Schodek zdravotního pojištění má být příští rok nižší

03.09.2010 14:00

Do systému veřejného zdravotního pojištění by mělo příští rok plynout zhruba 216,85 miliardy korun, výdaje se očekávají 225,1 miliardy korun.

Schodek zdravotního pojištění má být příští rok nižší
Foto:
Popisek:

Předpokládaný schodek 8,25 miliardy korun bude asi o 0,8 miliardy nižší, než se odhaduje pro letošek. V jedné z příloh k návrhu státního rozpočtu pro rok 2011 to uvedlo na vládním webu ministerstvo financí.
   
Příjmy systému by měly vzrůst meziročně o 1,5 procenta, stát by měl zaplatit za své pojištěnce zhruba 53,2 miliardy korun. Celkové výdaje ve veřejném zdravotním pojištění by měly stoupnout proti letošku o 1,1 procenta, výdaje na zdravotní péči o 1,5 procenta. Schodek by měly pojišťovny pokrýt z peněžních zůstatků na účtech provozního charakteru.
   
Většině zdravotních pojišťoven by mohly příští rok vzniknout podle dokumentu závazky po lhůtě splatnosti. Jejich stav se nemusí podařit vyrovnat, pokud pojišťovny neudrží náklady na zdravotní péči.
   
Veřejné zdravotní pojištění zajišťuje Všeobecná zdravotní pojišťovna a osm zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven. Vláda chce sloučit Vojenskou zdravotní pojišťovnu a Zdravotní pojišťovnu ministerstva vnitra.
   
Letos by mělo do systému plynout 213,6 miliardy korun, výdaje by měly být 222,63 miliardy. Zpráva konstatuje, že finanční stabilita jednotlivých zdravotních pojišťoven je velmi rozdílná. "Finanční problémy v závěru roku 2010 jsou signalizovány u Všeobecné zdravotní pojišťovny a Vojenské zdravotní pojišťovny," píše se v ní. Všechny pojišťovny by ale měly naplnit zákonem stanovený příděl do rezervního fondu.
(mb,ČTK,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…