Rusnoku, zůstaň, zvolal senátor. Vyděsil jej Dienstbier a Chovanec

09.11.2013 18:21

Jak dopadne nedělní „hra o trůny“ uvnitř ČSSD? Rozhodne ústřední výkonný výbor o tom, že to bude právě Bohuslav Sobotka, kdo získá mandát pro sestavení příští vlády? A uzavře se honba na „pučisty“ a strana se definitivně sjednotí? „Jak znám Bohuslava Sobotku a Michala Haška, tak po neděli nebude vyřešeno nic,“ snažil se najít odpovědi senátor za SPOZ Vladimír Dryml. A názory přidal i senátor Doubrava a komunistický místopředseda Dolejš.

Rusnoku, zůstaň, zvolal senátor. Vyděsil jej Dienstbier a Chovanec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Doubrava

V neděli v Praze zasedne ústřední výbor sociální demokracie, který má 180 členů, a dokonce má i mimořádnou pravomoc volit místopředsedy. Z čela strany totiž nedávno odešli hned dva místopředsedové a jeden předseda poslaneckého klubu. Všichni proto, že hned poté, co skončily volby do sněmovny, v tajnosti odjeli za prezidentem Milošem Zemanem na schůzku, přičemž o tom nikomu neřekli. Když se ale vše provalilo, tak místo toho, aby přiznali pravdu, lhali.

Napřed odstoupil místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, po něm i druhý muž ČSSD Michal Hašek a jeho vlivný spojenec, šéf poslaneckého klubu, Jeroným Tejc. Vedle nich odstoupil ještě další účastník „lánské schůzky“ - jihočeský hejtman Jiří Zimola. Místopředseda strany Milan Chovanec, jakožto pátý účastník setkání, ale ve funkci zůstává.

Celá anabáze kolem lánské schůzky ovšem vyvolala povolební střet uvnitř sociální demokracie, který podle některých pozorovatelů skončil výhrou křídla šéfa strany Bohuslava Sobotky. Nic tak nestojí v cestě tomu, aby ústřední výkonný výbor sociální demokracie v neděli jasně potvrdil Sobotkovu pozici v čele strany i v čele týmu, který bude vyjednávat o nové vládě. Tedy prý...

Šarvátky uvnitř oranžové partaje neskončí

Politologové totiž převážně mají odchod Haška a Tejce za vynucenou a dočasnou kapitulaci, přitom ale míní, že  to jednotu a smír v sociální demokracii vůbec neznamená. Podobně se pak pro ParlamentníListy.cz vyjádřili i místopředseda KSČM Jiří Dolejš a senátoři Vladimír Dryml (SPOZ) s Jaroslavem Doubravou (Severočeši.cz). Podle všech tří navíc možná hrozí další šarvátky uvnitř oranžové partaje.

„Protože jak znám Bohuslava Sobotku a Michala Haška, tak se domnívám, že ani po neděli nebude nic vyřešeno, a to i když ÚVV rozhodne o tom, že by měl právě Sobotka být premiérem a měl by vést povolební jednání,“ uvedl Vladimír Dryml (SPOZ) s tím, že sice Sobotka "velmi zvláštním způsobem" vyhrál první bitvu, ale je tady pořád otázka, jak je možné, že ČSSD pořád prohrává.

„Od nedělního jednání ÚVV ČSSD lze očekávat pouze to, že před vyjednáváním o vládě srovná sociální demokracie krok a ukončí podivné dvojvládí způsobené mocenským antagonismem ve vedení. Pro tento účel nepochybně Bohuslav Sobotka dostane mandát, ale riziko, že klid nenastane, je velké,“ zdůraznil komunistický místopředseda Jiří Dolejš.

Doubrava: On tu důvěru dostane, ale...

„Já si myslím, že Sobotka důvěru dostane, protože to již signalizuje jednání jednotlivých krajů, ale obávám se, že ani tento fakt situaci uvnitř ČSSD nezklidní. Ty dva proudy tam prostě jsou a nemůže se to jen tak dát dohromady. Odstoupivší pučisté budou zřejmě nadále usilovat o oslabení Sobotkova křídla v partaji,“ uvedl i Jaroslav Doubrava, který byl před pár lety ještě členem KSČM.

Vladimír Dryml dále vysvětlil, že jednota strany se totiž odvíjí od toho, zda se podaří, nebo nepodaří prosadit ČSSD svůj program.

„To bude důležitější než cokoliv jiného. Hrátky mezi sobotkovským a haškovským křídlem nijak neprospívají sociální demokracii nejméně tři, čtyři roky a boj se tak vede skoro neustále a nic neskončilo. Jestli si Jiří Dienstbier myslí, že tím zvítězil a převezme v budoucnu po Bohuslavu Sobotkovi vedení ČSSD spolu s některými svými příznivci, tak to je mimo realitu,“ spustil dále Dryml.

