Rozpočet ČT na příští rok: Dvořák má k dispozici 6,9 miliardy

15.12.2011 10:37

Vedení České televize chce v příštím roce hospodařit s nižší částkou, než tomu bylo dosud. Pracovní verze rozpočtu počítá s 6,9 miliardy korun. Letos ale mělo vedení televize částku vyšší - hospodařila s cifrou 7,2 miliardy. Uvedly to Lidové noviny (LN).

Rozpočet ČT na příští rok: Dvořák má k dispozici 6,9 miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel ČT Petr Dvořák

Generální ředitel České televize Petr Dvořák rozpočet televize probíral včera s radními ČT téměř celý den.

„Rekordní suma půjde na výrobu vlastních pořadů. Letos to bylo 2,15 miliardy korun, verze rozpočtu na rok 2012 počítá podle zdroje z ČT s částkou o 150 milionů korun vyšší,“ napsaly LN.

Dvořák konkrétní čísla prozatím neuvedl, zveřejnit by je měl 11. ledna. Podle návrhu by se mimo jiné měly zvýšit náklady na vlastní výrobu pořadů.

Podle Dvořáka je důležité, že se podařilo najít rezervy v rámci režijních nákladů a zvýšit náklady na vlastní výrobu.

Na dětskou tvorbu by podle zdroje mělo jít stejné množství peněz jako letos. Výrazně se ale zvýší rozpočet stanice ČT4, a to díky významným sportovním akcím, jako jsou fotbalové Euro 2012 nebo olympijské hry v Londýně.

Posílit by měla také zábava a dramatická tvorba. Dvořák ale podle LN prý řekl, že se svými spolupracovníky musel po svém nástupu sestavovat finanční plán velmi narychlo.

Brno má stát méně

„Rozpočtu uleví například to, že nové televizní studio v Brně má nakonec stát 350 milionů korun. V éře Jiřího Janečka se přitom počítalo se sumou kolem 700 milionů korun,“ napsaly také LN.

Generální ředitel Dvořák se včera vyjádřil i ke své listopadové schůzce s hejtmany, což nedávno kritizoval v médiích zejména šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík, který vyjádřil obavy z ohrožení nezávislosti krajských redakcí televize.

"S hejtmany jsem se skutečně sešel 25. listopadu, ale nežádal jsem je o žádnou analýzu vysílání. Požádal jsem o průběžné informování o událostech, které by mohly být pro vysílání ČT zajímavé," konstatoval Dvořák.

Navíc doplnil, že se shodl se šéfem zpravodajství Zdeňkem Šámalem v tom, že nedochází k ovlivňování zpravodajství ČT, jen existuje prý jakési napětí ve zpravodajství proto, že se přechází na jiný model. "Celé to vzniká z toho důvodu, že čerstvé vedení zpravodajství zavádí nové mechanismy a je náročnější na kvalitu," dodal k tomu Dvořák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…