Roste obliba vládních politiků. To není vtip, to je průzkum

18.01.2012 13:36

Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier opět vévodí žebříčku nejpopulárnějších politiků. Tvrdí to nejnovější průzkum Střediska empirických výzkumů (STEM). Přitom je zajímavé, že Dienstbier se drží na první příčce již od loňského září. Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka si pak druhou pozici vyměnil s Miroslavou Němcovou. Do první pětice se ale vrátil Karel Schwarzenberg.

Roste obliba vládních politiků. To není vtip, to je průzkum
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Miroslava Němcová

Výzkum popularity politiků od STEMu se již tradičně zaměřuje na čelné představitele parlamentních politických stran a rovněž na všechny členy koaliční vlády premiéra Nečase. A jak dopadl? Na pozici nejpopulárnějšího politika se drží už od září 2011 místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier. Před Bohuslava Sobotku postoupila Miroslava Němcová. Do první pětice se vrátil Karel Schwarzenberg.

„Mírně se zvýšila popularita Petra Nečase i několika dalších členů vlády. Hodnocení opozičních politiků vesměs stagnuje,“ zmínil dále STEM.

Na čtvrté příčce se ale ocitnul místopředseda ODS a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, za ním se, se shodným součtem kladných hodnocení,  umisťují předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a 1. místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Celá zpráva STEM ZDE

Dalšími, kdo od listopadu mírně získali, jsou ministři Leoš Heger a Pavel Dobeš a předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík.

Komunista Filip si pohoršil

Co se týče politiků levice, tak podobně jako před dvěma měsíci jejich popularita stagnuje nebo i mírně klesá. To se například týká předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, který se umístil nyní až na 16. příčce. Nutno ale zmínit, že Filip se umístil mezi 29 politiky na předních příčkách v hodnocení lidí jako jediný z KSČM.

Vedle už zmíněného Vojtěcha Filipa si pohoršili ale další dva čelní politici. Ti jsou však z Věcí veřejných. Jde o předsedu strany Radka Johna a předsedu poslaneckého klubu Víta Bártu.

„Oba přitom stále patří do pětice nejkritičtěji hodnocených osobností na naší politické scéně. Spolu s nimi se do ní řadí jejich stranický kolega, ministr školství Josef Dobeš, dále místopředseda ODS a ministr obrany Alexandr Vondra a 1. místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek,“ zmínil dále průzkum STEMu.

Citovaný výzkum STEM byl proveden ve dnech 29. prosince 2011 až 9. ledna 2012. Na otázky odpověděl rozsáhlý soubor 1258 respondentů.

Hartl: U Němcové boduje její nekontroveznost

Miroslava Němcová, která se ocitla nově na druhé příčce, podle ředitele agentury STEM Jana Hartla částečně boduje tím, že se o ní v posledních dnech hovoří především jako o prezidentské kandidátce.

„Paní Němcová skutečně dříve byla málokdy vidět, ovšem nyní se začala velice často objevovat v médiích a představuje takový umírněný proud politiky, který obecně naši občané preferují. Ona působí jako člověk konsensuální nebo alespoň člověk hledající nějakou formu konsensu,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz Hartl.

„Politik, který je kontroverzní, což je trochu vidět na Karlu Schwarzenbergovi - u něj vidíte, že oproti ostatním srovnatelným politikům on má sice hodně příznivých hodnocení, ale také hodně krajně negativních - tak kolem něj se soustředí  nějaký spor a svár, kdežto obecně již od roku 1990 v žebřících preferencí hodně nahoře skórují lidé, kteří nikomu nepřekáží, kteří jsou mírně příznivě vnímaní a kteří jsou nekontroverzní,“ vysvětlil dále Hartl.

První místo Jiřího Dienstbiera lze prý chápat tak, že on působí mezi současnými politiky jako člověk, který má pevnou morální pozici. „Je to příslib politika, o kterém si lidé myslí, že má přijatelnější politický styl, je více otevřenější, a je tam i něco z kontinuity s jeho otcem a čitelné rodinné zázemí,“ dodal k první pětici Hartl.

Sobotkovi někdy pomohou sympatizanti komunistů

Co se týče politiků z KSČM a ČSSD, tak si čelní představitelé těchto stran prý často prohazují hlasy od příznivců. Vojtěch Filip podle Hartla tak prý leckdy získává hlasy od ČSSD a Bohuslav Sobotka pak od lidí, kteří jsou sympatizanty nebo volí KSČM.

„Vojtěch Filip dostane sice komunistické hlasy, ale i část od voličů ČSSD. Bohuslavu Sobotkovi často pomůže, když dostane část hlasů od komunistů,“ vysvětlil Hartl. To, že se ale neumístili v popředí jiní politici z KSČM, například předseda komunistického poslaneckého klubu Pavel Kováčik, pak Hartl ozřejmil následovně: „Když ti politici nejsou moc známí, tak to tam nezaskóruje.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…