Šéf agrárníků udeřil na vládu: Změňte politiku! Jinak ji změní ulice

30.08.2012 20:50

Skutečnost, že je stav našeho zemědělství neutěšený, není ani novinkou, ani tajemstvím. Prezident Agrární komory ČR Jan Veleba kandiduje do Senátu za Chrudimsko a ParlamentníListy.cz ho vyzpovídaly, jak vidí současnou situaci a co by si přál ve funkci senátora pro naše zemědělství a zemědělce změnit.

Šéf agrárníků udeřil na vládu: Změňte politiku! Jinak ji změní ulice
Foto: hns
Popisek: Senátor, exprezident Agrární komory a předseda SPO Jan Veleba

„České zemědělství skutečně není v dobrém stavu,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz informaci Veleba. „Když se projedete naší krajinou, tak i laik vidí, že na polích převažuje řepka olejná, kukuřice a obilí,“ upřesňuje. Jak dodává, chybí brambory, luskoviny, jetele, vojtěška a podobné plodiny. „Řepka a obilí zabírají téměř 80 procent plochy,“ stěžuje si Veleba.

Pole prázdná, farmy opuštěné či rozkradené

Při pohledu na farmy je podle něj pohled neméně smutný. „Farmy, kde by měl stát dobytek, jsou často prázdné, zničené nebo rozkradené,“ hodnotí stav živočišné výroby. Stalo se tak podle něj něco zvláštního. „Měníme se na systém, který vyrábí suroviny (to je to obilí), pro které ale nemáme užití právě proto, že tu máme málo dobytka,“ vysvětluje prezident agrární komory.

Obilí tak vyvážíme do zahraničí, kde se z toho vyprodukuje maso (obilí tvoří základ krmných směsí pro dobytek), v zahraničí se zaměstnávají lidé, dodá se k tomu přidaná hodnota, a pak se to maso za značně vysokou cenu dováží opět zpět k nám. „Stav našeho zemědělství proto opravdu není a nemůže být v dobrém stavu,“ konstatuje Veleba. Výsledkem je pak podle něj vysoká nesoběstačnost. „Teď zrovna nastává doba, kdy se bude zdražovat vepřové maso,“ připomíná Veleba. A není to tak dlouho, co jsme byli v tomto mase ještě soběstační.

Nehledejme chyby jinde, jsou tady, u nás

První chybu nevidí Jan Veleba v Bruselu, na který to s oblibou někteří politici svádějí. „Ta chyba se stala u nás,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz rezolutně Veleba. Vlády, které přišly po roce 89, si podle něj zemědělství příliš nevšímaly. „A je úplně jedno, jestli to byla vláda pravicová či levicová,“ kritizuje postoj vládních kabinetů prezident AK. Politici ani o zemědělství ani o zemědělce nejevili zájem. „Je to jednoduché, zemědělců je málo, takže nemohou tvořit vlivnou část elektorátu.

„Ta druhá chyba se stala opět u nás, i když už s Bruselem souvisí,“ připouští Veleba. Jak říká, naši vyjednavači přistoupili na podmínky pro nás velmi nevýhodné. Viděli prý jen dotace. „Po vstupu do EU zkrátka došlo k tomu, že mají „staré země EU výrazně, ale skutečně výrazně jiné podmínky, než my, nebo některé další nové země,“ zlobí se agrárník.

Veleba připomněl, že po našem vstupu do EU nikdo také neohlídal velkou míru dovozu, čímž byl způsoben útlum české výroby v potravinářství. Došlo ke snížení stavu hospodářských zvířat v ČR, protože čeští zemědělci nemohli konkurovat starým evropským zemím, které byly svými vládami i EU silně dotované.

Špatně nastavená potravinová vertikála a zahraniční obchodní řetězce

Třetím důvodem je špatné nastavení potravinové vertikály. Vertikála má podle Veleby tři stupně. „Spodní úroveň jsou zemědělci, kteří pěstují polní kultury a chovají hospodářská zvířata. Nad nimi je zpracovatelský průmysl, který z toho vyrábí potraviny a na vrcholu té vertikály je obchod,“ vysvětluje Veleba. Právě obchod je podle něj naprosto klíčový. Tím, že obchod je v rukou řetězců zhruba ze 70 procent a řetězce jsou kapitálově zahraniční, vytvořila se podle něho „jednosměrná dálnice“ pro dovoz potravin do Česka.

