Šéf Zemanovců: Občas se zhasne a krade se. Penze budou v prdeli

20.11.2011 0:00

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Má za sebou v historii Strany práv občanů – Zemanovci zatím největší akci a hned úspěch. Petici za přímou volbu prezidenta, starostů primátorů a hejtmanů podepsalo přes sto tisíc lidí. Předseda Vratislav Mynář je i úspěšným podnikatelem a účinkování v politice mu musela odsouhlasit manželka, protože právě na ní spadla tíha starosti o sportovní areál v Osvětimanech, kde oba bydlí.

Šéf Zemanovců: Občas se zhasne a krade se. Penze budou v prdeli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Co děláte nejraději o sobotní půlnoci?

Sedím u sebe v restauraci v Osvětimanech, které šéfuje manželka, a dávám si pivko pro lepší zažívání. Jednou ročně, právě celý měsíc listopad, pořádáme akci noc specialit středověké kuchyně. Má to atmosféru, protože se hraje dobová hudba, pořádají šermířské souboje, jídlo se jí rukama, svítí svíčky a na zemi je sláma. V nabídce jsou jídla typu vepřová žebra, pečené kuře, kukuřičný klásek, jelítko, jitrnička. Je to dost oblíbená akce, protože máme pravidelně dopředu zarezervovanou celou restauraci.

Jak se k vašemu vstupu do politiky stavěla manželka?

Upřímně, ptala se mě, jestli nejsem blbej a jestli to mám zapotřebí. Vedli jsme o tom dost vážnou debatu, a kdyby s tím nesouhlasila, asi bych do toho nešel. Znamenalo to spoustu změn. Více povinností pro manželku, společníky ve firmách a tak. V politice jsem to chtěl prostě zkusit.

Psali jsme:
Zemanův muž: Všichni chtěli přímou volbu, najednou je ticho
Paroubek popřel, že by jednal se Zemanem. Šéf zemanovců nic nevylučuje
Zemanovci řádili na vodě. Šlouf rozbil loď, Zeman zůstal doma

Takže vy podnikáte v několika firmách najednou?

Nejdřív jsem nastoupil k česko - rakouské ekologické firmě. Ta ve své největší slávě měla tři čtvrtě miliardy korun obratu, asi čtyři sta zaměstnanců a čtrnáct dceřiných společností. Patřila mezi tři nejvýznamnější společnosti svého druhu v Česku. Pak jsme ji prodali jedné francouzské nadnárodní firmě a já začal podnikat na vlastní pěst. Mám sportovní areál v Osvětimanech. Tedy restauraci, areál a penzion. O ten se stará, jak už jsem říkal, hlavně manželka. Také mám se společníky firmu, která spravuje nemovitosti. Jsem aktivní ve společnosti, co se zabývá evropskými dotacemi v Česku, a protože jsem stavař i ekonom, občas do toho přijde nějaká ta stavařina. Je to pestré.

Vedení SPOZ je složené téměř ze samých velmi úspěšných podnikatelů. Jak se stavíte k návrhům Miloše Zemana týkajícím se progresivního zdanění či prokazování původu majetku?

Teď jsme schválili dlouhodobý program naší strany. V něm jsou obsažena všechna odborná témata, která se nám podařilo vykomunikovat. Nějaká výrazná zdanění či škrty tam uvedena nejsou. Jen plánujeme, že bychom se měli vrátit k progresivnímu zdanění. Všude v civilizované Evropě funguje progresivní zdanění a ne systém rovné daně jako u nás. Ten se až tak moc neosvědčil. Kdybychom zůstali u progresivního zdanění, nemáme takové problémy se státním rozpočtem. Jako podnikatel se mu nebráním. Více mi vadí podnikatelská nejistota. Nejdříve máme DPH deset procent, pak čtrnáct, pak dvacet, pak přijde sociální demokracie a střihne to zpět na deset. To mi fakt vadí. Dlouhodobější nastavení by určitě ozdravilo podnikatelské prostředí. Pokud je podnikatel trochu nacionalističtějšího zaměření jako já, je rád, samozřejmě když kolem sebe neuvidí rozkrádačky a korupci, že ty peníze půjdou na důležité věci v jeho zemi.

Nebyly mezi Vámi, který dělal v ekologické firmě, a jinými straníky SPOZ třecí plochy ohledně zelených témat?

Když je někdo ekolog, znamená to, že by měl podporovat nejideálnější energetické zdroje, což je dnes jádro. Dopad na životní prostředí, co se týče jaderných elektráren, je naprosto zanedbatelný. Je samozřejmé, že bezpečnostní opatření musí být ale neprůstřelná. Podle mě je tohle ekologický názor. Navíc chci, aby u nás byly ekologické spalovny namísto skládek nebezpečných odpadů. Zastávám linii, abychom nedělali kraviny typu fotovoltaiek, kde na tom každý třetí vydělal, ale zdevastovalo to krajinu, a přitom moc energie nepřineslo. Zastávám se útlumu uhelných typů elektráren a prosazování moderní typů elektráren. Většina členů SPOZ to vnímá podobně, takže se nepřeme

Jak na vás působí navrhované vládní reformy, hlavně tu důchodovou?

Zastávám názor, který jsem někde zaslechl, že se několikrát v této republice zhaslo a něco zmizelo. První byla privatizace, pak konsolidační agentura a teďto jsou penzijní reformy současné vlády. Nevidím důvody, proč bychom měli něco vyvádět do soukromých fondů privátních bank. Soukromé fondy jsou stejným rizikem jako kampeličky anebo soukromé investiční fondy nejen v Česku, ale i ve světě. Víme, jak dopadly. Nedivil bych se, kdyby někdo přišel za sedm let, a řekl, jejda ono nám to nevyšlo. Ty úspory jsou v prdeli, nicméně nás zavřít nemůžete, protože jsme to mysleli dobře. Nemůžeme takhle hazardovat s finančními prostředky lidí. Když penzijní reformy projdou, bude to další zhasnutí.

Co si myslíte o tom, jak se dnes střídají sociální s občanskými demokraty a vládnou stylem po nás potopa?

To je dlouhodobý problém Česka. Každý, kdo přijde do parlamentu, a je jedno, jakou většinou hlasů vládne, se bije v prsa, jak má patent na rozum. Je špatné, že se strany nenaučily komunikovat a spolupracovat tak, aby mohly navrhovat dlouhodobější řešení. My jsme tady pro lidi. Dvacetileté, čtyřicetileté, šedesátileté, to je jedno. A když budu uvažovat tak krátkozrace, že nyní uděláme všechno pravicově a za tři roky to všechno sociální demokracie přeškrtá zpět, bude zle pořád. Štve mě na politicích, že nemají nad postelí místo svatého obrázku napsáno: „Sloužíme lidem!"

Dále čtěte:
Šéf zemanovců k Nečasovi a spol.: Banda diletantů. Důvěru promrhali
Nas*anost je opravdu vysoká, glosuje vládní dění šéf Zemanovců

Předchozí půlnoční rozhovory:
Bělohradský: Kabinet vládne radikálním způsobem. Je hluboce nelegitimní
Nečasův rádce Joch: Lidé se mají poměrně dobře. Nepokoje nebudou

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Koláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…