Rozehřátí odboráři: Vládní reformy na lidi teprve dopadnou. Pak to začne

21.09.2011 21:17

„Kolem 80 procent obyvatel této země ty reformy odmítá, ale jedna věc je odmítnutí reforem a druhá věc je jít do razantních akcí. My nejsme ve Francii, ani v Řecku, ani v Itálii, kde lidé jdou do těch - v uvozovkách - bojů velmi razantně. Český člověk je jiný," poznamenal nedávno v pořadu ČRo předseda Českomoravské odborové konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil. ParlamentníListy.cz se proto zeptaly dalších odborových předáků, zda je to s českým národem opravdu tak špatné a co soudí o výroku šéfa ČMKOS.

Rozehřátí odboráři: Vládní reformy na lidi teprve dopadnou. Pak to začne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil na protivládní demonstraci v Praze

Svůj rozpačitý souhlas s vyjádřením předsedy ČM KOS vyjádřil předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek. „To je pravda, a proto musíme udělat všechno, aby Češi dokázali také vyjádřit svou nespokojenost na různých mítincích, nátlakových akcích, případně na demonstracích, protože mluvit o těch věcech, jak se říká česky, u piva, nemá smysl," řekl pro ParlamentníListy.cz Dufek.

Národ ještě nepochopil dopady vládních kroků, tvrdí Dufek

Na dotaz, zda není chyba spíše ve vedení odborů, které nedokáže lidi přesvědčit o nutnosti projevovat více svou nevoli, ale Dufek reagoval, že v českém národě fungují "takové ty osmičky". "Dlouho, dlouho to v národě bublá, až to jednou vybouchne, a pak to stojí za to," konstatoval. Zatím ještě podle něj národ nepochopil sílu dopadů vládních kroků, protože jsou neustále měněny parametry důchodové reformy. „Úplně jiné to bude, až se občané na vlastní kůži přesvědčí, o co všechno je ty reformy připraví," říká odborový předák ParlamentnímListům.cz. Osobně prý má za to, že Češi také dokáží radikálně vystoupit, je ale potřeba je o tom přesvědčit.

Pokud jde o gradaci zdražování a zhoršování podmínek pro občany, má Dufek jasno. „Jsem přesvědčen, že nepůjde jen o zvýšené DPH, ale přidejte si k tomu Zákoník práce, a hlavně, stát nám ještě připravuje zdražení zdravotnictví," konstatoval. Podle něj jde o nepsaný systém, který vláda připravuje, podle nějž by občan měl platit až 25 procent nákladů na zdravotní péči.

„Myslím, že to už naše lidi nadzvedne. Když se podíváte na internetová média, na diskuze kolem důchodových, zdravotních reforem, kolem Zákoníku práce, je tam opravdu minimální vůle k tomu, že bychom vládu měli šetřit. Drtivá většina lidí je ochotna jít do toho a ukázat vládě, co si o tom myslíme," tvrdí Dufek. Je přesvědčen, že se to musí nakonec podařit, protože nyní je to u vlády opravdu daleko od mluveného slova ke skutečnosti. Tento a příští měsíc přijdou podle Dufka první signály. „Takže se uvidí, jak se to vyvrbí," konstatuje odborový předák. „Já ale dělám všechno pro to, aby lidi pochopili, že to vláda s námi dobře nemyslí. To, co připravuje, není řešení. Navíc jsou proti tomu i erudovaní ekonomové, a půjdu-li dál, ani NERV není jednotný," dodal pro ParlamentníListy.cz Dufek.


Budeme obezřetní, abychom tahali svýma rukama horké kaštany za jiné

Já jsem u toho jednání byl, takže vím přesně, co pan předseda Zavadil říkal, konstatoval předseda OS KOVO Josef Středula. Odbory podle něj udělaly za poslední rok a půl tolik práce - argumentace, protestní akce, „snažili jsme se změnit způsob předkládání reformy", že mají právo požádat občanskou veřejnost o podporu. „Jestli ta podpora přijde, tak odbory jsou připraveny pokračovat dál. Ale kdyby mělo platit to rčení, že se budou tahat horké kaštany cizím rukama, tak ty cizí ruce jsou tentokrát odboráři a jde to z jejich příspěvků, tak v tom případě budeme velmi obezřetní," komentuje situaci ParlamentnímListům.cz Středula.

Aby odbory zjistily, jak to v občanském sektoru vypadá, jsou podle Středuly připraveny k jednání svolanému na 26. září, kdy se sejdou se zástupci občanské společnosti. Na této schůzce mají společně vyhodnocovat, do jaké míry jsou občané, stojící mimo odbory, připraveni tyto protestní akce podpořit. „Jsme si vědomi naší síly, nejsme však tak dobrodružné povahy, abychom šli do akce, aniž bychom cítili podporu veřejnosti," uvedl Středula.

