Rozzlobení lidé na Vandasově akci: Policie se Romům vyhýbá, tak jsme tady

28.10.2011 17:27

REPORTÁŽ Na zakázaném shromáždění v Havířově-Šumbarku se v den státního svátku sešlo asi 30 lidí. Předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáš Vandas mítink zhruba po 20 minutách ukončil. Učinil tak až chvíli poté, co ho k tomu vyzvala zástupkyně havířovského magistrátu.

Rozzlobení lidé na Vandasově akci: Policie se Romům vyhýbá, tak jsme tady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace DSSS

Zhruba 15 minut zbývá do zakázaného mítinku Dělnické strany sociální spravedlnosti. Na náměstí v Havířově Šumbarku postává hrstka novinářů, hrstka funkcionářů strany, v hloučcích několik málo příznivců. Sešlo se zde asi třicet lidí. V oknech panelových domů vykukují zvědavci, kolem dokola projíždějí vozy městské policie a policie ČR. Kousek opodál stojí černá auta, kolem kterých jsou policisté v černých uniformách, ale také v civilu v zelených reflexních vestách s nápisem Antikonfliktní tým policie.

„Přišla jsem podpořit tuto akci, protože Romové přepadli, okradli a zbili mého patnáctiletého syna," říká pro ParlamentniListy.cz obyvatelka Havířova Stanislava Jančová s tím, že policajti to vyšetřovali a nic nevyšetřili. „V poslední době je tady kriminalita daleko větší než dřív, já dělám na starém Šumbarku a už jen tam projít v pracovní době, za bílého dne, je katastrofa. Válejí se tam ožralí bez ohledu na blízkost policajtů. Když si tady na náměstí mladý kluk otevře pivo, dostane pokutu, když tam Romové veřejně chlastají, policajti je velkým obloukem obcházejí," uvádí Jančová.

Nejsou všichni stejní. Starousedlíci jsou slušní

„Nejsou všichni stejní. Bydlí kolem mne sousedi Romové a ti jsou slušní. To jsou ti, co s námi bydlí už patnáct dvacet let, ti jsou v pohodě. Ale ti, co se tady stěhují bůhví odkud, protože to už poznáme i podle oblečení, že jsou odjinud, to je jiné kafe. Neprojdou kolem popelnice, aby ji neshodili..." přidávají se okolo stojící lidé. Shodují se v tom, že ke každému by se mělo přistupovat stejně a to bez ohledu národnosti, či barvy kůže. Nelíbí se jim, že lidé, kteří se stěhují do prázdných bytů v Havířově Šumbarku mají prý na dva měsíce odpuštěné nájemné.

Podle předsedy DSSS Tomáše Vandase je neustálá snaha zakazovat mítinky absurdní a dochází tím k potlačování svobody slova a svobody projevu.

„Já si od dnešního setkání slibuji, že pomůžeme zdejším občanům řešit situaci, která je tady dlouhodobě neřešená. Místní lidé se na nás obracejí se žádostmi o pomoc s tím, že jim sem sestěhovávají nepřizpůsobivé občany. Že jim sem dokonce vozí autobusy plné lidí v nočních hodinách, aby to nebylo tak vidět. Uvidíme, kolik lidí přijde, protože se někteří mohou díky masáži v médiích cítit zastrašeni," řekl Vandas pro ParlamentníListy.cz krátce před zahájením havířovského mítinku. Zvedá se podle něj i členská základna DSSS. „Zatímco před třemi lety k nám přicházeli spíše mladí lidé ve věku 18-20 let, teď registrujeme nové členy ve středním věku 35 až 50 let. A to je pro nás takový signál, že se pro tuto skupinu občanů stáváme relevantní politickou silou. Že nás i střední generace bere jako rovnocennou alternativu vůči stávajícím parlamentním stranám," uvádí Vandas.

Mítink zakázán, petice povolena

Příslušník policie jej přišel upozornit, že mítink je zakázán, ale petici, kterou chtějí členové DSSS na místě podepisovat, řeší jiný zákon. Vzápětí předseda stoupá na lavičku a začíná mluvit megafonem k lidem. Zdůrazňuje, že mítink, který je skutečně zakázán, měl být proti stěhování nepřizpůsobivých lidí do zdejších bytů. Vyzývá lidi k podepsání petice, která na náměstí koluje a pokračuje komentováním současné politické scény. Leona Večeřová, vedoucí odboru vnitřních věcí havířovského magistrátu, se k němu protlačuje a čte rozhodnutí o zákazu mítinku. Není však slyšet, proto se vrací pro megafon.

Pak dochází k úsměvné situaci, kdy se úřednice magistrátu s předsedou DSSS vzájemně překřikují. „Paní, nekřičte mi do ucha a netlačte se ke mně, chápu, že chcete být v mé blízkosti," snaží se ji zastavit Vandas. Úřednice však pokračuje. Jak vzápětí vysvětluje novinářům, rozhodnutí o zákazu je platné, až to celé přečte. A vzhledem k tomu, že došlo k porušení zákazu, hrozí žadateli o povolení mítinku v přestupkovém řízení pokuta až do výše pěti tisíc korun. „Podle mého názoru však došlo k více přestupkům, počkáme, až to policie vyhodnotí a podle toho budeme dále postupovat," říká Večeřová. Lidé se však už rozcházejí.

Den národní jednoty v Ostravě byl v poklidu

Další mítink, tentokrát povolený, na počest výročí vzniku samostatného československého státu, začal v Ostravě po čtrnácté hodině pod názvem Den národní jednoty. Oproti havířovskému setkání zde postává kolem 150 příznivců. Svítí sluníčko, pofukuje vítr a všichni čekají, co se bude dít. Také tato akce je ostře sledována příslušníky policie a novináři. Na rozdíl od dopolední trošku nervózní havířovské akce však vládne klid.

Těsně před zahájením rozvinou členové strany stranické vlajky a papírový transparent s heslem: "Vlády mohou korumpovat tehdy, když dobří lidé nic nedělají."

Vystoupení předsedy Vandase v Ostravě je opět komentářem současné politické situace a apelací na sjednocení všech občanů ke svrhnutí současného režimu pomocí řádných voleb. Vandase střídá v proslovu tentokrát proti diktátu Evropské unie Katrin Kellerová, poslankyně z německého Chemnitzu. Po dlouhém proslovu následujícího řečníka Václava Komárka, kterého Vandas označil za krajského lídra pro volby roku 2012, dav přihlížejících příznivců DSSS řídne asi na polovinu.

Poslední vystupující Jiří Štěpánek - výkonný místopředseda - pak vyzývá přítomné k pochodu do Husova sadu. Všichni se pak seřadí do průvodu a doprovázeni policií pokojně procházejí Ostravou. U památníku pokládají kytici. Předseda Vandas pak všem poděkuje za účast a vyzývá je k účasti na pražském mítinku, který je plánován na Národní třídě na 17. listopadu. Zhruba v půl čtvrté odpoledne bylo po všem.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…