Rozvášnil dav, ten pochodoval na Romy. A má z toho průšvih

30.08.2011 8:44

Páteční demonstrace v Rumburku, která se z pokojného protestu proměnila v pochod lokalitou obývanou Romy, za sebou nechala obnažené vášně. Romové tvrdí, že se bojí o své životy a připravují na středu svoji demonstraci. Pořadatel rumburské demonstrace Josef Mašín zatím čelí obviňování z extremismu. Odmítá ho a od následného pochodu se distancuje.

Rozvášnil dav, ten pochodoval na Romy. A má z toho průšvih

„Mrzí mě, že mě považují za extrémistu. Přesněji, vadí mi to, abych řekl pravdu. Ale co nadělám, to jsou naše media," posteskl si Mašín pro ParlamentníListy.cz.

Dělají z nás extremisty, to odmítám

„Občanský odpor Rumburk je nezávislá neformální občanská iniciativa. Opakovaně jsme označováni za extrémisty a na ČT24 jsem byl dokonce označeni za Národní odpor. Důrazně odmítáme spojování s touto organizací a extrémisty vůbec. Jsme obyčejní nespokojení občané Šluknovského výběžku a tato mystifikace médií je ranou pod pás všem slušným občanům České republiky," uvedlo sdružení už dříve ve svém tiskovém prohlášení.

Samotný Mašín, který na demonstraci pořádané na náměstí v Rumburku vystoupil s projevem, se od následného pochodu distancuje. „S tím následným pochodem absolutně nesouhlasím, Já jsem myslel, že si tam řekneme pár věcí s obyčejnými lidmi, jaká je tady v Rumburku situace, ale ten pochod, to bylo špatné. Já se ho neúčastnil a ani jsem nedával žádný podnět, aby vůbec k něčemu takovému došlo," konstatoval Mašín pro redakci.

Související:

Lidé čekali odpovědi, ty jim město nedalo

O tom co se tak při pochodu dělo má jen zprostředkované informace. „Já mám informace jen ty, které byly v médiích. Jak já to chápu, k žádným velkým incidentům při tom pochodu nedošlo, ale to je jedno, prostě s tím, co se po srazu na náměstí stalo, nesouhlasím. Já to chtěl řešit úplně jinou cestou a doufám, že nikdo nechápal mé vystoupení jako podnět k něčemu takovému," řekl Mašín.

Na to, proč se po jeho projevu demonstrace změnila v pochod má svůj názor. „Víte proč si myslím, že to vzniklo? Protože po mém projevu už nikdo nepřišel, zástupci města se k tomu nevyjádřili a dav byl neuspokojený, chtěl prostě slyšet odpovědi a ty nedostal," míní.

Jaký teď situace v Rumburku bude mít vývoj, se Mašín neodvažuje odhadnout. „Slyšel jsem, že ve středu tady mají mít pochod romští obyvatelé. Tak uvidíme, co bude. Ale fakt nevím, jak se to vyvine. Jakékoliv náznaky řešení jsem zatím neslyšel. Snad jen že tady má být nějaká nová policejní motorizovaná jednotka, tak uvidíme," uzavřel organizátor protestu Občanského odporu Rumburk.

Mítink trval čtvrt hoďky, pak se změnil v pochod

Připomeňme, že v Rumburku se v pátek k večeru postupně se sešlo asi 1500 lidí, nikoliv ale na demonstraci Občanského odporu Rumburk, kterou starosta města Jaroslav Sykáček nepovolil, ale na setkání organizovaném právě sociálními demokraty. Ačkoliv politici pořádající ČSSD zkoušeli mluvit jako první, sklidili silný pískot. Pak s projevem přišel právě Josef Mašín, který ve svém projevu k zaplněnému náměstí vyzýval k umravnění nepřizpůsobivých, za což sklidil značný aplaus.

SLEDUJEME téma Romové

ČSSD pak po 17 minutách oznámila konec mítinku a po další chvíli rozpačitého čekání se dav neplánovaně vydal na zmíněný neohlášený pochod městem. Ten nejprve směřoval k takzvanému rumburskému trojúhelníku, což je skupina panelových domů obývaných Romy. Při druhé zastávce pak demonstranti skončili u domku rovněž obývaném Romy. Zde měli povalit plaňkový plot a údajně házet do oken větve a kamení. Zde už zakročili policejní těžkooděnci, kteří dva vytlačovali a zadrželi pět účastníků pochodu.

Z celé akce má stranickou polízanici také poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna, který Mašína na pódium pozval. Někteří představitelé soc.dem. v čele s Jiřím Paroubkem naznačili, že za pochod na romskou lokalitu nese odpovědnost i on.

Policie prý zadržela romského novináře

Vášnivé diskuze kolem pochodu v Rumburku vyvolalo i údajné zadržení spolupracovníka serveru Romea.cz Patrika Bangy. „Fotil jsem u zásahu, kdy policie zadržela nějakého člověka. Dost se s ním rvali. Najednou se na mě seběhli. Dva policisté mně chytili a odtáhli s tím, že tam nesmím fotit," uvedl Banga.

„Byly tam desítky novinářů, ale policisté zasáhli pouze proti nám třem. Proti třem Romům," vysvětlil pro Romea.cz a pokračoval v popisování incidentu: „Vysvětloval jsem jim, že dělám svou práci a oni mi v tom brání. Prokázal jsem se i novinářským průkazem. Oni mě přesto odtáhli asi pět set metrů z kopce a obvinili, že tam fotím tváře lidí. Poté mi zkontrolovali občanku," dodal Banga s tím, že po té policisté odešli. Dodejme, že podle svědků neměl Banga na sobě, tak jak bývá na akcích, kde se očekává konflikt u novinářů zvykem, reflexní vestu s nápisem Press.

Napětí zůstává, chystají se další protesty

K eskalaci situace ve Šluknovském výběžku došlo počátkem srpna. Nejprve zaútočila skupina pěti Romů mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru na Českolipsku a o 14 dnů později v Rumburku zaútočila skupina až 20 Romů na mnohem menší skupinku místních. Tři podezřelí jsou obviněni z ublížení na zdraví s rasovým podtextem. Další čtyři Romové jsou kvůli bitce stíháni za ublížení na zdraví, tři z nich jsou mladiství. Podle místních byly nicméně oba incidenty vyvrcholením denodenní pouliční kriminality.

Podle informací medií nicméně demonstrace v Šluknovském výběžku nekončí. Například v sobotu 3. září se ve Varnsdorfu má uskutečnit další protiromský pochod. Po internetu jej svolává sdružení Svobodná mládež, kterou někteří označují na nacionalistickou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…