Ruský generál navštívil Prahu. Řeč byla o spolupráci

26.08.2010 19:07

Náčelník generálního štábu ruské armády Nikolaj Makarov navštívil Prahu. Se zástupci českého ministerstva obrany jednal o otázkách evropské bezpečnosti, situaci v Afghánistánu a modernizaci vrtulníků ruské výroby.

Ruský generál navštívil Prahu. Řeč byla o spolupráci

Makarov se nejprve setkal s náměstkem ministra obrany Janem Fulíkem, odpoledne jej přijali ministra Alexandr Vondra a náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. 

Ruský generál hovořil s ministrem Vondrou o reformě a modernizaci armád obou zemí a zkušenostech ČR s profesionalizací armády.

"Řeč byla také o zkušenostech s pomocí vojáků obyvatelstvu při živelných katastrofách, povodních v Česku a ničivých požárech v Rusku," řekl ČTK mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. 

Špionážní aféra zažehnána?

Ruský generál přijel v době, kdy na veřejnost pronikly informace o případu údajného ruského špiona Roberta Rachardža, kvůli němuž museli z armády nedávno odejít tři generálové. Majorka, která jim postupně vedla kancelář, byla prý s Rachardžem v kontaktu, a situace tak mohla představovat bezpečnostní riziko pro Česko. Špion později uprchl do Ruska. 

Ve vztazích ČR a Ruska donedávna představoval problém plán na vybudování radaru americké protiraketové obrany v Brdech.

Nový americký prezident Barack Obama ale plány svého předchůdce George Bushe přehodnotil a s Ruskem dojednal i novou smlouvu o omezení jaderných arzenálů.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv a americký prezident Obama ji pak podepsali na summitu v Praze. 

Související:
Vondra: K novému radaru zády? To bychom byli blázni
    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …