Romský policista z Ústí: Jednou mi romák nadával, jinak dobrý

02.09.2011 21:09

ROZHOVOR Jaké to je na druhé straně barikády? Odpověď na tuto otázku zná na vlastní "snědou“ kůži policista Ladislav z Ústí nad Labem. On je jedním ze dvou příslušníků Policie ČR romského původu v celém Ústí , tedy ve městě, které trápí vysoká nezaměstnanost a problémy soužití mezi majoritou a minoritou jsou na denním pořádku.

Romský policista z Ústí: Jednou mi romák nadával, jinak dobrý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbraň, ilustrační foto

Přestože v našem rozhovoru neuvádíme celé jméno kvůli Ladislavově bezpečnosti, on sám tvrdí, že ho každý bez tak pozná.

Ladislave, to jste opravdu jen dva v Ústí? Je to přeci krajské město.

Ano, jsme dva. Pak je tu ještě kolega Pavel. Ten pracuje na městském oddělení, ale má to za pár do důchodu. Mně je teprve 28, ale kroutím u policie už sedmý rok. Nastoupil jsem hned po maturitě.

Takže za chvilku budete rarita?

Už to tak vypadá. Vhledem k tomu, že se nenabírají noví rekruti.

Jaké je vaše přesné zařazení a hodnost?

Pracuji u pořádkové policie na obvodním oddělení jako zpracovatel trestných činů. Mám propůjčenou hodnost praporčíka.

Ladislave, jak se koukáte na ty události ve Šluknovsku? Třeba ten incident v Novém Boru, přeci jen to pro vás, coby Roma, musí být trochu dilema ne?

"Akci v Novém Boru tvrdě odsuzuji, tohle nebyla klasická hospodská rvačka, to byl útok mačetami a tyčemi. Samozřejmě odsuzuji i chování barmanky. Ta je vpustila do baru a nechala je hrát automaty, jenže poté co vyhráli, jim nevyplatila výhru a konflikt byl na světě. Pak to šlo ráz na ráz. Klasická hádka, přivolání starších posil od mladších a je to! Jestli se prokáže, že u toho řvali rasistická hesla, navrhuji tresty ve vyšších odstavcích. My slušní Romové se od toho útoku distancujeme, a odsuzujeme to. Nemůžeme ručit a zodpovídat se za ostatní cigány.

Sledujeme Romové v Rumburku a Romové v Novém Boru

Aktuálně:
Ve Varnsdorfu demonstrovalo 500 lidí. Zítra přijedou i extremisté

Proč se nepíše o tom magorovi, co vzal tyčí po hlavě ty dvě děti?? Nebo proč se nemluví o tom idiotovi, co pobodal toho muže na poště?? Tohle se hodí společnosti do krámu, celá otázka ohledně Romů je už déle vyhrocená.

Sledujeme téma Romové
Romové nejsou Vietnamci. Ti sem přišli pracovat. Jejich šéf má jasno
Vládní zmocněnkyně navštívila Šluknovsko. Bojí se extremistů

Napadl vás někdo rasově při výkonu služby?

Jo, jednou při zákroku, když jsem sbíral jednoho romáka, tak pak na oddělení to zkoušel: Co děláš, proč si byl tak tvrdej? Vždyť ty si cigán, já jsem cigán. Chvilku jsem se smál, ale pak sem mu to vysvětlil, že to tak brát nemůže, že to je moje práce, a zákrokem si chráním svoje i jeho zdraví. Jsem na své soukmenovce tvrdej. Porušil si?? Budeš potrestanej. Na každýho stejnej metr.

A co z druhé strany?

Jinak z bílejch, zatím nic, snažím se chovat korektně ke všem. Asi ještě nebyl důvod.

Dělnická strana sociální spravedlnosti ohlásila na 10. září pochody ve třech městech. Policejní prezident Petr Lessy poslal ještě před rumburským ,,happeningem" ČSSD speciální pořádkové síly, které zde setrvávají. Kdyby šlo do tuhého a byl byste nucen zklidňovat donucovacími prostředky své soukmenovce, šel byste?

Je to moje práce, na každého stejnej metr. Já ale nejsem u speciální pořádkové síly, přestože jsem dostal několik nabídek. Je za to jen 500 korun navíc, ale raději si užiji víkend s mojí malou dcerkou.

Jak se vůbec koukáte na tu Dělnickou stranu sociální spravedlnosti. Ta taky přilévá olej do ohně?

To přilévá. DSSS je chytře vymyšlená strana, která se zamyslela nad tím, co trápí lidi v ČR a jednoduše toho využívají každou chvilku. Je to pro ně ta nejlevnější reklama. A rasisti to podle mého názoru jsou. Nepřesvědčil mě jejich koncept řešení této situace, udělat si vlajky a projít se městem může každej. Ještě že se nedostali do sněmovny, ale jestli to takhle bude pokračovat, stát se to klidně může.

Nebylo by pro vás větší dilema, být nasazen proti odborářům, kteří se už na několika demonstracích ,,prali" mimo jiné i za váš plat?

Morálně by to bylo hrozný, ale jak říkám, je to naše práce. Odboráři snad vědí,jak se mají chovat, takže by těch zákroků snad nebylo moc. Ačkoli nikdy nevíte, ... nechci na to ani myslet.

Prezidium plánuje v Ústí stálou pořádkovou jednotku. Nechtěl byste k ní?

Má tam prý sloužit několik set lidí. Nevím, kde to chtějí brát. Už takhle je nás na oddělení 15 a má nás být 22. K novému roku má odejít kolem dvou tisíc lidí. A noví se nepřibírají, nechápu tu logiku. To jako vezmou policisty od spisů nebo od výjezdů?

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…