Rudý zastupitel radí občanům: Nenechte se zmást. Jsme připraveni vládnout pro lidi

25.05.2013 4:44

ROZHOVOR Komunisté zasedají v krajském i městském zastupitelstvu. V Plzeňském kraji mají dva radní, v krajské metropoli jsou v opozici, ale nechávají o sobě slyšet. Zda-li jsou připraveni převzít politickou odpovědnost, jsme hovořili s jedním z  nejvíce aktivních členů, Jiřím Valentou, který je členem Ústředního výboru KSČM.

Rudý zastupitel radí občanům: Nenechte se zmást. Jsme připraveni vládnout pro lidi
Foto: ksčm
Popisek: Jiří Valenta

Jak hodnotíte současnou aktivitu nového prezidenta ve vztahu k jmenování nových profesorů či při vystoupení ve sněmovně? Není podle Vás příliš horlivý a nesměřuje k prezidentskému systému?

Tato aktivita prezidenta Zemana je mi poměrně sympatická. Odmítám názor, že jde o nepřijatelný zásah do akademických svobod, spíše se podle mého názoru jedná o jeden z prvních, a prozatím nesmělých, pokusů o obnovení dřívější kvality našeho vysokého školství. Tato kvalita by však neměla být garantována pouze a jen odborností tak, jak se snaží někteří lidé tento obecný problém zjednodušit a zpolitizovat, ale též i osobností a kvalitou pedagoga. Vysokoškolský „profesor“ je přece nejvyšší akademická, potažmo tedy pedagogická, hodnost, a takto komplexně by měla být ve vzdělanostní společnosti i pojímána.

Student by ve svém pedagogovi neměl nalézat jen bezednou studnici vědomostí, ale též by ho měl pojímat, do určité míry, jako jistou celospolečenskou autoritu a příklad hodný následování. Domnívám se, že v souvislosti s osobou Martina C. Putny tomu tak není. To, že Miloš Zeman, díky svému mandátu vzešlému z přímé volby, testuje další možnosti zvýšení současných prezidentských pravomocí, je v pořádku. Ve všech vyspělých zemích, kde je hlava státu volena přímo občany, jsou její pravomoci nesrovnatelně vyšší, než je tomu doposud u nás.

Myslíte si, že současná vláda je ještě nějak kompetentní?

Současná vláda ztratila jakýkoliv morální kredit a současně tak i veškerou svoji kompetentnost. Její podpora je dnes u široké veřejnosti minimální a veškeré sociologické průzkumy tento aspekt potvrzují. Přesto se členové tohoto účelového slepence úporně drží za každou cenu svých postů a zcela nepokrytě pokračují v protilidové politice a v obhajobě svých vlastních zájmů a zájmů elit. Fakt, že více jak stotisícový protestní dav občanů v Praze byl pro některé ministry pouze zmanipulovanou akcí „pouliční lůzy“, jasně dokladuje, jakou výší respektu disponuje tento kabinet směrem k oprávněným požadavkům obyvatel.

„Topka“  nasává modré voliče

Podle situace na pražské radnici myslíte, že by boj mezi ODS a TOP 09, byť v Plzni nejsou v koalici, se mohl ještě přiostřit? Co říkáte na snahu plzeňské "topky" získat post primátora?

Osobně si myslím, že situace v Plzni je poněkud jiná než v Praze, kde jsou velcí podnikatelé, členové těchto stran, politicky ještě daleko silnější, o to rvavější a své prebendy razantněji hájící. V naší regionální metropoli, kde je TOP 09 oficiálně v opozici vůči ODS, ale registruji již spíše jakýsi předstupeň vzájemných námluv směrem ke komunálním volbám v příštím roce. Minimálně efektivní, radniční halas TOP 09, neúměrně zesilovaný spjatými médii, to nemůže nikterak zakrýt.

