Sadističtí Češi vraždili Němce, vysílá ČT. Vojenský historik: Platí to Němci

10.11.2011 21:38

V případu nalezení hromadného hrobu asi 15 lidí u Dobronína na Jihlavsku, kdy mnohá média zvedla vlnu hysterie, že sadističtí Češi divoce po válce vraždili Němce, se nedávno objevily nové důkazy, které tvrdí opak. O nich se ovšem už příliš nepíše. ParlamentníListy.cz oslovily s žádostí o rozhovor historika Eduarda Stehlíka. Ten masově vyvolávanou hysterii razantně odmítá.

Sadističtí Češi vraždili Němce, vysílá ČT. Vojenský historik: Platí to Němci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Eduard Stehlík

Když byly před více než rokem na základě tvrzení německé spisovatelky Kennelové objeveny kosterní pozůstatky v hromadném hrobě na louce Budínka u Dobronína, vzedmula se velká lavina rozhořčených reakcí z řad novinářů, některých politiků a dalších veřejných osobností s tím, že Češi evidentně hromadně a extrémně drasticky vraždili po skončení války německé obyvatelstvo a je tedy třeba se Němcům omlouvat a napravovat staré křivdy.

K tématu:
Vyvraždění Němců v Dobroníně má prý na svědomí jejich krajan

Dějiny nezačínají 9. května 1945

Postupně se ale zjišťuje, že pachatelem nebyli Češi, ale nejspíš naopak samotní Němci, kteří si vyřizovali osobní účty. Historik z Vojenského historického ústavu podplukovník Eduard Stehlík, odborník na problematiku druhé světové války i následujících událostí v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz detailně rozkrývá souvislosti celé kauzy.

Stehlík nijak nepopírá, že se u nás po skončení války děly mnohdy strašné věci, ale není možné na to dnes nahlížet tak, že dějiny začínají 9. května 1945.

„Tady se dlouhých šest let něco dělo, šlo skutečně o bytí nebo nebytí českého národa a druhá věc, pochopitelně situace po takové záležitosti jako byla druhá světová válka, může dát určitou moc lidem, které bych označil za patologickou spodinu. Objeví se osoby, které zneužijí situace k tomu, aby si vyřizovaly účty nebo se pomstily za konkrétní příkoří z minulých let," uvádí pro ParlamentníListy.cz Eduard Stehlík.

Sudetští Němci tvořili polovinu personálu Gestapa

Nyní se navíc zjistilo, že mělo tehdy jít o vyřizování účtů mezi politickými vězni německé národnosti vůči pronacistickým Němcům, kteří své levicově smýšlející spoluobčany udali a ti se právě na základě jejich udání dostali na koncentračního táboru, což podle Stehlíka samozřejmě nikoho neopravňuje k tomu, aby vraždil, nicméně to ukazuje, že je potřeba se tím začít zabývat velmi pečlivě.

Psali jsme:
Posselt: O zločinech na Němcích je třeba diskutovat. Pěkně v klidu

„Nejen v roce 1938, kdy republiku pomáhali rozbít, ale i za války, kdy polovinu personálu úřadoven Gestapa na území Protektorátu tvořili právě sudetští Němci, se celá řada z nich opravdu podílela na největších zvěrstvech, jako třeba povraždění lidických dětí. Hlavní personou, která to měla na starosti, byl sudetský Němec, drogista ze Šumperka," vysvětluje historik.

Havlova omluva byla naivní

„Určitá msta tu po válce byla, třeba málokdo si dnes dovede představit, že byla přijata změna českého pravopisu, kdy se slovo Němec začalo psát s malým písmenem," sděluje vojenský historik a dále doplňuje, že „tu byla obrovská zkušenost z těžkého období Protektorátu, kdy běželo o holou existenci našeho národa. Ty jednotlivé násilné excesy jednotlivců nechci rozhodně nijak bagatelizovat, je ale potřeba to všechno vnímat v souvislostech co se tehdy odehrávalo, jaké byly nálady v obyvatelstvu a po čem to přišlo. Jednoduše řečeno, my jsme si nezačali."

Dnes se toho pochopitelně velmi rádi chytají potomci sudetských Němců, kde se ovšem podle Stehlíka není čemu divit. „Bohužel se k nim ale přidává mnoho českých novinářů a to systematicky od roku 1990. Nebo třeba omluva Václava Havla. Můžete to vnímat i jako nadčasové gesto, ale jestliže on očekával, že potom se nám někdo omluví za okupaci a za to vraždění, tak žádná omluva nepřišla, to bylo naivní," je přesvědčen podplukovník.

