Rozčilení starostové: Doplácíme na stát. Vládo, vrať nám peníze

24.09.2011 17:59

Starostové měst a obcí se zlobí. Stát totiž letos snížil o deset procent příspěvek městům a obcím, které vykonávají státní správu. V návrhu rozpočtu na rok 2012 se ale tyto peníze pro obce navyšovat nebudou. Za vydávání občanských průkazů, pasů, živnostenských oprávnění, stavebních povolení a desítky podobných úkonů zaplatí tedy města zvýšené náklady ze svého.

Rozčilení starostové: Doplácíme na stát. Vládo, vrať nám peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

 „Ve Žďáru nad Sázavou činila ztráta vloni 800 tisíc korun, letos ale hrozí, že se vyšplhá na desetinásobek. Žďár proto chystá ústavní stížnost na stát," informovala server ParlamentníListy.cz starostka Žďáru nad Sázavou a senátorka Dagmar Zvěřinová.

„Nespokojeni jsou i další starostové. Nesouhlasí s tím, že by měli na své náklady vykonávat služby, které stát objednal a nezaplatil," uvedl pro ParlamentníListy.cz Emil Vařeka ze společnosti Icontio, která se zabývá personálními audity na úřadech po celé republice. Někteří starostové se chystají napsat protestní dopis nebo se jiným způsobem ozvat.

Více článků o kraji Vysočina ZDE

Neúnosná situace

Asi nejrazantněji zatím k věci přistupuje Žďár nad Sázavou. "Snažíme se hledat rezervy ve vlastních financích, různými způsoby šetřit, to se ale nedá dělat donekonečna. Ta situace, která má nastat, je pro nás neúnosná," uvedla starostka Zvěřinová. Kdyby radnice snížila počet úředníků, doplatili by na to zhoršením služeb obyvatelé města. Stejně tak nelze zvyšovat poplatky za nabízené služby.

S návrhem podat ústavní stížnost už Zvěřinová seznámila ostatní radní. „Doufám ale, že vláda ještě rozhodnutí změní a peníze městům vrátí," dodala pro redakci.

Výkon státní správy vyjde Žďár ročně na čím dál víc peněz. To, co si za provedené služby radnice účtuje, ale naopak neroste. „Je třeba vzít v úvahu i to, že často s touto agendou souvisí i různé cesty po celém Žďársku. Nezaplatí je ovšem obyvatelé ani úřady okolních menších obcí, ale pouze město Žďár," uzavřela starostka.

Každé místo něco stojí

„Je to velmi těžká situace. Obce a města se snaží hledat úspory mezi svými zaměstnanci, stejně jako to dělají komerční firmy," řekl Vařeka s tím, že možným řešením je personální audit. „Každé ušetřené pracovní místo je pouze ve mzdových nákladech asi půl milionu ušetřených korun ročně. Tyto peníze může město investovat do projektů, které jsou pro ni důležité a potřebné," myslí si Vařeka.

Přenesený výkon státní správy vykonávají takzvané trojkové a dvojkové obce. V  minulosti přenesl stát některé výkony právě na tyto obce. Jedná se například o vydávání občanských a řidičských průkazů, provoz stavebních a živnostenských úřadů, vedení matrik či výkon státní správy v oblasti životního prostředí.

Více čtěte:

Venkov přijel vynadat Praze. Jsme morálka národa, řekli starostové

Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Míčová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…