Rudá kráska ve sněmovně: Jsem nadšená, že se mi to povedlo

01.06.2010 6:06

Studentka Květa Končická je nyní nejmladší poslankyní mezi novými zákonodárci KSČM. Bodovala ještě v jednom. Dostala se do sněmovny jako jediná za tuto stranu v Pardubickém kraji.

Rudá kráska ve sněmovně: Jsem nadšená, že se mi to povedlo

I komunisté zaznamenali zajímavou bilanci v těchto volbách. V Pardubickém kraji naprosto shořeli tři jejich poslanci, kteří byli na prvních příčkách kandidátky. Stalo se totiž něco nevídaného - přeskočila je teprve pětadvacetiletá studentka Dopravní fakulty Květa Končická. Zabodovala díky preferenčním hlasům a jako jediná za tento kraj se nakonec dostala do parlamentu. Lídr Pardubického kraje a také dosavadní poslanec Václav Snopek si tak musí balit ve sněmovně fidlátka.

„Byla jsem právě u maminky v hostinci v Mikulči, který provozuje, když mi zavolali tu zprávu. Od té doby nestačím brát telefony," zmiňuje k tomu v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Končická.

Místo bublinek tekly slzy

„Samozřejmě, že jsem byla tou zprávou zaskočená a překvapená. Nemůžu tomu stále uvěřit. Když se to dozvěděla moje maminka, tak plakala. Ale nemohli jsme ´bouchnout šampaňské´. Musela jsem jet na studijní školení do Kojetína. Protože mi však dnes stále někdo volá a gratuluje, jsem z toho trošku vedle. Ani profesoři nejsou příliš nadšení tím, že neustále telefonuji. Za 14 dní mám totiž státnice a tak se musím soustředit na studium," uvádí dále novopečená poslankyně.

Prý se kvůli svému studiu nemohla dostatečně soustředit na předvolební kampaň, ale že získala 1931 preferenčních hlasů, to ji stále jaksi nedochází. „Předvolební mítinky přitom za mne odřeli Jitka Gruntová a Václav Snopek. Oba mají zkušenosti z parlamentu, tak věděli, jak se taková kampaň dělá. Ale že přeskočím právě tyto matadory, tak na to jsem připravená nebyla," konstatuje.

Oslovilo ji vedení strany. Už před čtyřmi lety

Podle jejího soudu určitě svou roli sehrála výzva lídra lidovců Romana Línka  - Nové tváře do sněmovny, kde se hojně mluvilo o tom, že mají lidé „kroužkovat" na opačné straně kandidátky.

Takže za svůj úspěch může gratulovat právě Línkovi, možnou roli ale podle ní mohl sehrát i její věk. Mohl „uhranout" vedení strany, neboť právě ono se jí už v roce 2006 ozvalo s nabídkou, zda nechce kandidovat do sněmovny. „Tehdy jsem se ale ve volbách umístila na sedmém místě a parlament se tak stal pro mne nedobytou pevností," podotýká k tomu Končická.

Musím se připravit na negaci spolužáků

Úskalím mladé komunistické poslankyně může být v tom, že se do sněmovny dostala právě za KSČM. Tedy za stranu, která stále není většinou společnosti přijímána bez výhrad. Co na to říká ona sama?

„Samozřejmě, že se objevují negativní hlasy. Zvláště někteří spolužáci se proti komunistům hodně vymezují a tak se asi budu zmítat ve dvou protipólech: ti, kteří mi mou práci poslankyně budou přát a ti, kteří se na mne budou dívat svrchu. Ale s tím se budu muset vypořádat," vysvětluje.

KSČM má dědičnou: Ve straně je i maminka a babička

Vyvrátila ale, že by jí do té letošní kandidatury někdo nutil. „Maminka i babička jsou ve straně, ale nejsou nijak zvlášť aktivní. Nemají žádnou funkci. To já jsem chtěla udělat něco pro náš venkov, chtěla bych v parlamentu prosadit takové věci, kterými se zabývám v krajském zastupitelstvu. Což je práce za spravedlivou mzdu, získání práce po škole, či bezplatné školství a zdravotnictví. Slova o sociálně spravedlivé společnosti nejsou pro mne jen prázdná konstatování, no a tak jsem to s kadidaturou znovu zkusila," dodala poslankyně.

Květa Končická je od 18 let členkou KSČM a ve straně se angažuje v komisi mládeže. Od roku 2008 je krajskou zastupitelkou Pardubického kraje. Věří prý, že ji poslanci nenechají na holičkách, stejně jako ji pomáhali při prvních krůčkách v zastupitelstvu.

Ve sněmovně by se ráda zapojila do práce v oblasti dopravy a dopravní obslužnosti, neboť tento obor studuje. Nevadila by jí ani účast ve sněmovním zemědělském výboru, neboť obnovou venkova se jako zastupitelka také už zabývala. „Nevím, co mne ve sněmovně čeká, nechám se překvapit," dodala v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Čtěte také:
Rovná: Z kandidátky KSČM odstupuji. Byla jsem mladá a naivní

reklama

autor: olb

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…