Rouček (ČSSD): Nekritická politika vůči Izraeli poškozuje české zájmy

08.12.2012 16:28

Česká diplomacie byla jediná z celé Evropy, která se minulý týden postavila proti zvýšení statusu Palestiny v OSN. Tímto krokem, který znamená popření naší dlouhodobé podpory myšlence existence samostatného palestinského státu, si Česká republika těžce zkomplikovala své politické i ekonomické postavení na Blízkém východě a v celém arabském světě.

Rouček (ČSSD): Nekritická politika vůči Izraeli poškozuje české zájmy
Foto: liborroucek.cz
Popisek: Europoslanec Libor Rouček

Navíc, Praha opětovně demonstrovala, že jí na společné evropské pozici a politice naprosto nezáleží. Krátkozrakost, nepromyšlenost a nesmyslnost tohoto českého postoje nejlépe demonstruje příklad Německa, které se na rozdíl od nás při hlasování v OSN zdrželo.

Německo, které je ve vztahu k Izraeli zatíženo těžkým dědictvím nacistického holocaustu, bezvýhradně podporuje existenci a bezpečnost židovského státu. Německo má rovněž s Izraelem i mnohem rozvinutější politické a ekonomické vztahy, než má Česká republika, jak ukazují pravidelná společná zasedání vlád obou zemí či vysoká čísla vzájemné obchodní výměny. A přesto, Berlín požadavek Tel Avivu na negativní hlasování v OSN odmítl.

Důvod je nasnadě. Německo, stejně jako celá ostatní Evropa, podporuje nejen existenci státu Izrael, ale také právo Palestinců na svůj vlastní stát. Nelze totiž přiznávat právo jedněm a upírat to samé právo druhým. Palestinský stát, jak známo, má vyrůst na území okupovaném od roku 1967 Izraelem. Na tomto území, zcela v rozporu s mezinárodním právem, staví Izrael další a další osady. Počet židovských osadníků na západním břehu dosáhl již půl milionu a půjde-li to současným tempem dál, zbyde z území palestinského státu pouhé torzo. Problém šesti milionů Palestinců, žijících mezi řekou Jordánem a Středozemním mořem, to však nevyřeší. Z tohoto důvodu kancléřka Merkelová, stejně jako celý ostatní svět, jednoznačně odsoudila cynické rozhodnutí Netanjahuovy vlády z počátku tohoto týdne, postavit dalších 3 tisíce bytových jednotek na okupovaných územích. Jediný kdo k tomuto izraelskému kroku mlčel, byl český premiér Nečas.

Česká republika svojí hloupou, jednostrannou, a nekritickou politikou vůči Izraeli bohužel promarnila svůj politický kapitál, který kdysi na Blízkém východě v souvislosti s dobrými vztahy s arabským světem měla. Mírový proces a další pokus o vyřešení izraelsko-palestinského konfliktu, ke kterému bezpochyby po izraelských volbách v lednu dojde, se tak bude odehrávat bez naší účasti. Škoda. Naším izraelským přátelům jsme tím nepomohli a sami sobě jen uškodili.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Liborroucek.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…