MUDr. Vladimír Dryml

  • BPP
  • Prezident svazu Senioři České republiky

V tomto přitom není až tak úplně od věci; kupříkladu sobotní vydání deníku Mladá fronta Dnes (MfD) přineslo informaci o tom, že páteční rezignace Michala Haška a Jeronýma Tejce přepsala politickou mapu sociální demokracie a do strany tak mohou nyní přijít nové tváře, jako třeba Milan Štěch či Jiří Dienstbier, který aktivně pomáhal předsedovi Sobotkovi.

Dienstbier na koni kvůli funkci?

„Ještě není ani jasné, jestli ústřední výbor v neděli svolá sjezd. Pak bych o kandidatuře uvažoval. Rozhodně nic nevylučuji," řekl k tomu Dienstbier pro MF DNES.

Dryml ale právě nad tím vrtí hlavou. „Dienstbier v čele ČSSD? Já bych to řekl takto: postava senátora Dienstbiera je tady v tom velmi zajímavá, neboť on tvoří takovou třetí skupinu Havlových pohrobků, kteří se přesídlili do ČSSD a snaží se tam vybudovat určitou mocenskou základnu, takovou třetí skupinu. To je prostě můj názor jakožto dlouholetého člena ČSSD, neboť vím, jaké poměry tam panují,“ poznamenal pro ParlamentníListy.cz Dryml, přičemž ale vyvrátil, že by mělo jít o skupinu „kmotrovského rázu“ která třeba řádila ještě nedávno v ODS.

„Nedomnívám se, že by tomu tak bylo. Tady u této skupiny jde o prosazování nepolitické politiky prostřednictvím pravdoláskařské skupiny,“ upřesnil.

Možná, že mimořádný sjezd nebude. Sobotka se bojí...

Drymla ale nejvíc rozpaluje fakt, že je ČSSD stále rozpolcená. „A je navíc rozpolcená dlouhodobě a je tak otázkou, jestli opravdu chtějí obě dvě skupiny, tedy kolem Haška a Sobotky, vůbec prosazovat program ČSSD, anebo jestli to je jenom boj o ministerské posty. Možná, že ten boj po sjezdu ČSSD bude ještě zajímavější. Já se dokonce bojím toho, že nebude ani mimořádný sjezd, který by vyřešil některé otázky, protože se to panu Sobotkovi nebude hodit,“ udeřil Dryml.

„Jsem tedy zvědav, co pan Sobotka udělá při sestavování vlády, neboť na to čekají haškovci, co vlastně vyjedná, jak bude muset ustoupit z programu, kolik ministerstev vyjedná a které lidi si pak dosadí. Proto je pro Sobotku nebezpečné to, aby udělal na jaře příštího roku sjezd,“ vysvětlil.

Podle něj může dokonce hrozit, že ČSSD nabere během budoucích měsíců prudší let dolů, podobně jako tomu bylo u ODS.

„Já se domnívám, že musí přijít někdo, kdo bude ČSSD sjednocovat, a ne kdo stranu bude ještě více drobit na další a další skupiny. A druhá věc – není možné, aby ČSSD válčila proti prezidentovi republiky. To by si měli pánové ze sobotkovsko - dienstbierovského křídla uvědomit, neboť to jinak pro ně nemůže dopadnout dobře,“ zahrozil nakonec socialistům Dryml.

Dolejš: Osud levice může zkomplikovat kompromis

Nad možností s ČSSD vytvořit čistou levicovou vládu se zamyslel místopředseda KSČM Jiří Dolejš. „Osud nekomunistické levice může zkomplikovat nevýhodný kompromis s ANO a s KDU-ČSL. Jak skončí námět na zrušení či reformulaci bohumínského usnesení bude asi důsledkem a ne příčinou těchto pohybů,“ zmínil Dolejš.

„Rozhodně není čas na stranické sobectví a stavět jednu část levice proti druhé. Kritika neplnění slibů ano, ale se zachováním hodnoty skutečné a věcné levicové spolupráce, nejen s ohledem na devět krajských koalic, ale zejména s ohledem na budoucnost,“ uvedl pak Dolejš k myšlence, zda může po výhře „sobotkovské větve“ v ČSSD nastat vůči KSČM pootevření vrátek.

„Kam se vydá ČSSD a jaká je vlastně struktura odpovědnosti za její volební výsledek zřejmě rozhodne až její únorový sjezd. Zemanovské křídlo rozhodně tím levicovějším není - ostatně právě Michal Hašek odmítal přímou spolupráci s KSČM,“ odvětil pak Dolejš na některé připomínky politických komentátorů, že v ČSSD nyní vyhrálo „levicovější křídlo“.

