Saša Vondra, Petruška... Kníže šťouchnul do boje o protitotalitní ústav

16.04.2013 7:40

Občanští a sociální demokraté se přou kvůli dění v Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), TOP 09 se k problému zatím příliš nevyjadřovala. Její předseda a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg deníku Právo řekl, že situaci považuje za nešťastnou.

Saša Vondra, Petruška... Kníže šťouchnul do boje o protitotalitní ústav
Foto: Hans Štembera
Popisek: V prezidentském volebním štábu Karla Schwarzenberga. Fenomén Karel zůstal nakonec poražen

Schwarzenberg nesouhlasí se slovy premiéra Petra Nečase (ODS), který řekl, že v ÚSTR proběhl "dubnový puč" předznamenávající budoucí vládu sociální demokracie a komunistů.

Schwarzenberg uvedl, že projekt jako takový oceňuje. "To byl projekt, který svého času založil Saša Vondra. Úmysl jakožto takový jsem vítal. Z provedení jsem ale trošku nešťastný," podotýká ministr. "Nešťastným omylem předali rozhodování o zastoupení v radě ústavu pouze Senátu, asi si mysleli, že tam budou věčně," povzdechl si Schwarzenberg nad.

Přátelé na obou stranách

"Situace je, jaká je, ale protože mám přátele na obou stranách, tak se k tomu příliš vyjadřovat nebudu. Uvidíme, jak se nové vedení bude chovat, a podle toho k tomu něco řeknu. Teď se stalo, co se může stát každému. Byl odvolán ředitel Daniel Herman," říká předseda TOP 09 s tím, že Hermana má rád a zná jej už třicet let.

"Ale na druhé straně si vážím i Petrušky Šustrové. Mladý Míša Uhl je sice střelec, ale také slušný člověk. Uvidíme, jak se nová ředitelka zhostí svého úkolu," dodává kníže.

Největší částí neštěstí Ústavu pro studium totalitních režimů je podle ministra zahraničí zbytečná politizace.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: adr

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…