Rusko, Čína, Írán i radikální islám se mají na co těšit, jestli vyhraje prezidentské volby v USA tento kandidát

24.07.2015 18:59

Republikánský kandidát na prezidenta Spojených států Scott Walker pronesl řeč na každoročním sněmu neziskové organizace ALEC, jedné z nejkontroverznějších lobbistických sítí USA. První, co by v úřadu udělal, by prý bylo zrušení dohody s Íránem a zrušení Obamových reforem zdravotnictví, známých jako ObamaCare. Informuje The Guardian.

Rusko, Čína, Írán i radikální islám se mají na co těšit, jestli vyhraje prezidentské volby v USA tento kandidát
Foto: pixabay.com
Popisek: Svoboda - ilustrační foto

Scott Walker se narodil roku 1967, je 45. guvernérem státu Wisconsin, konzervativní politik a republikánský kandidát na prezidenta. Do roku 2011 byl jedním z členů organizace ALEC, která podporuje svobodný trh a bojuje proti vládním a ekologickým regulacím.

Ve svém proslovu slíbil potlačit práva odborů, snížit daně a regulace a „vmísit trochu Reaganovské „oceli“ do zahraniční politiky USA". Za největší hrozbu pro USA vidí radikální Islám, ne změny klimatu. „Bojujeme, abychom vyhráli, zbytek světa musí vědět, že není většího přítele ani nepřítele než jsou Spojené státy americké,“ řekl posluchačům.

Také staví na odiv svou křesťanskou víru a chce omezit plánované rodičovství. A zrušit dohodu s Íránem, jelikož podle něj se od útoku na americkou ambasádu v Teheránu roku 1979 „Írán moc nezměnil. Zruším tu dohodu s nimi hned první den“.

Politika Baracka Obamy a Hillary Clintonové podle něj dovolila „Rusku, Číně a teroristům ohrozit bezpečnost USA“. „Jsem pro opravdové bezpečí,“ řekl Walker. „Vrchní velitel má svatou povinnost ochraňovat americký lid.“ Mimo jiné je podle něj potřeba lépe zabezpečit hranice. „Největší hrozbou je radikální ïslám,“ řekl. „Radši udeříme první, než abychom čekali, než oni udeří na nás.“
 

Podle Centra pro média a demokracii, které monitoruje lobbistické skupiny, se většina jeho zákonů prolíná s návrhy ALECu, ač s nimi od svého nástupu do funkce přímo nespolupracuje. Byl by to podle nich „první prezident ALECu“.

Proti Walkerovi mnozí protestují, hlavně odboroví předáci, podle kterých Walker plánuje zcela zrušit odbory a tím pohřbít jakoukoliv možnost na redistribuci bohatství, jelikož zrušením odborů dojde ke zrušení střední třídy a tedy i demokracie, jak tvrdí Dolores Huertová, jedna ze šéfů odborů.

Podle kritiků se jeho reformy neblaze podepsaly na rozpočtu a vzdělání ve Wisconsinu. Walker však tvrdí, že zvýšil vzdělávací standardy a snížil daně o celkem dvě miliardy dolarů.

reklama

autor: spa

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…