„Důležitá bude nová volba vedení poslaneckého klubu ČSSD, a to kvůli jednotě všech 50 ´oranžových´ poslanců,“ podotkl Dolejš a zdůraznil, že i když byla ČSSD první ve volbách - sice těsně, ale byla - tak své skutečné vítězství může potvrdit až ujednáním vlády.

Mohou znovu spustit revanš

„A ta jednání nebudou lehká ve vztahu k plnění volebního programu ČSSD. Takzvané zemanovské křídlo sice nevyhrálo, ovšem zůstal na něm odér zákulisních spiklenců. Ti pak v případě potíží při vyjednávání ale mohou znovu zvednout hlavu a mohou znovu spustit revanš,“ řekl dále pro ParlamentníListy.cz Dolejš. Rozebral i to, jak se nyní chová „poražený" Michal Hašek.

„Řeči o politických šibenicích za jiné názory zní ze strany Michala Haška dost výhrůžně. A přízrak dalších předčasných voleb hrozí...,“ dodal místopředseda KSČM.

Zajímavě o Haškovi ale smýšlí i senátor Jaroslav Doubrava. „Michal Hašek? Mne na tom od něj vadí jedna věc. On se celou tu dobu objímá se Sobotkou, staví se do role jeho největšího spojence a jeden den po volbách udělá pak takovou věc? Já si pořád nemůžu hlavu srovnat s tím, že si jel na Hrad pro posílení své nějaké pozice...,“ zauvažoval Doubrava.

Doubrava: Ta větší prašivka je Chovanec

„Přesto přese všechno mi ale největší ´prašivkou´ připadá Milan Chovanec, nežli Hašek. Jestli se na něčem dohodnu - ať už to je dobře, nebo není -  a dám na to ruku, tak pak to musí platit a nemůže to najednou Haška dohnat do situace, kdy si pak před ním odplivne celý národ jen proto, že lhal,“ pronesl Doubrava a "nandal" to i Sobotkovi.

„Já si nemyslím, že Sobotka bude – pokud se premiérem nakonec skutečně stane – tím nejlepším, kdo bude vládu řídit. Mám z toho velmi nepříjemné pocity. Úplně nejideálnější by bylo, kdyby zůstal u vlády Rusnokův kabinet. To myslím naprosto vážně a upřímně. Já jsem skutečně přesvědčen o tom, že Rusnokovi se podařilo dát dohromady partu odborníků, kteří ministerstva řídí dobře. Škoda jen, že se blíží jejich konec,“ zmínil překvapivě senátor a přidal i vysvětlení toho, proč je úřednický kabinet Jiřího Rusnoka tak médii nenáviděn.

Prý za to dostali balík...

„Já nevím, jestli je pravdou to, co se objevilo na internetu. Totiž jde o podezření, že některé sdělovací prostředky a televize dostaly až 200 miliónů korun za negování sociální demokracie a jejich volebních výsledků, a za negování této vlády a prezidenta Zemana. Ovšem zda je to pravda, to nevím. Ale jejich chování tomu nasvědčuje. Mně to vadí už z toho důvodu, že za touto vládou jsou vidět výsledky, přestože její pravomoci jsou omezené,“ vysvětlil.

Zda po odstoupení „pučistů“ v ČSSD vyhrálo nyní její levicovější křídlo, což by mohlo být dobré pro budoucí spolupráci s KSČM, tak nad tím krčí rameny.

„Démonizace KSČM to je dnes už naprosto hloupý folklór. Odmítání spolupráce ČSSD s KSČM, kdy jde hlavně o vytváření bubáků z komunistů, podle mne hodně vyhovuje zejména pravicovým stranám. Já nevím, zda ale nyní vyhrává uvnitř sociální demokracie křídlo pravicovější, nebo levicovější, ono je to skoro jedno. Jak u Sobotky, tak u Haška těžko odhadovat, kdo z nich je větší levičák, nebo spíš pravičák. Negování a odsouvání spolupráce s KSČM je dnes naprosto hloupé a velmi to levé straně politického spektra jako celku škodí. Tady by mělo jít především o to, zastavit bezuzdné rozkrádání. Přestože se říká, že se za komunistů nic neudělalo, tak pořád ještě vidíme, že je co krást, a to je třeba zastavit a nastartovat prorůstovou ekonomiku. To už ale vláda Jiřího Rusnoka nestihne a musíme tak čekat, až přijde nová vláda,“ uzavřel Doubrava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…