„Samozřejmě, že v žádném případě ani neuvažujeme, že bychom přestali s veřejností komunikovat," tvrdí předák ASO. Jednoznačně prý komunikují i na jednáních tripartity, a podle jeho slov budou informovat o pozicích odborů veřejnost, stejně jako o tom, jak se bude vláda chovat a o řadě dalších kroků. „Nevyklidíme pole a nepřestaneme dělat tu práci, kterou děláme, ale co se týká velkých rozsáhlých akcí, které by mohly být, nebo po kterých někteří občané volají, tak to až v tom případě, když budeme vědět, že občané stojí na naší straně ve větším měřítku, než tomu bylo doposud," prohlásil pro redakci Středula.

Na dotaz, zda odboroví předáci skutečně vysvětlují občanům, co se po nich chce, odpověděl Středula, že to dělají neustále. „Od facebooku po přímá setkání s lidmi, to děláme neustále," dodává. Uvedl, že jen během posledních dvou týdnů měli tři osobní setkání s lidmi a mělo se uskutečnit i čtvrté, kterému zabránila mimořádná tripartita. „Ale máme-li jít do akce, rádi bychom, aby nám občané vyjádřili více podpory, než doposud," zopakoval Středula.

Podle Duška byl náš národní odbojný „chov" historicky ovlivněn

„Poněkud" odlišný názor na řečené má předseda odborového svazu dopravy a služeb Jaromír Dušek. „Nesdílím sice docela tento názor, i když musím přiznat, že něco na něm je," řekl Dušek pro ParlamentníListy.cz. Je to podle něj dáno tím, že za staletí soubojů mezi zaměstnanci a zaměstnavateli nebyly přerušeny ani ve Francii, ani v Anglii či dalších zemích. Výjimkou jsou podle něj vojenské chunty, kde také musejí lidé podle Duška „sklapnout tipec", aby neskončili ve vězení. Připomněl, že u nás jsme si na dlouhých 40 let odvykli prát za sebe, protože si to lidé nedovolili. „Já jsem to jednou zkusil a začali mě v 80. letech navštěvovat podivní pánové s úvahami, zdali bych neměl strávit několik let v nápravném zařízení," vzpomíná Dušek. V zaměstnání měl pověšenu na dveřích nálepku pivovaru, který vystavoval pivo Rebel, což mu zůstalo jako přezdívka.

Druhou stránkou věci je však podle Duška skutečnost, že dobrovolně, či z donucení špičky tohoto národa opouštěly tuto republiku. „To máte asi tak, jako když by někdo v králíkárně dal nejlepšího vůdčího samce na svíčkovou a do chovu si nechal takové ty hodné a neodbojné," uvádí jeden ze svých typických příměrů Dušek. Z tohoto pohledu by prý „tomu Zavadilovi možná za pravdu dal". Projevuje se tu podle něj, že celá staletí jsme chodili ohnutí a byli jsme vedeni k tomu, abychom ohnutí zůstali. „Protože ti, co se neohnuli, tak odjeli, skončili, zemřeli, byli popraveni, nebo utekli," dodal Dušek pro ParlamentníListy.cz. Z hlediska „chovu" to tak podle Duška určitý dopad na společnost má.

Podle předáka dopravy máme některé líné, pohodlné a zkorumpované funkcionáře. Dopraváci však mezi ně nepatří.

Jinak si ale Dušek „troufá" velmi nesouhlasit, protože tvrdí, že je to úplně stejné, jako v hospodaření. „Jak ve firmách - jaký pán, takový krám," konstatoval. Neobviňoval by však ze všeho Jaroslava Zavadila. Je předsedou, a vlastně koordinátorem samostatných a svébytných odborových svazů. „A tady si troufnu říct to, co moji kolegové určitě neradi uslyší, že jaký je předseda odborů, taková je odborová organizace a tvrdit samostatně, že odborové svazy do něčeho nepůjdou, že se jim nechce, je samozřejmě nesmysl. Nechce se pánům předsedům," tvrdí Dušek. Máme podle něj pohodlné některé funkcionáře některých odborových svazů. Některé funkcionáře máme líné, pohodlné, některé zkorumpované a jiné, kteří čekají, že to v klidu doklepou do penze.

Jsou tu ale na druhou stranu jiní, kteří bez ohledu na věk či pohodlí tvrdí, že je zapotřebí se prát. Ne vždy se i podle Duška dosáhne vítězství, ale je třeba se o to alespoň pokusit. „Neodvážit se bývá někdy osudné. Co mohu tvrdit s jistotou, že stanovisko, které mělo zaznít (od Zavadila), není stanoviskem odborů dopravy," prohlásil Dušek rezolutně pro ParlamentníListy.cz.


Čtěte také:

  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru 
ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…