Růst DPH přinese nekvalitní potraviny a onemocní lidé. Odborníci vážně varují

13.12.2011 4:31

Podle některých ekonomů zvýšení a sjednocení DPH na 20 procentech nepřinese zemi to, co si od toho vláda a ministerstvo financí slibuje, ba naopak. Pro Parlamentnílisty.cz dokonce ekonom Vlastimil Tlustý připustil, že to může mít opačný efekt. Lidé se budou snažit šetřit, přestanou nakupovat a potraviny se pokusí produkovat z vlastních zdrojů, například drobným zahrádkařením a zemědělstvím. Již takhle ohroženou ekonomiku země to může ještě více brzdit.

Růst DPH přinese nekvalitní potraviny a onemocní lidé. Odborníci vážně varují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Žena nakupující potraviny v supermarketu

„Když sjednotíte DPH na 20% nevyberete víc, je to kontraproduktivní návrh,“ řekl ParlamentnímListům.cz Vlastimil Tlustý (ODS). A dodal, že to podle něj povede prý ke snížení spotřeby a k nárůstu šedé ekonomiky. Vysvětlil dokonce i jakým způsobem.

„Na venkově si lidé začnou opět pěstovat rajčata a chovat prasátka a vrátí se ke výměnnému barterovému obchodu, kde nepotřebujete peníze. Prostě něco za něco, čímž se ekonomika založená na toku peněz logicky nerozhýbe. Lidé prostě omezí zbytečné výdaje,“ popisuje možný vývoj ekonom.

Mýlí se nebo se dají již jisté náznaky toho, že má ekonom pravdu, mezi Čechy zaznamenat? Jak ParlamentníListy.cz zjišťovaly i v minulosti, se svým názorem není Tlustý mezi ekonomy a dalšími odborníky sám.

„S panem Tlustým lze v určité míře souhlasit. Spotřebitelé se bezpochyby budou snažit omezit spotřebu, a to několika způsoby. Na prvním místě lze předpokládat, že ti obyvatelé, kteří bydlí v určité vzdálenosti od hranic, budou ve větší míře navštěvovat obchody v sousedních zemích. Do určité míry to někteří lidé dělali již nyní, ale okruh těchto lidí se bezpochyby zvětší,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. A dodal, že lze navíc očekávat, že obchodníci se budou snažit reagovat na pokles koupěschopnosti poptávky levnějšími produkty.  

„A to jak vlivem tlaku na zpracovatele či zemědělce, tak třeba i snížením kvality potravin. To se v dlouhodobém horizontu může opět projevit i na zdravotním stavu obyvatelstva. Konkrétním příkladem může být třeba nahrazování masa v masných výrobcích například sádlem či separáty. Co se týká domácího pěstování ovoce, zeleniny či chovu hospodářských zvířat tak, jak o tom hovoří pan Tlustý, je také jedna z možností, byť si nemyslím, že by to byla masová záležitost. Zemědělský svaz alespoň v současnosti nemá žádné přehledy, které by toto dokazovaly,“ doplnil ještě Pýcha.

Zvýšení DPH české ekonomice zas tak razantně nepomůže

"Daňová zátěž poroste dál jak v Česku, tak i v dalších evropských zemích i v příštích letech. Kvůli hospodářské krizi jsou země Evropské unie totiž značně předlužené," říká redakci ekonomická analytička a ředitelka Next Finance Markéta Šichtařová.

 Ani podle ní proto nepomůže výrazněji české ekonomice a rozpočtu to, že se vládě podaří uvést do praxe plánované reformy, včetně navýšení DPH.

 "Je to jen o hraní si se sazbami, ale příliš to neovlivní výnos daně. Bude to skutečně zanedbatelná částka. Dle mého osobního názoru by bylo v zemi lepší mít stabilnější daně, to ze zkušeností jiných zemí vede i ke stabilitě země i rozpočtu daleko snáz," doplnila dále pro ParlamentníListy.cz Šichtařová.

