Romové národnost nepřiznali ze strachu. Je jich čtvrt milionu

17.12.2011 21:35

Aktivista Karel Holomek ze Společenství Romů na Moravě uvedl v rozhovoru pro server iDNES.cz tvrdí, že Romové se ke své národnosti při sčítání lidu nehlásili proto, že mají strach. Někteří prý také smyslu sčítání nerozumí.

Romové národnost nepřiznali ze strachu. Je jich čtvrt milionu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Malí Romové v Poschlé

Holomek odhaduje, že Romů je asi 250 tisíc. „Myslím, že zejména vzhledem k tomu, jaká panuje ve společnosti vůči Romům nálada, tak pro ně není příliš příjemné a přijatelné se k této národnosti hlásit. Já to samozřejmě neschvaluji, ale bohužel je to tak,“ myslí si aktivista.

Nevědí, že jde o statistický údaj

Romové se prý často bojí, že by takové přiznání pro ně mělo negativní následky a sčítací komisaři jim často vůbec nevysvětlili, že se jedná pouze o statistický údaj. Navíc se někteří Romové považují spíše za cikány, přestože je to podle Holomka totéž.

„Cikánská národnost je totéž co romská. Cikán je název, který se používá zvenčí vůči Romům. Rom je název, který pochází zevnitř komunity. V romštině Rom znamená člověk. Řada lidí mi říká, že slovo Rom se objevilo až v poslední době, ale existuje stovky let,“  říká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…