Seďa (ČSSD): Zhoršení postavení dětí z některých smíšených rodin

04.12.2012 22:33

Projev na 49. schůzi Pospanecké sněmovny dne 4.12. 2012

Seďa (ČSSD): Zhoršení postavení dětí z některých smíšených rodin
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Vážený pane ministře, vážené kolegyně a kolegové, projednávaný tisk o státním občanství České republiky má přes svá pozitiva i řadu problematických opatření, která lze rozdělit do tří základních oblastí. Tou první je zpřísnění podmínek pro udělování občanství cizincům. Osobně jsem pro toto zpřísnění ovšem za podmínky zachování transparentnosti a možného přezkumu. Nejde jen o explicitní vyjádření, že na udělení občanství není právní nárok, či o prodloužení lhůt k rozhodování na téměř dvojnásobek, ale například zmocnění ministerstva udělit z důvodu státního zájmu občanství kterémukoliv cizinci, a to i tehdy, když nesplňuje žádné podmínky pro udělení občanství, pokud je to ve státním zájmu.

Demokratický právní stát je suverénní právě tím, že standardně, transparentně a spravedlivě slouží občanům a že není v područí svévolného či korupčního jednání. Teď by měli zbystřit zejména pravicoví poslanci, protože návrh zákona posiluje roli zpravodajských služeb v tom, že pokud na základě stanoviska Policie České republiky nebo zpravodajských služeb dojde k zamítnutí žádosti, pak takovéto rozhodnutí nemá být přezkoumatelné soudem.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, chci se zeptat pana ministra, zda řízení o udělení státního občanství je jediným řízením, kde se ve spise může pracovat s utajovanými informacemi, a proč není v jiných řízeních obdobná úprava. A pokud je žadatel nebezpečný pro bezpečnost státu, proč Ministerstvo vnitra nezahájí řízení o zrušení povolení k trvalému pobytu. Pak by žadatel přestal splňovat podmínku pro občanství a navíc by musel naši zemi opustit. Mně se spíše zdá, že uvedené ustanovení vyvolává podezření z netransparentnosti a získání nátlakového prostředku na cizince a nikoliv ochranu bezpečnosti státu.

Druhou oblastí je zhoršení postavení dětí z některých smíšených rodin, jak tady o tom hovořil kolega Tejc, u nichž má být po narození dělán test DNA na otcovství. Zejména ustanovení § 7 odst. 2 zavádějící povinnost genetické zkoušky v případě, že matkou dítěte je cizinka ze třetích zemí a otcem občan České republiky. Je to znevýhodnění dětí narozených mimo manželství a zároveň diskriminace otce.

Navrhovaná úprava je dle názoru odborníků v rozporu s Úmluvou o právech dítěte i v rozporu se zákonem o rodině. Těch problémů je daleko více, např. úprava neřeší případ úmrtí otce či případy, kdy partneři žijí v zahraničí a nebudou mít přístup k certifikované laboratoři.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, třetí oblastí je zrušení opatření řešících rozpad tehdejší federace. Každý z nás, zejména my ze slovenského pohraničí, jsme řešili řadu problémů v souvislosti s vydáváním občanství, a to občanství Slováků i Čechů, kteří během společného státu odešli na Slovensko. Novela totiž ruší opatření řešící rozpad federace, ač řada případů z té doby není stále vyřešena. Prostě ruší se politický závazek, že rozpad společného státu nebude občanům na újmu.

Přes všechny tyto výhrady podporuji propuštění novely zákona k projednání do výboru. Děkuji za pozornost.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …