Schwarzenberg: Je bláhové se z Evropy vyčleňovat

16.12.2011 22:39

Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg (TOP 09) na rozdíl od většiny vládního kabinetu podporuje půjčku ve výši 3,5 miliardy eur pro Mezinárodní měnový fond, která by měla vypomoci zadluženým státům eurozóny. Na ní se minulý týden dohodly špičky Evropské unie na klíčovém sumitu o záchraně eura.

Schwarzenberg: Je bláhové se z Evropy vyčleňovat
Foto: Martin Kovář
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

“Někteří to sice vidí jinak, ale já za sebe a za TOP 09 můžu říct, že bychom měli dodržet evropskou solidaritu,“ prohlásil šéf české diplomacie v Interview ČT 24. Dodal, že podle něj by se Česko mělo nadále co nejtěsněji držet tvrdého jádra Unie, neboť na tom má ekonomický zájem.


Schwarzenberg zdůraznil, jak obrovské procento českých exportérů závisí na partnerech z Evropské unie, především Německa. “Navíc, když se podívám na naši polohu, je bláhové říkat, že s tím nemáme nic společného,“ argumentoval Schwarzenberg.


Plánovaná centralizace řízení ekonomik evropských států pak podle něj pro Česko nepředstavuje problém. Řadu úsporných opatření, které Unie po svých státech požaduje, již totiž Nečasova pravicová vláda zavádí či zavedla.


Schwarzenberg zároveň odmítl návrh na vypsání referenda, které by občanům České republiky umožnilo rozhodnout, zda se má republika do Evropy více integrovat či nikoli. „Některým problémům ani politici nerozumí, tudíž tak složitou otázku nemůžeme předložit veřejnosti,“ uvedl.


Hrozba na východě


Vyčlenění z tvrdého jádra EU navíc podle něj představuje hrozbu přílišného vlivu Ruska na náš stát. Ministr zahraničí zdůraznil fakt, že Česko je už teď na Rusku zcela závislé v otázce plynu.

“Nemám rád, když na nás jeden stát má příliš velký vliv,“ shrnul Schwarzenberg své obavy. Zároveň odsoudil postup ruské vládní garnitury, která po zmanipulovaných parlamentních volbách hromadně zatýkala protestující na protivládních demonstracích.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …