Roztroušená skleróza se týká především žen

28.04.2014 0:00

Roztroušená skleróza se týká především žen
Foto:
Popisek:

Roztroušená skleróza se týká především žen
Roztroušená skleróza je onemocnění, které postihuje centrální nervovou soustavu a má vliv na fungování organismu i na psychickou stránku člověka. Nadační fond IMPULS představil výsledky projektu ReMuS (celostátního registru pacientů s roztroušenou sklerózou). Registr v současné době obsahuje 2 920 údajů pacientů ze 7 center. Podle výsledků získaných tímto průzkumem, trpí častěji tímto onemocněním ženy, 71% pacientů jsou ženy, 29% muži.

Nemoc je nejčastěji odhalena těsně před 30. rokem věku, statistika uvádí nejčastější věk diagnózy roztroušené sklerózy v 29,5 letech. Ve všech centrech pro léčbu RS se léčí nejvíce pacientů ve věku 30 - 40 let. Více než polovina pacientů pracuje na plný nebo částečný úvazek (53,5%). Průměrná doba trvání nemoci je 9,9, let. Podle profesorky Evy Havrdové, vedoucí lékařky Centra pro demyelinizační onemocnění, slouží data především k efektivnímu plánovaná zdravotní péče. Česká republika má v současnosti jeden z nejpočetnějších registrů. Otevřená RS databáze v Melbourne čítá celkem 26 000 pacientů, z čehož jsou necelé 3 000 původem z ČR.

Roztroušená skleróza je zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, v němž se uplatňují tzv. autoagresivní imunitní mechanismy (imunitní systém bojuje proti některým molekulám vlastního nervového systému jako by to byl nepřítel). Příčiny onemocnění nejsou doposud zcela objasněny, jedná se většinou o kombinaci několika faktorů. Jedním z nich je genetické nastavení imunitního systému. Na rozvinutí choroby může mít vliv dlouhotrvající infekce, nedostatek vitamínu D nebo kouření.

Projevy poškození nervových vláken

  • Poruchy hybnosti (50%) - třes horních a dolních končetin, těžkopádnost, špatný odhad vzdálenosti, problémy se sílou a koordinací pohybů, poruchy rovnováhy, závratě, potíže s chůzí, svalová slabost a atrofie...
  • Zrakové problémy (25%) – rozmazané či dvojité vidění, problémy s očním pohybem, bolesti za okem, snížení zrakové ostrosti, krátkodobé zamlžení, výpadky zorného pole, odlišné vnímání barev a další.
  • Poruchy citlivosti (15%) - necitlivost, mravenčení, brnění nebo mrazení, které se objevují na jakékoli části těla.
  • Potíže s řečí – nejčastěji se jedná o dysartrii, řeč může být například tzv. sakadovaná, špatně srozumitelná, výjimečně může dojít až ke ztrátě schopnosti mluvit
  • Poruchy svěračů -  častá mikce, pocit neúplného vyprázdnění, inkontinence.
  • Únava (85%) – přechodná (provázející ataku onemocnění a spojená často se zvýšenou námahou, kterou je nutno vyvinout v případě narušení některých nervových drah), dlouhodobá (objevuje se i v klidu).

K těmto projevům se přidávají psychické problémy (deprese, rozmrzelost, únava, výkyvy nálad a celková emoční labilita) a poruchy soustředění.
Jestliže příznaky trvají soustavně 24 hodin, je to ataka!

Ataka neboli vzplanutí je označení pro náhlé zhoršení příznaků nemoci nebo objevení se nových příznaků. Tyto příznaky trvají minimálně 24 hodin a následují v časovém odstupu nejméně měsíc od posledního střídání období ataky a zdánlivého klidu. Relapsy se objevují u pacientů v průměru 1x v průběhu roku. Naprostá většina relapsů byla léčena ambulantně. Podíl hospitalizací se pohybuje do 10%.
Více informací na www.rskompasplus.cz

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaB

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …