Rozbiju jim držku a šlápnu na hubu, vyhrožuje Rom Vandasovi a spol.

10.11.2011 19:39

PŘÍBĚH Je to náš šéf, říkají někteří Romové ve Vsetíně o šestatřicetiletém členu jejich etnika Dušanu Kandráčovi. Na první pohled normální vysoký muž silnější postavy, pro místní Romy je přirozená autorita. Říká, že nepije, nehraje automaty a věří v Boha. Vztahy mezi romskou menšinou a majoritou jsou ve Vsetíně napjaté, to nepopírá nikdo. Také díky Kandráčovi se zatím nevyhrotily. Prozatím. To, že Dělnická strana organizuje pochody a nepokoje ve Šluknovském výběžku a postupně se přesouvá na Moravu, ho přivedlo na nápad: vzal vsetínské Romy a jel s nimi do koncentračního tábora v Osvětimi.

Rozbiju jim držku a šlápnu na hubu, vyhrožuje Rom Vandasovi a spol.
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda DSSS Tomáš Vandas na mítinku strany

Poznat minulost a pochopit výkřiky současnosti. To měl v plánu Kandráč. „Spousta dětí i dospělých nezná historii a to, čím si naši předkové prošli. Neví, že je posílali do plynu. Věřím, že návštěva Osvětimi je povzbudila a začali si víc vážit sami sebe i okolí. Chtěl jsem jim celou hrůzu ukázat proto, aby sami neškodili," uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Více o Romech ZDE

„Já jsem to viděl poprvé, měsíc jsem se nemohl vzpamatovat," dodal. Z výkřiků, které v poslední době zaznívají mezi veřejností, je rozladěný. Někteří Romové i ve Vsetíně mají strach. „Dost lidí v Česku volá po tom, aby se historie opakovala. Říkají: cikáni do plynu. Je mi to líto, že se dnes, v roce 2011 objevují takové názory. Jen můžeme poděkovat policii, že zasahuje dobře a viníky násilí potrestá," upozornil Kandráč pro ParlamentníListy.cz. Společně s ním vyjeli do Polska i někteří jeho žáci. Sám totiž pracuje sedm let jako asistent pedagoga na Základní škole Turkmenská ve Vsetíně. „Prožili si tehdy strašné věci, pro mě to bylo poprvé, co jsem něco takového viděl. Začal jsem si vážit toho, jak žiju teď," říká své zážitky patnáctiletý Vasil, který se na výlet vydal s rodinou. Z výrazu jeho očí i slov bylo jasné, že situaci i důvod výletu pochopil.

Čtěte také: Na Cikány platí jen tvrdá ruka. Drsná reportáž z Ústecka

A co když přijde Dělnická strana do Vsetína? Dáme jim přes hubu

Dělnická strana má své demonstrace v Čechách, teď se stěhují i na Moravu. „Příští měsíc má prý projít dělnická strana Vsetínem. Takže máme obavy. Doufám, že jsou to jen řeči," říká Kandráč. Při problémových situacích sám organizuje místní Romy, snaží se situaci zklidnit a využít svého vlivu „šéfa." Že má co dělat, o tom není sporu. „Ať přijdou. Rozbiju jim držku a šlápnu na hubu," reaguje David, další z jeho žáků. Za výrok si vyslouží rychlé okřiknutí od Kandráče. „Jsme hrdí, že jsme Romové. Když mi někdo nadává, nic si z toho nedělám," doplňuje sebevědomě čtrnáctiletá Marika.

Psali jsme:

Nepouští nás do restaurace, v autobuse si vedle mě nikdo nesedne

Kandráč žije ve Vsetíně od narození, absolvoval zvláštní školu, vyučil se zedníkem, pak studoval na obchodní akademii a doplnil si pedagogické minimum. Ve dva plus jedna bydlí se ženou a pěti dětmi v „neromské" čtvrti, práci má. To, že ho nepustí do restaurace mu vadí. „Měli jsme výročí s manželkou, odmítli nás v restauraci obsloužit. Řekli nám, že nemají místo, ale když přišli další lidi, v klidu je usadili," popsal Kandráč. Cítí, že se na něj lidé dívají přes prsty. „Jezdím autobusem a i když je plný k prasknutí, vedle mě si nikdo nesedne. Copak páchnu?" ptá se ironicky Kandráč. Tvrdí, že všichni Romové nejsou stejní a proto organizuje ve Vsetíně akce s názvem Neházejte nás do jednoho pytle. Na nich Romové chodí sbírat odpadky kolem místní řeky Bečvy.

K tématu:

Za eskalaci problémů a napjatou atmosféru může podle Kandráče celostátní politika. „Stát naučil Romy takhle žít v republice. Zvykli si na to, že mohou zneužívat sociální systém. Většinové společnosti to vadí. Oni musí chodit do práce, a Romové žijí ze sociálních dávek. Kdyby práce byla, Romové by pracovali, jenže není," vysvětlil Kandráč.

Politici se shodují v tom, že cesta k řešení problémů bude dlouhá a složitá. Podle Ivany Řápkové by mohly přispět ke zlepšení situace legislativní změny.

Více příběhů ZDE

„Naší absolutní prioritou je chránit slušné občany a zajistit jejich bezpečnost. Prvním bezpodmínečným krokem je zastavit zneužívání dávek v rámci našeho štědrého sociálního systému," uvedla Ivana Řápková, poslankyně ODS. Jedná se konkrétně o novelu zákona o pomoci v hmotné nouzi, která nově umožní použít příspěvek na živobytí k úhradě dlužných částek.

Další legislativní změnou může být podle Řápkové zákaz pobytu na dobu tří měsíců pro občany, kteří se na území obce opakovaně dopouštějí přestupků. Podmínkou je, že nemají na území obce trvalý pobyt. Do jisté míry podle ní pomohou i změny v navrhované sociální reformě.

K tématu: Šéf mostecké policie: Z deseti Cikánů je devět šmejdů

Ilustrační foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…