Přesto si zatím nemyslí, že by se Češi obrátili v krátkém časovém horizontu k výměnnému obchodu a všichni se začali spoléhat na nějakou svépomoc v otázkách výroby potravin.

„Taková apokalypsa snad zatím nehrozí, lidé peníze nezamítnou, jen na výměnný obchod spoléhat nebudou. I když se mírnější nárůst takových aktivit očekávat dá. Je nutné mít na paměti, že v Evropě mají v některých zemích i vyšší DPH než je dvacet procent, o kterých se bavíme nyní u nás, a je to pro občany tam žijící ještě únosné, byť samozřejmě hůře. Tam, kde mají DPH ale 30 procent, už je to skutečně na hranici únosnosti, a tak musíme doufat, že se to nestane i u nás,“ uvádí Šichtařová.

Zvyšování DPH a cen potravin se státu dlouhodobě může vymstít  

Podle ní je problémem v Česku hlavně to, že se nejen zvyšují ceny potravin obecně, ale také to, že se zvýšení DPH opět na nákupních koších Čechů nepříjemně projeví. „Tím, jak se prohlubuje v důsledku těchto okolností chudoba, sociálně slabší lidé nakupují stále méně kvalitnější potraviny. A to se za pár let může české ekonomice také nepříjemně prodražit. U lidí, kteří nejedí dlouhodobě kvalitnější potraviny a nakupují náhražky, se to totiž po čase projeví zdravotně. Budou-li více stonat, bude to znamenat zvýšený nápor na výplaty nemocenských dávek, ale také na zdravotnictví,“ varuje analytička Markéta Šichtařová.  

Doplňuje dále pak i to, že nic z toho, co dělá vláda – tedy všechny oblasti připravovaných reforem - nepovede k tomu, aby se snižovalo zadlužení státu, kterým se podle ní přitom tak vehementně ohání. „Naopak neustálé hýbání s DPH rozkolísává podnikatelské prostředí a snižuje tak tím pádem celkově i ekonomickou stabilitu," říká dále pro ParlamentníListy.cz  s tím, že podle ní neustálé pohybování se sazbou daně z přidané hodnoty povede naopak k tomu, aby se zbytečně proti sobě rozeštvalo obyvatelstvo, poněvadž se díky tomu budou rozevírat nadále nůžky mezi chudšími a bohatšími.

Navyšování DPH není konečné

"Žádoucí efekt prostě nemůže přijít. Navíc nechápu, proč vláda neustále strká nos a finanční prostředky do oblastí, které by se měly mít zájem chovat tržně. Pak samozřejmě ty peníze chybějí jinde. Mám tím na mysli například Fond státní kinematografie, sport. Kdyby se tam finance nedávaly, donutilo by to se naučit i v těchto oborech tržnímu chování a nemalé peníze, jež tam plynou, by šly tam, kde je to nezbytně nutné. A bylo by to poměrně zásadní," doplnila ekonomka Markéta Šichtařová s tím, že navyšování DPH při tomto způsobu rozdělování státních peněz není konečné a bude tak dále pokračovat. Již v příštím roce se podle ní dá čekat minimálně dvojí navýšení.

Dufek: Náznaky toho, že lidé budou hledat vlastní řešení, jsou

Vyjádření Vlastimila Tlustého pak do jisté míry podporuje i šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Ten je zároveň také viceprezidentem Evropské federace odborových svazů pracovníků v zemědělství, potravinářství a turismu. Dlužno dodat, že na možný podobný jev přitom upozorňoval již před časem. „Ano, náznaky toho, že lidé na venkovech přemýšlejí o tom, že opět začnou pěstovat rajčata, brambory a chovat dobytek, se dají pozorovat. Takovým určitým ukazatelem může být i to, že si supermarkety začínají stěžovat i nyní, v předvánočním čase, že se jim snižuje obrat. Přitom pokud jde o peníze, které potřebuje česká ekonomika, je bezpodmínečně nutné podporovat všechny možnosti, jak ji rozhýbat. Pokud se lidé začnou spoléhat sami na sebe, bude to velký krok zpátky,“ řekl pro ParlementníListy.cz Dufek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…