Romský strach: Oni nás chtěli vypálit. Černé svině, křičeli

15.10.2011 5:39

Přerovská radnice se rozhodla posílit dohled policistů v romských lokalitách ve městě. Důvod? Zvyšující se napětí mezi Romy a většinovou populací nejen ve městě, ale i v celé zemi.

Romský strach: Oni nás chtěli vypálit. Černé svině, křičeli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Romům

Pět nejrizikovějších ulic v Přerově v okolí vlakového nádraží, kde bydlí převážně Romové, bude více pod dohledem městských strážníků. Radnice se totiž rozhodla kvůli rostoucímu napětí a atmosféře, která panuje v posledních týdnech mezi Romy a většinovou populací, preventivně střežit romská ghetta.

Čtěte také: Starosta Dubí: Romská rodina tu na dávkách brala 92 tisíc každý měsíc

Komínek: Hlídky posíláme co nejčastěji

„Snažíme se sem hlídky posílat co nejčastěji, abychom alespoň trochu zmírnili napětí, kterého jsme dnes svědky. Vše ale záleží na tom, kolik jich máme zrovna k dispozici," řekl ParlamentnímListům.cz zástupce šéfa zdejší městské police Miroslav Komínek s tím, že následně se bude vyhodnocovat, do jaké míry je tato služba přínosná.

Jasno o tom, zda jsou městští strážníci v těchto lokalitách skutečně potřeba, bude mít radnice zhruba za měsíc. „Pokud zjistíme, že se tato služba osvědčila, posílíme do budoucna početní stavy městských policistů," uvedl primátor Přerova Jiří Lajtoch (ČSSD).

  • SLEDUJEME téma: Romové
  • V současné době přerovská městská policie zaměstnává asi padesát lidí. V ulicích se pohybuje 32 z nich. Při rozpočítání na jednotlivé sloužící směny jsou to najednou čtyři hlídky.

    Co na to Romové?

    A co na zvýšený dohled policistů říkají samotní Romové? „Já osobně to vítám. Bude tu snad bezpečněji. Ale myslím si, že dohled policistů v těchto lokalitách souvisí s incidentem, který se tu nedávno odehrál. Pravděpodobně fotbaloví fanoušci sem asi dva týdny zpět přišli a chtěli to tu vypálit. Slyšeli jsme hluk, tak jsme se šli podívat z okna, co se děje. Venku postávalo asi 30 neonacistů a křičeli na nás, že jsme černé svině, že půjdeme do plynu a že nás podpálí," svěřil se ParlamentnímListům.cz devětatřicetiletý obyvatel Husovy ulice s tím, že Policie ČR naštěstí zasáhla včas.

    Psali jsme: Na Cikány platí jen tvrdá ruka. Drsná reportáž z Ústecka

    K incidentu fanoušků skutečně došlo. „Jednalo se o fanoušky, kteří se vraceli z fotbalového utkání mezi Baníkem Ostrava a Slováckem. Na přerovské nádraží přijelo asi 150 fanoušků a čekali tu asi 20 minut na další vlakový spoj. Těch asi 30 fanoušků, protože z bezpečnostních důvodů byly uzavřeny restaurace v okolí, se oddělilo a šlo hledat nějakou hospodu a procházeli Husovou ulicí a došlo ke slovní přestřelce mezi nimi a Romy v oknech. Nebyl spáchán žádný trestný čin ani přestupek a policisté, kteří byli na místě, situaci zklidnili," potvrdila slova obyvatele Husovy ulice přerovská policejní mluvčí Hana Zajícová.

    „Kdyby tu policisté nebyli, pravděpodobně by k nějakému napadení došlo a něco zlého by se nám stalo. Jsme policistům vděční. Nevíme ale co bude dál. Máme strach o děti. Romové si tu teď zamykají dveře. To nikdy nebývalo," doplnil Rom.

    Psali jsme: Na Cikány platí jen tvrdá ruka. Drsná reportáž z Ústecka

    Jeho žena k tomu dodává: To, že městská policie zvýšila dohled, je sice pěkné, ale stejně tu policisté většinou nejsou, když je třeba. Nedávno mi tu chtěl opilý čtyřicetiletý Slovák zmlátit mého desetiletého syna. Nakonec vyšlo najevo, že si ho s někým, s kým se před chvílí popral, spletl. Copak desetiletý a ještě k tomu nemocný kluk může zmlátit dospělého chlapa? A Slovák ještě řval: Skiny na vás! Hitlera na vás! Jediné štěstí bylo, že jsme zrovna v tu chvíli byli s manželem venku, tak k ničemu nedošlo. Ale policie v té chvíli nebyla nikde. A kdyby náhodou přece jen došli a ten Slovák jim řekl, že ho zmlátili Cikáni, tak ti policajti by tomu i věřili. Tak to tu chodí," rozčílila se.

    Čtěte také: Senátoři se pustili do "cikánů". Nepracují a řádí

    Foto: Hans Štembera

    Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Petr Kupka

    Andrej Babiš byl položen dotaz

    dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

    viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…