Šéf Reportérů ČT o špínometu na Bradáčovou a nestydatých politicích

11.07.2012 8:13

ROZHOVOR Jmenování Lenky Bradáčové, odvolání Jiřího Pospíšila či vydání Vlasty Parkanové. Názorů na pozadí kauz posledních dnů existuje celá řada a mnohdy se zásadně odlišují. ParlamentníListy.cz požádaly o rozhovor na tato témata známého šéfa pořadu Reportéři ČT Marka Wollnera, který varuje hlavně před manipulací s fakty.

Šéf Reportérů ČT o špínometu na Bradáčovou a nestydatých politicích
Foto: Jaroslav Hodík
Popisek: Marek Wollner, dramaturg a moderátor Reportérů ČT

Jaké máte takto zpětně pocity z Pospíšilova odvolání?

Důvody, které pro odvolání uvedl Petr Nečas, považuji za nevěrohodné, zástupné. Načasování tohoto kroku bylo až příliš spojeno se jmenováním nové vrchní státní zástupkyně, všechny okolnosti pro to svědčí.

Myslíte, že mezi důvody mohl patřit i předložený nový zákon o státním zastupitelství?

Větší nezávislost státních zástupců, jak ji plánuje nový zákon, se novému ministrovi nelíbí, je zjevné, že politici chtějí mít nad touto složkou justice větší kontrolu. Ano, oba tyto důvody mohly vyústit v už výše zmíněné odvolání. Ostatně všimněte si, že po úspěšné policejní akci při zatýkání Davida Ratha vystoupil šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc s nápadem, že by se měla policii ztížit možnost odposlouchávat poslance. Přijde mi neskutečné, co jsou politici schopní na sebe prozradit.

Co Roman Jurečko? Třeba podle redaktora Eura J. Hrbáčka patří k největším mafiánům v zemi a za Pospíšila jeho ministerstvo řídil ve skutečnosti on a paradoxně se o tom příliš nemluví a nikdy nemluvilo.

O panu Jurečkovi toho moc nevím, jeho pověst v Plzni není valná, ale dosud jsem nikdy nečetl či na vlastní oči neviděl žádnou kauzu, za kterou by stál. Nedomnívám se ale, že mohl za Pospíšila řídit ministerstvo.

Ministr Pospíšil patřil v Nečasově vládě k těm ministrům, kterým se skandály vyhýbaly. Pokud by ho řídil pan Jurečko a pokud by to byl takový kmotr, jak se říká, zřejmě by tomu tak nebylo. Na ministerstvu přitom v minulosti nebylo o skandály nouze. Ať už za předchozího působení Jiřího Pospíšila v Topolánkově vládě, či především za šéfování Daniely Kovářové.

Jak na vás působí ty dohady o Lenku Bradáčovou,  jde skutečně podle vás pouze o návrh Zemana na jmenování schopného člověka nebo za tím může stát něco dalšího?

Po dlouhé době je tady nejvyšší státní zástupce, kterému se dá věřit. To, jak stojí za svou podřízenou, která politikům nevoní, je dobrá vizitka. Stejně jako jeho neoblomný postoj v kauze Rampula. Podle mě je Lenka Bradáčová kvalitní a nestranná státní zástupkyně a budu si to myslet, dokud mi někdo nepředloží důkazy o opaku. Řeči o její blízkosti s Jiřím Paroubkem mi připadají jako klasický špínomet. Pokud vím, jedním z mála politiků, kteří se odvážili nějak zastat Davida Ratha, byl právě Jiří Paroubek.

Proč myslíte, že TOP 09 tolik trvá na tom, aby byla jmenována právě Bradáčová?

To nevím. Dokonce ani nevím, že by TOP 09 za ni tolik bojovala. Co ale vidím je, že TOP 09 a především Miroslav Kalousek bojuje proti vydání Vlasty Parkanové. To mi ujít nemohlo.

Co soudíte o nově nastoupivším ministrovi Pavlu Blažkovi? Už při prvním prohlášení začal poměrně s razancí…

Zatím toho mnoho stihnout nemohl, ale některými výroky mě docela překvapil. Když zdůvodňoval, proč nechce automaticky vyhovět nejvyššímu státnímu zástupci v jeho návrhu na jmenování vrchní státní zástupkyně, řekl, že tato ministrova pravomoc je právě výdobytek polistopadového vývoje, že kdyby takto vyhověl, vrátili bychom se do dob generálního prokurátora. Nevím, kde na to přišel a jak moc si tu dobu pamatuje. Ale je to přesně naopak. Komunistický generální prokurátor byl právě jen loutka v rukou politbyra KSČ, které ovládali bolševičtí aparátčíci. Nemám rád přepisování a účelové vykládání historie, zvlášť té, kterou si dobře pamatuju.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…