Čtěte také:
Členové ČSNS natřeli kříž německých obětí v Dobroníně na růžovo

Česká televize lže a účelově manipuluje s fakty

Spousta médií podle něho kolem případu rozvíjí až šílenou hysterii ve prospěch Německa a sudetských Němců. „Jsem naprosto konsternován činností České televize. Považuji za naprosto neskutečnou věc odvysílat dokument Zabíjení po česku, ve kterém jsou účelově sestříhány záběry, kde je popraveno několik lidí německé národnosti v civilním oblečení příslušníky Rudé armády v reakci na zákeřné zavraždění sovětských vojáků německým sniperem po uzavření příměří. A v tomto dokumentu je jasně podsouváno, že to spáchali Češi!" líčí naštvaně historik.

„Když jsme se proti tomuhle z Vojenského historického ústavu ohradili a předložili konkrétní důkazy, že to tak nebylo, tak reakce ČT byla taková, že vytvořila druhou účelově sestříhanou reportáž, kde nechají jakéhosi pamětníka hovořit k úplně jiné události, ale sestříhají to tak, že to vypadá jako k tomu původnímu případu, to jsou naprosto šílené věci, které nemají nic společného se seriózní žurnalistkou ani dokumentaristikou," vysvětluje dále.

Režisér od Němců inkasoval 10 tisíc eur

„To je pouze účelová manipulace s fakty a můžu se ptát, jestli to ten Ondráček (autor reportáže ČT - pozn. red.) dělal jenom z blbosti nebo jestli čekal, že za to od Němců těch deset tisíc eur dostane. Které nakonec dostal...," sděluje ParlamentnímListům.cz šokovaný Stehlík.

Psali jsme:
Zahradil: Ohýbáme hřbet před sudeťáky. Je mi na blití

Podle něho je naprosto neuvěřitelné, že veřejnoprávní televize jako jediný příspěvek k šedesátému pátému výročí osvobození odvysílá Zabíjení po česku. Stehlík je přesvědčen, že je to takový skandál, jaký by v jiném státě stál hlavu celé vedení daného média.

Na tohle téma, jak Stehlík vysvětluje, je potřeba se dívat velice pečlivě, ale je rozhodně nesmysl sypat si popel na hlavu za zločiny, které spáchala velmi úzká skupina lidí.

Prezident Klaus vyjádřil mínění většiny Čechů

„Skutečně mě velmi potěšila reakce pana prezidenta, která byla naprosto dokonalá, a když se podíváte na internetové diskuse bezprostředně po tomto jeho vyjádření (Projev prezidenta republiky v Terezíně 15.5.2011 - pozn. red.), tak řada lidí, kteří s prezidentem nesouhlasí, tak i tady řekli, že jim mluví z duše. Z toho je vidět, že lidé to v naprosté většině jako problém chápou. Řadu let poté jsme vsunování do role viníků, jako bychom snad mohli za rozpoutání války nebo vraždy milionů lidí, to je neskutečné," řekl redakci historik Stehlík.

Zajímavé podle něho je, že poté, co Vojenský historický ústav vystoupil v reakci na reportáže v ČT, tak proti ústavu zaútočilo několik historiků a když si potom o těch lidech Stehlík hledal informace, zjistil, že jeden dělal doktorát v Hamburku, druhý v Berlíně a další v Göttinghenu.

Čtěte také:
Klaus v Terezíně: Kontext válečných hrůz se zamlčuje. A to je chyba 

„Dostali tam nějaké granty a podle toho se chovají. Jak se říká, koho chleba jíš, toho píseň zpívej. Měl jsem z toho zvláštní pocity, neslyšeli na žádné argumenty a bez znalosti faktů se hned pouštěli do polemik. Přitom fakta celého tohoto případu jsou naprosto jednoznačná, existují k tomu veškeré potřebné záznamy a důkazy. Veřejnost je manipulována, že Češi tam vraždili Němce a přitom to není vůbec žádná pravda," doplňuje historik.

Česká televize za dokumentem stojí a byl prý profesionání

Stehlík zmínil také závěry antropologických zkoumání nalezených tělesných pozůstatků, na nichž vědci nenašli jak žádné stopy po průstřelech, tak ale ni po nějakém násilném ubití. „Pro novináře to už ale není vůbec tolik zajímavé, jako když psali, že Češi nevinné Němce utloukli lopatami a sekyrami. Ač tedy vědecké zkoumání dokládá opak, nikoho to už nezajímá," uzavřel pro naši redakci Stehlík.

K tématu:
Podpořte vyšetřování zločinů, chtějí sudetští Němci po české vládě

ParlamentníListy.cz se obrátily na mluvčího České televize, aby výše vyjmenované skutečnosti s veřejnoprávním médiem související okomentoval a zdůvodnil postup jejich reportérů.

Psali jsme:
Zahradil se zlobí na "sudeťáckou" Českou televizi. Ta mlčí

„Česká televize i pan režisér Ondráček jsou jednoznačně přesvědčeni, že reportáže byly v naprostém pořádku a zcela profesionálně zpracovány. O stížnostech v tuto chvíli nemám žádné informace," reagoval stručně mluvčí ČT Ladislav Šticha.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…