Skoro milion hektarů půdy leží ladem. Potraviny ale dovážíme

Teď, podle Veleby, vznikla situace, kdy tu máme skoro milion hektarů půdy, která není využívaná pro potravinářství. Podle prezidenta AK to postupuje velmi rychle. „Vždyť si uvědomte, že za kalendářní rok 2003, před vstupem do EU, jsme dováželi kolem 23 tisíce tun vepřového masa. V loňském roce to ale bylo už 216 tisíc tun,“ uvádí příklad Jan Veleba.

Na to, aby si to zemědělci začali organizovat sami, je podle Veleby pozdě. „Oni se i snaží, ale lidé už byli naučeni chodit do obchodních řetězců a navíc chybí zemědělcům kapitál na větší projekty,“ říká Veleba. Jediným východiskem podle něj je, když zemědělci spojí své síly a vytvoří vlastní obchodní síť. Navíc, jak říká, byli zemědělci odděleni od restitucí, protože většina z nich, před rokem 1948, vlastnila nějaké podíly v mlékárnách, pekárnách, či jiných zpracovatelských podnicích. „To se však nerestituovalo,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz Veleba.

Závislost na dovozu nás může ochromit. Chce to slušné české politiky

„Je třeba začít prosazovat českou politiku s českými zájmy,“ říká Veleba. Kritizuje zejména pravicové vlády za to, že do zemědělství neinvestovaly, ale používaly pouze systém tupých škrtů. „Vždyť by mohly vzniknout programy pro absolventy zemědělských škol, aby se mohli uplatnit ve svém oboru. Nebylo by to nic moc těžkého,“ tvrdí prezident AK. Investice do zemědělství ale podle něj jsou nutností. „Jinak budeme zcela závislí na dovozu a manévrovací prostor je pak pro jednání velmi malý,“ dodává.

„Je třeba vrátit do oboru národohospodářský pohled a selský rozum,“ říká Veleba. Politika škrtů to prý rozhodně nevyřeší. Je podle něj třeba obměnit politické složení zákonodárných sborů a exekutivy na různých úrovních. „Je nezbytné, aby na těch místech byli lidé, kteří nebudou chodit na dejchánky se zahraničními dovozci, ale zaměří se na prospěch vlastní země,“ říká Veleba.

Nespokojenost lidí je prý větší, než před rokem 1989

„Je třeba, aby vláda vzala na vědomí, že takto už to dál nejde. Nezačne-li se to okamžitě řešit, zanedlouho je tu „ulice“,“ varuje Veleba. Je třeba si podle něj uvědomit, že potraviny jsou důležitým fragmentem soběstačnosti každého státu. „A my už jsme nebezpečně závislí,“ dodává. Míra nespokojenosti mezi veřejností je podle něj už dnes větší, než byla v roce 1989. „Pak už stačí jen jiskra, nebo ta kapka, kterou pohár přeteče,“ varuje Veleba.

V roce 1989 jsme viděli, že to tak dál jít nemůže, ale nevěděli jsme, co se stane nebo kdy se to stane. Teď víme, co se může stát, i když ještě přesně nevíme kdy. A to by si měla vláda uvědomit,“ dodává Veleba.

Chci to změnit, tak jdu do toho. Jinak to změní „ulice“ a radikální struktury

U zemědělců navíc hraje podle prezidenta AK pocit sounáležitosti se zemí, kde žijí. „To tak bylo vždycky,“ dodává. „A ten, kdo přijde s takovými hodnotami, kdo bude schopen lidem srozumitelně vysvětlit, že je to dobré hlavně pro Českou republiku, tedy pro ně, za tím lidi půjdou,“ říká prezident AK. „Musí to být ale opravdu čestný český lídr se zájmem především o tuto zem a její lidi, který ty lidi povede. Ne o svou kapsu. Ale zatím tu nikoho takového nevidím,“ dodává.

Právě proto, že chce změnit stávající politické klima, jehož zájmy jsou zatím zaměřeny spíše mimo naše hranice, kandiduje prý Jan Veleba do Senátu. „Je třeba začít věci měnit, jinak je změní ulice, která může vynést nahoru radikální nebo ultraradikální jedince, což si určitě žádný normální člověk nemůže přát,“ říká Jan Veleba na závěr pro ParlamentníListy.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …