Roztržka mezi poslanci: O podpisové archy a burácející občany

16.03.2012 12:00

Poslanci si vjeli na půdě sněmovny do vlasů. A to hned ráno, když zahájili svůj jednací den. Důvody měly dva – včerejší manifestaci lidí v rámci tzv. Holešovské výzvy a podepisování se do archů při příchodu do sněmovny, což poslanci zejména pravice nechtějí již dělat.

Roztržka mezi poslanci: O podpisové archy a burácející občany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci ČSSD se radují z přijatého zákona

Po pravdě řečeno, o tom, že lidé včera venku na náměstích protestovali, vedl monolog na půdě sněmovny jen předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Ten vládě a také svým kolegům zejména na pravici vyčetl, že jsou jak v akváriu a nářky obyčejných lidí neslyší. Podle Sobotky by ale občany z náměstí měla přinejmenším vyslyšet alespoň vláda.

„Poslanecká sněmovna občas působí skutečně jako akvárium, které si vystačí samo pro sebe. A jen někdy sem dolehnou vzkazy z toho okolí, ze společnosti, z toho, co se děje venku,“ poznamenal napřed Sobotka.

A posléze vysvětlil: „Zaznamenali jsme včera všichni poměrně vysokou účast lidí na demonstracích, které byly organizovány po České republice jednou z občanských iniciativ. ….Já jsem přesvědčený, že by vláda neměla podceňovat to velké množství lidí, které se těchto protestů zúčastnilo. A vláda by také měla poslouchat, co tito občané říkají a proti čemu protestují.“

Stanjura: Bylo by méně papírování

Jenže místo reakce zprava přišla připomínka  a návrh předsedy poslanecké frakce ODS Zbyňka Stanjury. Ten totiž poukázal na to, že by se snížila administrativa, kdyby se zrušila povinnost zákonodárců přítomných na schůzi podepisovat se každý den do archů. Místo toho podle něj stačí jen přihlášení kartou. A navrhnul, aby se o tom příští týden hlasovalo.

Poslanci podepisováním podle něho jen ztrácí čas. „Ušetřili bychom něco málo administrace a registrace poslanců by probíhala tak, že jakmile poprvé se přihlásíme kartou, tak jsme ten den přítomni. Navrhuji zařazení tohoto nového bodu a navrhuji jeho pevné zařazení na úterý jako první bod,“ řekl Stanjura.

Jenže to opozice zablokovala. Opoziční strany se totiž obávají toho, že by vše vedlp ke zjednodušení možnosti manipulace s hlasovacími kartami. Opozice také namítla, že jde o technickou záležitost jen zdánlivě. Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc jménem klubů sociálních demokratů a komunistů zařazení nového bodu na schůzi dokonce vetoval. Podle něho si totiž novinka žádá širší debatu.

Myšlenku znegoval i předseda KSČM Vojtěch Filip. „Já si myslím, že vůbec nejde o něco bezvýznamného. Až mi doloží s takovou razancí, jako tady předvedl předseda klubu ODS, že tady nebudou paní poslankyně Drastichové nebo bývalý poslanec Miroslav Beneš manipulovat cizími kartami, tak pro to budu,“ poznamenal šéf komunistů.

Stanjura nakonec označil výtky opozice k možnému zneužívání hlasovací karty za pohádky. Poukázal na to, že hlasování poslance je platné, i kdyby se do archů nepodepsal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…