Romové, buďte rozumní, nabádá politolog. Politiku neumíte

14.10.2011 11:51

Romové se, stejně jako už několikrát v minulosti, snaží založit svoji celostátní organizaci, která by mohla fungovat na úrovni politické strany. K obnovení iniciativy je přiměly mimojiné i události, které hýbou severem Čech. Podle odborníků by ale jejich snaha mohla být spíše kontraproduktivní. Zavést by je mohla až do pomyslné slepé uličky.

Romové, buďte rozumní, nabádá politolog. Politiku neumíte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Ščuka

Dvě události, konkrétně nepokoje na Šluknovsku a Mezinárodní den Romů, přiměly až 150 klanů a rodin tohoto etnika, aby zaplavily jihočeskou metropoli. Na tamějším výstavišti se schází mimo jiné i proto, že chtějí založit romskou organizaci, která by měla sjednotit všechny aktivity tohoto etnika. Měla by být plnohodnotným právním partnerem při jednání s vládou i dalšími oficiálními institucemi.

Na romské konferenci v Brně její účastníci schválili přípravný výbor, který má sdružení zaregistrovat, vypracovat jeho stanovy a schválit vedení. Tvůrci myšlenky si nedělají iluze, že bude organizace zastupovat všechny Romy. Není to tak ale ani s žádnou politickou stranou v Česku, řekl novinářům jeden z pořadatelů konference a iniciátorů vzniku organizace Stanislav Daniel.

ParlamentníListy.cz zajímalo, zda by se výše zmíněné uskupení v majoritní společnosti setkalo s kladnou či zápornou odezvou. A také to, zda by bylo vhodným řešením současné situace na severu Čech, ale i v jiných částech republiky, kde bují nepokoje mezi  bílou většinou a romskou menšinou.

Politická strana? Ne

Podle politologa Lukáše Jelínka z Masarykovy dělnické akademie není nápad vytvořit romskou organizaci na celostátní bázi příliš chytrý. "Romové potřebují spíše koordinaci elit, klanové vůdce, vůdce rodin. Politická strana složená jenom z Romů by nebyla efektivní, měla by velké problémy se na celostátní úrovni prosadit," řekl ParlamentnímListům.cz Jelínek.

Téma Šluknovsko
Přeji Romům úspěch ve volbách, řekl u Moravce vládní úředník
Příslušníci menšin se musí podílet na správě věcí veřejných, míní Uhl
Brno čeká den D, zaplaví ho romské klany. Vést je bude herec Čenský

Důvod k hádce? Partaj

Připomněl, že už v minulosti se romské etnikum několikrát o vytvoření nějakého jednotného sdružení snažilo. Vždy však jejich pokusy skončily fiaskem. "Romové se pak akorát rozhádali," uvedl politolog s tím, že podobný scénář lze předpokládat i v případě, že by romská organizace vznikla díky pátečnímu setkání v Brně.

Slepá ulička

Doufá však, že se tak nestane. "Jde o slepou uličku. Měli by těžké proniknout do vysoké politiky, sněmovny a podobně," dodal Jelínek s tím, že jako správné řešení vidí zapojení romských elit do čela etablovaných politických stran.

Problémem vzniku romské partaje může být kromě nedostatku politických a vzdělanostních elit ale i skutečnost, že v Česku chybí tradice uskupení založených na etnickém principu. Na tento aspekt upozorňuje třeba sociolog a ředitel agentury STEM Jan Hartl.

Romové jsou rozhádaní. Pomůže politika?

"Obec potenciálních příznivců tohoto uskupení tak nemůže být moc velká. U romského etnika je navíc problém, že je dost roztříštěné, má konfliktní zájmy," uvedl pro ParlamentníListy.cz odborník. Na rozdíl od Jelínka ale považuje variantu vzniku romské organizace - jakkoliv ji nepovažuje za pravděpodobnou - za pozitivní pro toto etnikum.

Čtěte také:
Senátor Čunek: Lidi vezmou na nepřizpůsobivé vidle. Tak to dopadne
Romové útočí i na Břeclav. Místní se bojí chodit na vlak

"Pokud by se to podařilo, bylo by to pro něj přínosné," uvedl. Zda by však uskupení bylo kladně přijato i ve většinové společnosti, odhadnout nedokázal. "Protiromské postoje jsou v současnosti velmi silné," uvedl.

Šéf Factum Invenio Jan Herzmann srovnal snahu romského etnika v ČR s těmi zahraničními. "Obecně nejsou v Evropě národnostní strany celostátně moc úspěšné, na Slovensku vztahům neprospěly," uvedl pro redakci. Souhlasil tak s Jelínkem. Za lepší variantu totiž považuje vytvoření romské platformy stávajících stran.

Sociolog Ivan Gabal, který se romské problematice dlouhodoběji věnuje, se k otázce možnosti vzniku organizace tohoto etnika raději nechtěl vyjadřovat. "Nezlobte se, nechci k tomu nic říkat," řekl redakci.

Ochrannou ruku drží Hašek

Akce, která se v pátek koná v Brně, a na níž by mohlo dojít k založení zmíněné organizace, je reakcí na současné problémy ve Šluknovském výběžku a také v některých zemích v Evropě. Hlavní témata, která má sjezd projednávat budou bezpečnost, zaměstnanost a vzdělanost. Akce se uskuteční pod záštitou šéfa pořadatelského kraje tedy Michala Haška (ČSSD), který byl na romském sněmu také přítomen.


Čtěte také:

Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…