obrovských dluhů, jako před dvěma léty, nebo jestli uslyšíme o nějakých dalších škrtech," míní Šmucler.

Čtěte také:
Francouzská smetánka chce zdanit. Sobotka vyzval Čechy k následování
Šmucler: My bohatí státu pomůžeme. Ne ale tomu, kde se rozhazuje
Roman Šmucler šokoval: Bude státní bankrot. Vím to
Roman Šmucler: Lidé jsou zmanipulovaní levicí a odboráři

Snad ministr financí ten rozpočet vážně nemyslí

„To znamená, jestli ministr financí bere ten rozpočet skutečně jako konečný, nebo jestli de facto začne dělat v lednu nový. Kdyby v lednu začal dělat nový, já bych byl pro, protože se dá ještě hodně škrtat," doplnil.

Šmucler se tak kloní k názoru, že ministr Kalousek chce nechat projít sněmovnou nejméně kontroverzní rozpočet, aby jej následně mohl upravovat už jen formou vládních opatření, ke kterým nebude názor Sněmovny zapotřebí. „Já myslím, že tak by to bylo rozumné, než to řešit politicky. A pokud by se škrtalo v importech a ve spotřebě, tak by se ten rozpočet ještě dal zachránit," dodal Roman Šmucler.

Podle něj se všichni musíme pro budoucnost smířit s tím, že budeme mít méně. „Já myslím, že pokud se nestane v Evropě nějaký zázrak, tak se s tím budeme muset smiřovat do konce života," konstatoval podnikatel. „To je prostě nová ekonomická realita, pokud Evropa neudělá něco, aby se zpět dobrala toho postavení, jaké v minulosti měla," řekl Šmucler redakci.

Ministr Drábek: Bismarck měl jiný metr
Ministr Drábek: Netrestáme rodiče
Drábkův úřad bude seniorům platit na bydlení doživotně

Musíme se naučit pracovat nebo...

„Problém je v tom, že jde o krizi hodnot, to totiž není v tom, že politici změní nějaká čísla. Problém v evropském prostoru je, že jsme se odnaučili pracovat a zvykli jsme si, že za nás pracují asiaté a my jim ty peníze sebereme. Ale to už se nám nepodaří. Zkrátka pokud se nenaučíme pracovat, a to bude trvat minimálně několik let, tak se budeme mít čím dál tím hůř. Čili si na to musíme zvyknout a nebo změnit svoje chování," uzavřel podnikatel své ekonomické úvahy.

Dnes facka, zítra se budeme střílet a pak...

Na dotaz ParlamentníchListů.cz nechtěl komentovat konkrétní situaci, při níž ministr financí Kalousek nafackoval „drzému" mladíkovi. „To jsou věci u kterých já jsem nebyl. Já jsem nebyl na Malostranském náměstí. Já jsem nebyl na jednání vlády. Já můžu jen říct, že lidi by se fackovat neměli. To by lidi měli prostě zvládat, stejně jako by si neměli sprostě nadávat," řekl nicméně.

„Já si myslím, že je jasné co je správné a je potřeba to oddělit. Protože takhle se za chvíli začneme fackovat všichni, pak se začneme střílet a pak už prostě bude válka. Čili je potřeba říct, že jestli ten mladík řekl panu Kalouskovi něco opravdu hrozného, měl by se omluvit. A pan Kalousek by se měl také omluvit, protože fackovat se člověk nemá," soudí o konfliktu Šmucler.

Češi fackování schvalují?

„Mě na tom nejvíce děsí, že když jsem se díval na různé chaty a diskuze, že ty facky vlastně měly velkou podporu. Čili, že hodně Čechů si myslí, že ta facka byla správně. To mě na tom děsí. Mě je jedno, jestli to byl Kalousek nebo někdo jiný, ale to že lidé schvalují ten princip facky je hrozivé.

Když si to přičteme k tomu, co se děje na severu Čech, tak si myslím, že směřujeme k nějaké formě vnitřního násilí," obává se podnikatel. Podle něj pracujeme na něčem, co je nedemokratické, co můžeme nazvat silový stát.

„Takhle to vždycky bylo. Ve třicátých létech v Německu. Před tím v Rusku. Lidi si zvykli na to, že násilí je normální a pak ten stát následně popřel jakékoliv demokratické principy. Jestli přistoupíme na to, že facka je normální, pak by za ní neměl nýt stíhán nikdo. A pak si musíme říct, že útočníky s mačetama na severu Čech také někdo naštval a už se z toho nevymotáme," uzavřel Šmucler.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…