Šéf lidovců: Romský problém lidi dráždí. Nedivím se, oni nepracují

01.08.2011 8:06

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil i k ožehavé problematice Romů a obecně sociálně nepřizpůsobivých. Podle něho by se mělo o tomto problému otevřeně hovořit. Zastal se také senátora Jiřího Čunka.

Šéf lidovců: Romský problém lidi dráždí. Nedivím se, oni nepracují

Bělobrádek se domnívá, že by se problém nepřizpůsobivých měl řešit a lidé by se neměli bát o něm otevřeně mluvit, protože lidi štve, že musí živit ty, kterým se pracovat nechce.

Lidi to štve

„Tato problematika není z hlediska státního rozpočtu tou největší dírou, ale je to věc, která lidi nesmírně dráždí a já se jim nedivím. Protože jestliže vidíte člověka, který je práceschopný, ale nikdy do práce nejde a nepůjde, protože mu vyhovuje žít na sociálních dávkách, tak je to samozřejmě věc, nad kterou je třeba se zamyslet a nevidím důvod, proč bychom se neměli k těmto věcem vyjadřovat. Je to politický a celospolečenský problém a je evidentní, že jsou nejenom zneužívané některé dávky. Problémem ale také je, že v něčem máme dostatečnou právní úpravu, pouze ji nevyužíváme. Tento problém se odsouvá už 20 let," řekl ParlamentnímListům.cz Bělobrádek.

K tématu: Senátoři se pustili do "cikánů". Nepracují a řádí

Podle Bělobrádka se problém takzvaně sociálně vyloučených a nepřizpůsobivých v poslední době rozšířil i mezi neromskou populací a není to v současnosti již jen doména Romů.

Chudoba se rozšiřuje

„Ten problém se od té doby, co se na to začal upozorňovat Jiří Čunek, vyvinul. Počet sociálně vyloučených a nepřizpůsobivých nám kvapně přibývá i mezi lidmi neromského původu. Velké množství lidí i neromského původu se přelévá přes hranici, která byla výhradně považována za problematiku romskou. Dochází k celospolečenskému posunu, protože mnoho lidí se propadá do chudoby. Česká republika měla v Evropě nejnižší míru chudoby, což bylo fantastické. To se ale postupně mění," řekl ParlamentnímListům.cz Bělobrádek.

Psali jsme: Byl členem KSČM. Tvrdě kritizuje Romy, Havla a Sudeťáky

Šéf lidovců míní, že by ti, co pobírají sociální dávky, měli ukázat nějakou aktivitu a snahu a plnit alespoň nějaké závazky.  

Čunek je lidumil

„Je nutné přistoupit k takovým racionálním krokům, které říkají: ´chceš-li něco od státu, musíš něco prokázat. Dostáváš-li peníze na bydlení a pak nezaplatíš nájem, tak se nemáme o čem bavit.´ Takto je třeba postupovat. Například v Náchodě radnice zavedla princip dvakrát a dost. Dvakrát nezaplatíte nájem, tak vás vystěhují," představuje možné řešení problematiky nepřizpůsobivých Bělobrádek.

Předseda křesťanských demokratů ze zastal i bývalého předsedy KDU-ČSL a senátora Jiřího Čunka, který proslul takzvaně politicky nekorektními pohledy na integraci Romů.

Psali jsme: Dělá problém Klausovi i Topolánkovi. Politická korektnost

„Jiří Čunek, neboť je křesťan a lidumil, tak za 80 milionů postavil byty první kategorie lidem, kteří byli soudně vystěhování na ulici. Dodnes je za to pranýřován. Což svědčí o tom, jak některé kruhy, které jsou skutečně ideově někde jinde, jsou ochotny potrestat za dobrý skutek člověka, který se snaží," míní Bělobrádek.

Jak to vidí Čunek

Čunek již před časem pro ParlamentníListy.cz uvedl, že s celou romskou komunitou se podle něho  musí pracovat dohromady. Romové by měli své děti posílat do škol. Děti z této komunity by měly chodit do přípravných mateřských školek. Děti věku základní školy zase mají každý den po vyučování navštěvovat ještě družiny a zde být hodinu dvě pod dohledem vychovatelů, kteří s nimi zpracují domácí úkoly. V tomto nelze spoléhat na rodiny. Ty se s romskými žáky doma neučí. To se týká i učňů a středoškoláků.

Více: Čunek: Romy je potřeba k práci přivést. Nemají pracovní návyky

Dále se má pracovat s matkami a otci. „Je třeba Romy k práci přivést. Tito lidé mají na trhu práce jednoznačně ztíženou pozici kvůli nedostatečnému vzdělání a díky tomu, že nemají pracovní návyky. Proto musejí mít tito lidé speciální režim," řekl Čunek.

Čtěte také:

Romové se podle Čunka těžko pohybují v režimu klasické měsíční výplaty, protože to, co dostanou, hned utratí. Pracovat by měli pod nějakým kurátorem, nebo by se měla přizpůsobit výplata mzdy, aby ji dostávali buď každý den nebo maximálně každý týden. „Není možné, aby na romskou komunitu platila stejná kritéria jako na lidi, kteří celý život pracovali a pak ztratili práci," dodal Čunek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…