Rumburk před bouří. Peake pocítila strach a obavy na vlastní kůži

10.09.2011 6:16

REPORTÁŽ Severočeský Rumburk v pátek, tedy pár hodin před očekávaným pochodem organizovaným Dělnickou stranou sociální spravedlnosti, rozhodně město, kde se obyvatelé bojí vyjít po setmění ven, nepřipomínal. Na malebném náměstí běžně fungovaly zdejší trhy, v ulicích nerušeně pobíhaly děti, cukrárny okupovali důchodci. Do Rumburka v předvečer obávané sobotní akce zavítala ale také vzácná návštěva. Místopředsedkyně Věcí veřejných i vlády a nově také šéfka vládního výboru pro boj s korupcí, Karolína Peake.

Rumburk před bouří. Peake pocítila strach a obavy na vlastní kůži
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vicepremiérka vlády Karolína Peake

Peake měla v pátek náročný den. Na „tour de Ústecký kraj" navštívila kromě Litvínova, Mostu, Horního Jiřetína nebo zámku Jezeří právě i Rumburk.

Tedy město, které se stejně jako Varnsdorf, Krupka, nebo další obce Šluknovského výběžku, v poslední době potýká s eskalací napětí tamějších nepřizpůsobivých, zejména romských občanů.

A právě do Rumburka se za Karolínou Peake vypravily i ParlamentníListy.cz. S mladou političkou se sešly ve zdejším domě kultury Střelnice, kam dorazila poté, co poobědvala se starosty nepokoji zmítaných měst.

Rumburská premiéra

ParlamentníListy.cz zajímalo nejen to, co Peake na pracovním obědě s hlavami měst probírala, ale také jak na ni atmosféra na severu Čech působila.

„V Rumburku jsem poprvé, ale Ústecký kraj znám a mám ráda, mám tu příbuzné. Často se popisuje negativně, ale je tu krásná příroda i zámky," sdělila redakci místopředsedkyně vlády.

Vývar a palačinky

Redakci sdělila i z čeho se pozdně odpolední tabule skládala. „Všichni měli hovězí vývar, pak si každý vybral, co chtěl. Já miluju sladké, tak jsem si dala palačinky," popsala ParlamentnímListům.cz rumburské menu.

Při jeho konzumaci se řešila zejména situace na severu Čech. Pracovního oběda se tak zúčastnil i starosta Litvínova Milan Šťovíček (VV). Právě jeho město se před časem potýkalo s podobnými problémy, které v současnosti trápí i šluknovské obce.


Od Jiřetína se mají co učit

„S podobným problémem jako ve Varnsdorfu, Rumburku a dalších obcích jsme se potýkali také, ale rázně jsme zakročili - exekuce, kontroly bytů, sociální dávky na poukázky. Máme určitě starostům obcí, jichž se nepokoje týkají teď, co předat. Ale je to běh na dlouhou trať. Represe je důležitá, ale neméně klíčová je prevence," vyjmenoval možná opatření pro ParlamentníListy.cz Šťovíček.

Ten, stejně jako Peake, označil současnou situaci v severních Čechách za vážnou. Ač se už více než měsíc snaží regionální i vládní politici, policisté i další kompetentní osoby najít řešení zdejší patové situace, zatím k němu nedošli. Důkazem toho může být i skutečnost, že už na sobotu je naplánována řada protestních pochodů pod vedením šéfa Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáše Vandase.

Demokracie v ohrožení?

Ta dělá vrásky na čele i místopředsedkyni vlády. „Mám obavy z rostoucí vlny extremismu, i v souvislosti s krajskými volbami, které nás čekají příští rok. Obávám se, že mohou být narušeny demokratické principy," sdělila redakci Karolína Peake.

„Situaci by měla řešit i vláda. Navrhla jsem, abychom podobnou situaci pravidelně probírali na bezpečnostní radě státu," dodala politička s tím, že je nutné, aby se do řešení prekérní situace na severu Čech zapojovali nejen regionální politici.

Jako část systémových změn vidí Peake třeba zavedení normy, která by upravovala kupčení s volebními hlasy. Ta je aktuální právě nyní, už v sobotu se totiž už potřetí opakují volby v severočeské krupce. Právě kvůli manipulaci s hlasy.

Související: Kupčení s hlasy voličů by se trestalo až třemi roky vězení


Co až hlídky odejdou?

V otázce udržení bezpečnosti je klíčová ale také role bezpečnostních složek. Situace se totiž prozatím relativně zklidnila zejména díky posílení policejních hlídek. Nikdo ale nedokáže domyslet, jak se vyhrotí po jejich případném odchodu.

„Kdy by měli policisté odejít, si netroufám odhadnout, záleží to na finančních možnostech, ale zejména na tom, jak si to bude situace žádat. Na včerejším jednání jsem podpořila ministra vnitra, pana Kubiceho, aby se do jeho resortu dostalo více peněz," dodala Peake.

Strach z budoucnosti byl ale i přes zvýšenou přítomnost policistů v pátek v rumburských ulicích patrný. Obyvatelé města oslovení redakcí vesměs vyjadřovali protestním akcím, včetně té Vandasovy, podporu.

„Pokud to pomůže tomu, aby se se situací konečně začalo něco dělat, určitě pochod podporuji," sdělila redakci jedna z obyvatelek. „Je to hrozné, po setmění vůbec nevycházím ven. Pochod nepodporuji, ale nijak mi nevadí, snad si politici konečně uvědomí, že situace je opravdu vážná," sdělila další.

Útoky odstartovaly mačety. Kde skončí?

Podobně skeptický je i starosta dalšího severočeského města, Nového Boru, Jaromír Dvořák (TOP 09). Ten tvrdí, že situace v jeho městě je jiná než ve Šluknově či Rumburku, kam se v poslední době přistěhovala řada nepřizpůsobivých, zejména Romů.

Násilí v Novém Boru, kde počátkem srpna skupinka Romů napadla ve zdejším Pivním baru hosty i servírku, prý nepáchá pouze romská minorita. A problém, ať už v jakémkoliv z násilím zmítaných měst, má podle něho celou řadu příčin, jejichž řešení vyžaduje systémové změny.


Šikana je správná?

„Chybí příslušné vyhlášky, které by situaci sociálně nepřizpůsobivých řešily. V bytě, který má pětadvacet metrů čtverečních, bydlí osm lidí. Pokud učitel pokárá dítě, které šikanuje druhé, inspekce vyhoví stížnosti jeho rodiče. Policistům se snižují platy, nedostávají ani dostatek peněz na benzín. Ten problém má hlubší kořeny, než si kdokoliv, třeba i občané Nového Boru, kteří se cítí dotčeni, dokáže představit," řekl Dvořák zkraje září ParlamentnímListům.cz.

Vyhlášku, která by regulovala počet obyvatel v bytové jednotce, postrádá i Peake a Šťovíček. Právě místopředsedkyně vlády tak slibuje, že se o podobný předpis bude zasazovat.

Zatím však podobný předpis neexistuje. I to je možná jeden z důvodů, proč do Nového Boru, Rumburka a Varnsdorfu na sobotu svolal pochody šéf Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas. Policie v sobotu v daných městech výrazně posílí hlídky. Zejména ve Varnsdorfu se pak očekávají nejtvrdší boje, Vandasova strana zde má totiž nejvíce příznivců.

  • Další reportáže ParlamentníchListů čtěte ZDE

Čtěte také:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …