Romové nemají vyloučení v genech. Znevýhodňuje je školství

21.10.2011 11:29

Na semináři pořádaném senátorským klubem ČSSD zaznělo od těch, kdo se věnují terénní a komunitní práci s Romy, že nejde o nepřizpůsobivou menšinu, která by měla vyloučení ze společnosti v genech. Komentátora deníku Právo Petra Uhla ale šokovala studie sociologa Ivana Gabala, která popisuje znevýhodňování romských dětí.

Romové nemají vyloučení v genech. Znevýhodňuje je školství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Malí Romové

Nejeden příklad dobré praxe z terénní a komunitní práce s Romy, tedy romskými dětmi i celými rodinami, zazněl na semináři senátorského klubu ČSSD, který měl představit, jak stát, samospráva a nestátní neziskovky včetně romských sdružení čelí sociálnímu vyloučení. „Romové nejsou nepřizpůsobiví a vyloučení nemají v genech, jak tvrdí lidé ovládaní předsudky," shrnuje Petr Uhl v komentáři pro deník Právo, co zaznívalo během semináře.

Komentátora ale zaskočil sociolog Ivan Gabal, jehož studie z roku 2006 odhalila tři sta, dnes už čtyři sta ghett. Gabal totiž představil novou studii o přechodu romských dětí ze škol základních do středních, v nichž popisuje znevýhodňování romských dětí. „Předčasný odchod ze škol hlavního vzdělávacího proudu je u romských dětí třináctkrát častější než u neromských," podivuje se Uhl těmto číslům.

Lepší vzdělání poskytuje dětem Zlínsko, Praha a Brno

Nejsilněji se ale znevýhodňování projevuje při zařazování dětí do takzvaných praktických (dříve zvláštních) škol. „Jejich žáci jsou na celý život vyřazeni ze soutěže o dosažení vyššího vzdělání a pak na trhu práce," upozorňuje Uhl, kterého v provedené studii zaujalo, jak obrovské rozdíly v úrovni škol v naší zemi jsou.

Sociolog Gabal totiž zjistil, že Zlínský kraj, Praha a Brno poskytují dětem lepší vzdělání, na úrovni Norska a Islandu, zatímco kraje Moravskoslezský, Ústecký, Olomoucký a Karlovarský jen na úrovni některých balkánských zemí. Příčiny poklesu úrovně českého školství vidí sociolog v jeho přílišné diferenciaci.

Ne všichni chtějí na Romech vydělat

Uhl připomíná, že na Romech, těch nejchudších, se snaží kdekdo vydělat. Lichváři, podvodníci, část populistických politiků hlavně místních, nejnověji skupina romských podnikatelů, kteří ustavili přípravný výbor celostátního romského sdružení, které by se mělo stát partnerem pro vládu a samosprávné orgány. „Cesty navrhované v Senátu a postoje sociologa Gabala jsou naštěstí z jiného soudku," oceňuje Uhl.

K věci:

Romové, buďte rozumní, nabádá politolog. Politiku neumíte 

Romové z Čunkových bytovek chystají exodus: Uděláme vám v Anglii ostudu 

Politika okradli a zmlátili Romové. Je obviněn z výtržnictví

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: A_Fotoredakce

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…