Šéf ČSSD účastníkům Drábkovy reformy: Hrozí vám obrovské nebezpečí

23.04.2013 12:18

Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka ve svém komentáři pro Lidové noviny kritizuje vládou schválenou penzijní reformu a zejména zavedení druhého pilíře. Podle Sobotky mu lidé stejně nevěří a náklady na správu fondů spolykají většinu příspěvků. Poslanec tak nadále prosazuje průběžný důchodový pilíř a představuje jeho výhody.

Šéf ČSSD účastníkům Drábkovy reformy: Hrozí vám obrovské nebezpečí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Podle Sobotky by jen skutečný vtipálek mohl být optimistou ve výhledech pravicové penzijní reformy. Podle průzkumů není o vstup do druhého penzijního pilíře příliš velký zájem. Za první tři měsíce letošního roku do něj vstoupilo zhruba 22 tisíc lidí. To ale prý nestačí. "Za dolní okraj počtu, který by celé penzijní reformě dával smysl, se považuje půl milionu účastníků. Pokud jich bude míň, náklady na správu fondů spolykají většinu příspěvků, lidé s jistotou přijdou o peníze a správcovské společnosti také," píše Sobotka.

"Z toho vyplývá jediný závěr - nachytaní občané a nejspíš i správcovské společnosti uvítají, pokud celý ten vládní nesmysl Petra Nečase a Miroslava Kalouska po volbách nová vláda zruší," dodává poslanec.

Navíc upozorňuje, že pokud některý důchodový fond do 24 měsíců nenasbírá alespoň 50 tisíc účastníků, může jej ČNB převést pod jinou penzijní společnost. Vniveč tak může přijít snaha občanů, kteří si penzijní společnost pečlivě vybírali.

Pozor na inflaci

Sobotka dále uvádí, že úrokové sazby a výnosy jsou i v České republice rekordně dole. Nezanedbatelnou roli hraje také inflace. "V loňském roce přesáhla tři procenta. Ale kdyby letos ukousla jen dvě procenta, bude i ten lepší desetiletý dluhopis zaostávat. Peníze budou ubývat, místo aby přibývaly. I z těch ubývajících peněz si pak správcovská firma strhne své poplatky," varuje šéf ČSSD.

Dalším faktorem, který by podle Sobotky měl lidi odradit od vstupu do druhého pilíře, jsou opakující se velké krize, které umí zacvičit s naspořenými penězi. I proto je podle něj státní průběžný důchodový systém nejstabilnější variantou.

ČSSD pro průběžný systém

"V průběžném systému nejsou peníze vystaveny nejistému vývoji na kapitálových trzích, ale děti každý měsíc zaplatí důchody svým rodičům. A až dnešní mladí zestárnou, postarají se o ně zase jejich děti," popisuje poslanec. Průběžný penzijní pilíř tedy podle něj není ohrožen ani inflací. Rizikem je zde ale vysoká míra nezaměstnanosti a málo dětí. Proto by vláda, která spoléhá na průběžný systém, měla dbát na aktivní politiku zaměstnanosti a podporu rodin," píše Sobotka.

"Ve fungující společnosti bude dobře fungovat i průběžný důchodový systém, kterému ČSSD dává jednoznačně přednost. Druhému pilíři z Drábkovy reformy lidé celkem rozumně nevěří, protože tam jde primárně o peníze pro soukromé správce oněch penzijních fondů. A ti se o sebe jistě dokážou postarat sami," uzavírá šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …