Rumburské ticho před bouří. Přijdou i radikálové?

25.08.2011 22:10

Rumburk v pátek zažije pouze jednu z ohlášených demonstrací. Druhou z nich radnice nedovolila s argumentem, že místo si již zamluvila sociální demokracie pro své setkání s občany. Ta si podle místního starosty a senátora za ČSSD Jaroslava Sykáčka místo zamluvila již před dvěma týdny.

Rumburské ticho před bouří. Přijdou i radikálové?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace DSSS

Rumburští radní popírají, že by občanům bránili ve shromažďování. Místostarosta města Ladislav Pokorný (ČSSD) dokonce slibuje, že sociální demokraté sami uspořádají Happening proti kriminalitě. Doufají, že tak zabrání konfliktům s pravicovými extremisty. „Ano, svým způsobem je to i proto, že to takto budeme moci lépe uřídit. Mítink bude zaměřený na bezpečnost, ale nebudeme to zatím předjímat," uvedl Pokorný.

Zdá se však, že i přes snahu radnice se rumburští nepokojům nevyhnou. Již ve čtvrtečních večerních hodinách se městem pohybují radikálové, kteří vzbuzují značnou nervozitu mezi místní romskou komunitou. Někteří Romové se ve strachu před útoky neonacistů dokonce vyzbrojují.

Hnutí Občanský odpor, které nepovolenou demonstraci v Rumburku plánovalo, má podle médií blízko k neonacistické scéně. Organizátoři však na stránce neuvádějí svá jména ani kontakt. Na demonstraci se nicméně podle slov šéfa ústecké buňky DSSS Kotába chystalo i mnoho příznivců tohoto krajně pravicového uskupení.


Policie ve střehu, Šluknov navštívil Kubice i Lessy

Na případný zásah na nepovolené demonstraci se připravuje i policie. "Pokud akci neukončí, tak policie použije své síly a prostředky," slibuje policejní mluvčí Vojtěch Haňka. Policie se podle něj chystá kontrolovat i přijíždějící auta a vlakové cestující.

Oblast Šluknovkého výběžku, kde od začátku srpna vládne napjatá atmosféra kvůli roztržkám mezi bílými obyvateli a Romy, navštívil ve čtvrtek večer ministr vnitra Jan Kubice spolu s policejním prezidentem Petrem Lessym. Sešli se se starosty postižených měst a krajskými řediteli policie Ústeckého a Libereckého kraje. I v pozdních večerních hodinách jednání nebylo u konce.


Čtěte také:

Šluknovská města očekávají demonstrace kvůli Romům 

Policie už má dva Romy, kteří útočili v Rumburku 

Dusnou atmosféru šluknovských měst chladí policejní těžkooděnci 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…