Romové chtějí práci a vzdělání, říká exministryně Džamila Stehlíková

03.09.2011 21:12

V souvislosti s napjatou situací na severu Čech padají na adresu této ženy výtky zejména ze strany politiků, jako jsou senátoři Doubrava a Pakosta, že integrační politika vlády, v působila jako ministryně pro lidská práva a národnostních menšin, byla příliš mírná. O koho jde? O bývalou ministryni Džamilu Stehlíkovou (SZ).

Romové chtějí práci a vzdělání, říká exministryně Džamila Stehlíková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chodba v domě Romů

Ta je naopak přesvědčena, že právě cesta nastolená Topolánkovým kabinetem spočívající ve vládou zakládaných agenturách, které mají za cíl zprostředkovat kontakt mezi romskou menšinou a majoritní společností, je správná.

SLEDUJEME téma Romové

Zatímco senátor Jaroslav Doubrava by rád viděl na Šluknovsku armádu, Džamila Stehlíková říká: „To jsou všechno silná slova. Ve skutečnosti je to však všechno o každodenní mravenčí práci v terénu." Podle Stehlíkové tuto práci vykonávají právě vládní agentury. „Není to o silných slovech, ale o práci a odborném přístupu. Proč by jinak s agenturami starostové spolupracovali?" diví se kritice své integrační politiky Stehlíková.

Romové by měli dostat příležitost, radí bývalá ministryně

Bývalá ministryně nesouhlasí s názory, podle kterých by měl stát změnit a zpřísnit integrační politiku vůči Romům. „Je třeba pracovat s  lidmi na místě, vzdělání a práce, to je to, co Romové potřebují. Pokud to nemají, vzniká pak živná půda pro excesy různého typu," vysvětluje Stehlíková. Dodává, že to ale neznamená, že by zákon neměl platit pro všechny. „Pokud Romové spáchají útok s rasistickým podtextem, tak za něj musí být potrestáni stejně, jako kdyby jej spáchali členové většinové společnosti nebo členové jakékoliv jiné minority."

Související Řápková nemá slitování: Běžte pracovat, nebo bude další násilí

Nejen na severu Čech, ale i v dalších regionech se však práce nedostává nikomu, nejen Romům. Stehlíková ParlamentnímListům.cz sdělila svůj recept: „Romové dělají specifické práce, v kterých jsou dobří. Jde o to, aby jim stát a podnikatelé dali příležitost. A vytvářeli i takové pozice, v nichž se Romové uplatní," naráží Stehlíková především na různé stavební a strojírenské práce, do nichž jsou často příslušníci romské menšiny zaměstnáváni.

Příležitost? Práce se prý Romům nevyplatí

Ústecký zástupce ředitele městské policie má však jiný názor. Podle něj je problém v sociální politice státu. Problém jsou sociální dávky. „Já znám Cikána a ten říká: ´já pracuju a vydělám míň než ti Cikáni, kteří nepracují´. Dokud se bude více vyplácet nepracovat než pracovat, tak se nic nevyřeší," říká Novotný.

Sledujeme téma Romové v Rumburku

Varuje před tím, že když se problém neřeší, tak zákonitě vzrůstají rasistické nálady ve společnosti a odnesou tak pak i ti Romové, kteří problémy nedělají. Stát podle něho neřešením problému rasismus přímo pěstuje.

REPORTÁŽ
Na Cikány platí jen tvrdá ruka. Drsná reportáž z Ústecka

Řešení je v komunikaci, soudí Stehlíková

Stehlíková si myslí, že je to spíše způsobené nedostatkem komunikace. „V obcích, kde dochází k vytrvalé spolupráci mezi zástupci obce, Romy a nespokojenou majoritou, dochází k pozitivním změnám. Důkazem může být např. situace právě na Mostecku. Tam se situace v dříve legendárním Chánově lepší. Ukazuje to, že tato cesta funguje," naznačuje pro ParlamentníListy.cz bývalá ministryně Džamila Stehlíková.

Podle ní je přitom cesta vládních agentur i jedinou integrační cestou, na kterou lze získávat dotace z Evropské unie. „Těch peněz by byla škoda nevyužít. A například granty na revitalizaci sídlišť nejsou peníze jen pro Romy, v těch sídlištích bydlí i členové majoritní společnosti," upozorňuje Stehlíková, že evropské peníze tak díky Romům mohou částečně čerpat i členové majority.

K tématu Extremisté dnes chtějí pochodovat ve Varnsdorfu

Spolupráci s agenturami a s romskými předáky si přitom ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz pochvaluje i ředitel mostecké policie Bronislav Schwarz. Podle toho pomáhá nejen v prevenci kriminality a excesů, ale i při jejich řešení. Romové tu mají i vlastní ostrahu. Řada věcí se řeší neformálně přes romské předáky, romské vajdy. Když je někdo trestně stíhán, tak je lepší než poslat policejní hlídku, poprosit vajdu, a Romové vydají zločince sami.

Dnes se ale chystá jedna z dalších demonstrací, tentokrát ve Varnsdorfu. Svolalo ji neonacistické hnutí Svobodná mládež. Demonstrace je ale neohlášená, německá spolková země Sasko dokonce zpřísnila kontroly na hranicích. 

Čtěte:
Zmocněnkyně chápe lidi na severu. Řekla to v televizi
S Vietnamci nás nesrovnávejte. Vinu nesou radnice, řekl romský člen Rady vlády
Romský policista z Ústí: Jednou mi romák nadával, jinak dobrý
Německo se bojí extremismu na severu Čech. Posiluje kontroly


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Matěj Pálka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…