Ryla ústy v zemi, teď je šťastná. Může to dokázat každý, říká Romka

08.11.2011 17:42

PŘÍBĚH Dvaatřicetiletá Romka Valerie z Obrnic u Mostu popsala serveru ParlamentníListy.cz svůj životní příběh. Rok a půl byla bez práce, upadla do dluhů a nevěděla, jestli se zvládne postarat o svého jedenáctiletého syna. Ryla jsem ústy v zemi, říká. Vládní projekt Restart ji ale pomohl v návratu do života, dnes pracuje ve zdejším komunitním centru s dětmi a své dluhy poctivě splácí. Stojí to prý spoustu sil, ale odrazit ode dna se podle ní může každý.

Ryla ústy v zemi, teď je šťastná. Může to dokázat každý, říká Romka
Foto: Miloš Polák
Popisek: Účastnice projektu Restart

Paní Valerie (32) je Romka žijící společně se svým jedenáctiletým synem nedaleko Mostu v obci Obrnice, pracuje ve zdejším komunitním centru Duhovka, kde se věnuje především dětem. Má, kde bydlet a vydělá dost na to, aby svému synovi mohla občas něco dopřát. Je však třeba říci, že vždycky tomu tak nebylo. „Jednu dobu jsem dopadla až na samé dno a ryla jsem ústy v zemi, ale dokázala jsem se zvednout a jít dál," říká sympatická žena.

Psali jsme:
Nebáli jsme se Romů na Šluknovsku, ale kriminality. Většinový názor

Tvrdý pád na dno. Rok a půl bez práce a dluhy

Valerie se narodila v Obrnicích a spolu se svými dvěma sourozenci vyrůstala v úplné rodině. Její příběh do jisté míry nabourává stereotypní představu o tom, že Romové nechtějí pracovat. Otec i maminka prý pracovali celý život a své děti vždy vedli k tomu, aby se alespoň vyučily, našly si práci a dokázaly se postarat samy o sebe. „Takhle to ale bohužel nefunguje ve všech romských rodinách," posteskne si.

Více autentických příběhů ZDE
Pracovitý Rom: Nesnáším kradení, černej nebo bílej, sekal bych ruce
My Cikáni neumíme šetřit. Práce se ale nebojíme, říká mladá Romka

Usměvavá paní vypráví, že se vyučila jako prodavačka a již v době studia docházela na praxi do jedné prodejny, kde zůstala i poté, co školu úspěšně zakončila, v prodejně pracovala tři roky, než odešla na mateřskou dovolenou. Po mateřské se chtěla vrátit na své původní místo, jenže obchod mezitím zkrachoval. Našla si proto práci v podniku, kde se vyráběly kabely k počítačům. I tento podnik však po třech letech skončil, na lopatky ho položil souboj o zakázky s konkurenčním podnikem v Žatci.

„V té době jsem bydlela v Mostě, ocitla jsem se na úřadě a strávila tam celý rok a půl, prostě jsem nemohla najít práci. Ta doba byla velmi složitá, nikomu bych to nepřála, musela jsem se postarat o dítě, zaplatit mu oblečení i věci do školy. Zkrátka, ocitla jsem se na dně," vzpomíná paní Valerie, která upadla i do dluhů. Pětitisícový nedoplatek na bydlení, o kterém zprvu ani nevěděla, se postupem času rozrostl až na padesát tisíc. Tuto částku po ní jednoho dne přišli vymáhat exekutoři.

Ministerský projekt Restart mě vrátil do života

Zásadní životní obrat pro paní Valerii nastal v roce 2009, kdy se zapojila do projektu ministerstva práce a sociálních věcí s názvem Restart. Na něm si pochvaluje mimo jiné to, že ji tam znovu naučili psát životopis, protože od doby, co chodila na školu, se styl psaní životopisu hodně proměnil. Účastníkům programu zvedli sebevědomí a pomohli při hledání nového pracovního místa.

Nakonec našla místo v komunitním centru Duhovka v Obrnicích, kde pečuje především o děti ve věku od šesti do patnácti let. Organizuje pro ně kroužky, pomáhá jim i s psaním úkolů a podobně. Přestože odešla z Mostu zpátky do své rodné obce, tak mostecký dluh ve výši padesáti tisíc ze svého platu poctivě splácí.

Čtěte také: Romové v Ústí přepadli invalidu

Nejnověji:
Romové znovu útočili. Starosta Nového Boru žádá víc policistů

„Každému říkám, že má šanci své problémy vyřešit. S tíživou situací je se musí bojovat, stojí to spoustu sil, ale výsledek stojí za to. Čím dřív začnete bojovat tím líp a je dobré, když kolem sebe máte lidi, kteří vám v začátku pomohou. Chtěla bych tady moc poděkovat paní starostce Obrnic i jejím spolupracovníkům, za to, jakou práci tady odvádějí," říká Romka na adresu zdejší starostky Drahomíry Miklošové (ODS).

Během našeho rozhovoru chválí starostku opakovaně, oceňuje především to, že se snaží vytvářet pracovní příležitosti, např. otevřením komunitního centra. Tento příklad ukazuje, že lidé, kteří se ocitnou na dně, nemusí skončit je s koštětem v ruce i když je třeba dodat, že i úklid obce je činnost záslužná a představuje možnou cestu z krize. „Člověk se jen musí chopit příležitosti, uzavírá Valerie, která doufá, že její příběh ukáže cestu z tíživé situace i dalším lidem.

Čtěte také:
Šéf mostecké policie: Z deseti Cikánů je devět šmejdů

Foto: Miloš Polák

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…