Je zřejmé, že oba pravicové subjekty jsou vybudovány na obdobně bezuzdných tržních principech s minimální přítomností mezilidské a meziskupinové solidarity, a proto se i společně v pudu sebezáchovy snaží, aby ve volbách došlo k zafungování efektu tzv. „spojených nádob“. Je jasné, že ODS začíná pozvolna, ale nenávratně, mizet v „propadlišti politických dějin“ a TOP 09 se intenzivně snaží „modré“ voliče v co nejvyšší míře odsát. Podobný politologický efekt jsme již mohli v Plzni zaznamenat před několika lety, a to ve vztahu KDU-ČSL a právě TOP 09. Mnozí aktuálně volebně úspěšní členové „topky“ jsou stále jen ti samí, dříve volebně neúspěšní, protagonisté „lidovců“.

Budějovice: Politické zneužití studentů a mládeže

Jste zastáncem řady aktivistů a občanských sdružení. Necítíte někdy tlak "z druhé strany"?

K občanským sdružením a jejich aktivistům mám v zásadě ambivalentní vztah. Zjednodušeně řečeno to znamená, že velice rozlišuji nejen mezi hodnotami, které to či ono sdružení zastává, ale i mezi zvolenými způsoby a efektivitou jejich vymáhání. Mnohé aktivisty dokonce v jejich činnosti osobně podporuji, neboť jsem přesvědčen, že je jejich činnost společensky potřebná, a současně vidím v jejich apolitickém nastavení i potřebný nadhled a nezávislost. Na druhé straně, u jiných veřejně se angažujících občanů či sdružení, cítím politické podbarvení či rovnou politickou zakázku a intenzivně tak vnímám nevhodné zneužívání vysokého „vyděračského potenciálu“, kterým disponují. Mám teď na mysli například politické zneužívání studentů a mládeže při protestech po krajských volbách v Českých Budějovicích, v jehož čele stáli také někteří „občanští aktivisté“.

Komunisté bez poskvrny

Je podle Vás KSČM připravena převzít "vládu" v krajích i na centrální úrovni?

Nemohu mluvit za vedení KSČM a prezentovat tak oficiální stanovisko, ale jako člen jejího Ústředního výboru se domnívám, že naše strana je schopna tuto zodpovědnost převzít a naplnit tak zásadní programové priority, se kterými chodíme pravidelně do voleb. Občané, jimž není osud jejich země lhostejný, mohou již po několika měsících od voleb nezaujatě zhodnotit, jak se nám to daří například na úrovni krajů. Resorty zastávané komunisty fungují všude a bez větších problémů. Obdobný stav je i v komunální sféře, kdy se naši starostové či obecní rady s naší majoritou snaží zodpovědně splnit vše, co je na ně občany kladeno. Za mnoho let zpátky nevím o jediné závažné trestní kauze, za kterou by stál komunista či osoba za naši stranu zvolená.

Přitom je nad slunce jasné, že mediální pozornost je na KSČM upřena daleko intenzivněji než na jiné politické strany, a to zejména na subjekty z pravicové části politického spektra, které mají těchto vyšetřených i vyšetřovaných kauz na svém kontě již stovky. Z uvedeného vyplývá, že jsme morálně, ale zcela jistě i odborně, schopni a připraveni převzít i celostátní exekutivní zodpovědnost. Otázkou zůstává, zda nám občané tuto možnost v příštím „supervolebním“ roce dají a nenechají se opět zmást souvislou antikomunistickou mediální hysterií, která je doposud vždy spolehlivě odvedla od společného řešení zásadních problémů této země.

Jiří Valenta je krajský a městský zastupitel za KSČM. Narozen v roce 1965, pedagogický pracovník. Po absolvování střední průmyslové školy strojnické a náhradní vojenské služby pracoval v letech 1987-1990 u Sboru národní bezpečnosti a čtyři měsíce poté u Státní bezpečnosti. Nyní pracuje jako vychovatel, lektor a metodik. Absolvoval Pedagogickou fakultu ZČU, poté Filozofickou fakultu. V roce 2004 získal titul PhDr. na Fakultě sociálních věd UK. V roce 2011 dostudoval Českou zemědělskou univerzitu, kde získal titul ing. Od roku 2004 členem KSČM. Je rozvedený a má jedno dítě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…