Rumburský aktivista se naštval na Nečase: Nejsem radikál, taková urážka

07.09.2011 18:59

Během nadcházejícího víkendu proběhnou na Šluknovsku, kde se rozhořel spor mezi českou většinou a romským obyvatelstvem, další demonstrace, které tentokrát pořádá radikálně pravicová Dělnická strana sociální spravedlnosti Tomáše Vandase. Muž, který stojí na počátku celého dění, tedy zakladatel hnutí Občanský odpor Rumburk Josef Mašín, ale z účasti extremistů radost nemá. Nechce s nimi mít nic společného.

Rumburský aktivista se naštval na Nečase: Nejsem radikál, taková urážka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Mašín

"Nikdo je nezval, bohužel ale přijedou. Já osobně se Vandasovy akce v žádném případě nezúčastním. I když bych za normálních okolností proti takové akci šel vyjádřit svůj protest, neudělám to. Dovedu si totiž velmi barvitě představit, že bych byl médii označen za člověka, který akci extremistů podporuje, a to opravdu nechci," uvedl pro ParlamentníListy.cz Mašín.

Rumburský aktivista je velmi zklamán slovními výpady proti jeho osobě, které se ze strany oficiálních představitelů objevují v médiích. Nic naplat, že prý svůj nesouhlas s pravicovým extremismem několikrát veřejně deklaroval, a to i na rumburském náměstí během demonstrace ČSSD, kdy jej na podium pozval poslanec Jaroslav Foldyna.

Související:


Řeči o rasistech prý urážejí všechny slušné občany

Tuto skutečnost zmínil v nedělních Otázkách Václava Moravce i premiér Petr Nečas, přičemž Mašína nazval členem neonacistického Národního Odporu. "Přejmenovat občanské hnutí, v tomto případě Občanský odpor Rumburk, na Národní Odpor, což je zakázaná organizace, to už je nejen ze strany premiéra do nebe volající. Tato naprostá dezinformace uráží nejen mě, ale i spořádané občany města a Šluknovského výběžku všeobecně," zlobí se Mašín.

Ze strany některých médií prodle něj dochází k překrucování skutečnosti, dát nespokojeným obyvatelům Šluknovska nálepku pravicových radikálů je prý nefér. Samotné hnutí Občanský odpor Rumburk má prý v současné době asi dvě stovky členů, mezi kterými pravicoví radikálové rozhodně nejsou.


Realitkám by měl stát "zatnout tipec"

Zakladatel hnutí nespokojených občanů však nevidí problém pouze na straně nepřizpůsobivých. Za jejich současnou situaci mohou podle Mašína i realitní kanceláře, které do některých lokalit tyto lidi sestěhovávají, čímž výrazně přispívají ke vzniku sociálně vyloučených lokalit. "Ti rádoby podnikatelé ke vzniku problému přispívají, o zastavení jejich aktivit by se měly zasadit jak místní samosprávy, tak vláda a poslanci," upozorňuje ParlamentníListy.cz Mašín.

Obává se i některých projevů, kvůli nimž možná budou padat obvinění za rasistické výroky. Jednu účastnici sobotního pochodu, která nápisem na tričku vyzývala k oživení Adolfa Hitlera, ostatně policisté již obvinili. Mašín takové chování při protestech považuje za přinejmenším nešťastné. Na druhé straně je prý vidět, že se zoufalí lidé uchylují k zoufalým činům.

Související: Oživte Hitlera, vyzývala žena při pochodu Varnsdorfem


Vandase rezolutně odmítl

"Tím je ale rozhodně nechci nijak omlouvat, rasistické projevy na ta shromáždění určitě nepatří a rasismus v jakékoliv podobě striktně odsuzuji," říká Mašín pro ParlamentníListy.cz s tím, že jde vždy o zlomek několika stovek účastníků protestů, jehož chování ale česká média neopomenou vždy patřičně zdůraznit. Občanský odpor Rumburk už dokonce ve středu na svém webu vyzval protestující, aby se k rasisitickým výrokům v žádném případě nesnižovali.

Jak rumburský aktivista sdělil redakci, pokoušela se jej kontaktovat i Vandasova DSSS. "Rezolutně jsme je odmítli, nechceme s nimi být v žádném případě spojováni. Co pan Vandas dělá, to je jeho věc, já jeho politiku komentovat nehodlám, ale rozhodně s ní nesouhlasím," dodal Mašín.

Na to, jak situaci na Šluknovsku řešit, se různí názory napříč politickou scénou. Senátor Jaroslav Doubrava by podle svých slov rád viděl v problémovém místě armádu. Premiér Petr Nečas vidí řešení mimo jiné i ve zpřísnění vyplácení sociálních dávek a povinnosti účastnit se veřejně prospěšných prací, na něž by byla výplata dávek vázána. Naopak politikem, který dosavadní strategii vlády vidí jako úspěšnou, je bývalá ministryně pro lidská práva a záležitosti menšin Džamila Stehlíková (SZ).

Politička nesouhlasí s názory, podle kterých by měl stát změnit a zpřísnit integrační politiku vůči Romům. „Je třeba pracovat s lidmi na místě, vzdělání a práce, to je to, co Romové potřebují. Pokud to nemají, vzniká pak živná půda pro excesy různého typu," vysvětluje Stehlíková. Dodává, že to ale neznamená, že by zákon neměl platit pro všechny. „Pokud Romové spáchají útok s rasistickým podtextem, tak za něj musí být potrestáni stejně, jako kdyby jej spáchali členové většinové společnosti nebo členové jakékoliv jiné minority," uvedla pro ParlamentníListy.cz exministryně.

Související:


Reportéři ParlamentníchListů.cz budou v sobotu na Šluknovsku monitorovat aktuální dění a přinesou podrobné zpravodajství.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…