Šéf mladé levice: KSČM se Semelovou a Grospičem nepatří do demokracie

30.12.2011 6:31

ROZHOVOR František Střída je zastupitel za ČSSD v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku. Kromě toho vede Mladé sociální demokraty v Olomouckém kraji. Je mu 30 let a pomýšlí na funkci krajského zastupitele. ParlamentnímListům.cz řekl mimo jiné, kdo by měl být příštím prezidentem a proč nemá rád komunisty.

Šéf mladé levice: KSČM se Semelovou a Grospičem nepatří do demokracie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marta Semelová z KSČM na Olšanských hřbitovech

Jak dlouho jste předseda Mladých sociálních demokratů v kraji a jak jste se k tomu dostal?

Předsedou jsem asi dva a půl roku. V roce 2001 jsem vstoupil do ČSSD a asi půl roku poté do MSD. Zaujal mě program mladých. Je to totiž takový akčnější dorost té politické strany, i když je to vlastně občanské sdružení. MSD není součástí sociální demokracie, ale úzce s ní spolupracujeme.V roce 2001 byl mým hlavním motivem ke vstupu do strany Miloš Zeman. Ten mě inspiroval. Zabýváme se školstvím, rovnoprávností pohlaví nebo třeba drogovou problematikou. Vymezujeme se proti extremismu, rasismu a xenofobii. Zajímá nás zkrátka to, co mladé lidi opravdu tíží. ČSSD je založena více komplexněji, kdežto naše sdružení je úzce zaměřeno na mladé lidi a jejich problémy.

Co konkrétně vaše sdružení dělá?

V kraji máme v současné době čtyři kluby. Požádal jsem předsedy jednotlivých klubů, aby mi sepsali to, co letos dělali. Bylo toho mnoho, například v Olomouci měli setkání s hejtmanem a dělali besedu o restrukturalizaci lůžkového fondu v Olomouckém kraji, spolupořádali či pořádali mnoho akcí. V Přerově pořádají mimo jiné Memoriál Jindřicha Valoucha, což byl dlouholetý primátor Přerova a poslanec, který vloni zemřel. Kluby se také účastní předvolebních kampaní, dětských dnů a podobně. V Šumperku teď vznikl nový klub asi před měsícem, takže zatím ještě nevyvíjí činnost, ale doufám ze se jejich činnost brzy rozvine.

Kde vidíte slabiny ČSSD, ať už strukturální nebo programové? Má podle vás ČSSD vůbec nějaké slabiny?

Myslím si, že velkou slabinou je třeba teď nedohoda o tom, jestli se bude podporovat poplatek v nemocnici, nebo ne. Můj osobní názor je takový, že v šedesátikorunové verzi ten poplatek měl být zachovaný. A ať se na mě nikdo nezlobí, ale je to prostě poplatek za ubytování a stravování. Myslím si taky, že je velký problém, že se strana dosud jasně nevypořádala s lidmi typu Standy Grosse. To je velký kámen, který strana táhne s sebou.

Je Bohuslav Sobotka dobrým předsedou ČSSD, nebo byste na jeho místě raději viděl někoho jiného?

Byl na sjezdu řádně zvolen. Dostal mandát, sice těsně, ale dostal ho. A já ho respektuji. Je to předseda minimálně na příští dva roky. Vadí mi lidé, kteří zpochybňují jeho mandát nebo jeho erudici.

Jak se díváte na současnou politickou situaci u nás?

Není to žádná výhra. Myslím si, že některé strany, které se před volbami tvářily antipopulisticky jako TOP 09, teď začínají dělat velice populistické kroky. Speciálně to, jakým způsobem manipulují se starosty malých obcí ohledně rozpočtového určení daní. Nejdřív jim to slíbí, pak se to odloží, pak to zase slíbí a tak pořád dokola. V okamžiku, kdy se TOPka dostala v Praze do rady, tak se už ty dvě miliardy Praze brát nebudou. Je to taková podivná politika.

Blíží se krajské volby. Kdo by měl být podle vás příštím hejtmanem Olomouckého kraje?

Byl bych rád, kdyby jím byl sociální demokrat. Stávající hejtman Martin Tesařík již dříve oznámil, že na post hejtmana kandidovat nebude. V současné době jsou ve hře dvě jména. Nejvíce šancí nahradit Tesaříka má lídr ČSSD v Olomouci Jiří Rozbořil a šéf ČSSD v kraji Jaroslav Vomáčka. Uvidí se na krajské konferenci v příštím roce. Já ještě osobního favorita nemám, protože si nechávám čas na to oba dva poznat. Asi se jako delegát konference rozhodnu až před konferencí, komu dám přednost. Budu ale respektovat rozhodnutí, na kterém se domluvíme na okresním výboru. Já jsem z okresu Prostějov a dali jsme mandát oběma.

Kdo bude podle vás novým prezidentem republiky?

Já osobně doufám, že to bude Jan Švejnar. Z těch kandidátů si myslím, že právě on má největší nadhled. Nějakou část svého života strávil i v cizině a je to přece jenom profesor, ekonom, je to vzdělaný člověk. Když bych se měl v případě přímé volby rozhodovat, jestli Jan Švejnar nebo Karel Schwarzenberg, já spícího prezidenta volit nebudu.

Proč ne Miloš Zeman? Říkal jste, že vás inspiroval ke vstupu do strany.

Myslím si, že Miloš Zeman byl ideálním kandidátem pro volby v roce 2003 proti Václavu Klausovi. To nevyšlo. Měli tam nějaký konflikt s komunistickými hlasy, které měly přijít a nepřišly. Taky ho údajně potopili vlastní lidé. Poslední dobou mi bohužel Miloš připadá jako hodně naštvaný důchodce z Vysočiny. Já ho sice uznávám, ale nevím, kde sežene padesát tisíc podpisů nebo podporu dvaceti poslanců či deseti senátorů. Jan Švejnar je v současnosti pro mě přijatelnější kandidát.

Jak by se podle vás měla vyvíjet česká společnost?

Já bych ji určitě chtěl stavět na těch základech, které byly položeny někdy v roce 1989. To byla společnost se sociálním cítěním. Nemůžeme přece útočit na nejslabší vrstvy jako to dělá vládní koalice. Přece není pravda, že když na něco nejsou peníze, tak to je vina těch, kterým se nechce pracovat, bezdomovců nebo Romů, jak tvrdí předseda vlády. V těch sociálních transferech není zas takový objem finančních prostředků. Hlavně by se ta „antikorupční” vláda měla zaměřit na korupci. Je totiž zajímavé, že tato vláda již vyměnila polovinu ministrů zejména kvůli korupci.

Co byste vzkázal lidem, kteří považují ČSSD za převlečené komunisty?

Že to není pravda. Bylo mi na zvracení, když jsem se dočetl, jak komunistická mládež hodnotila Václava Havla. Takové hodnocení podle mě snad nemůže mít ani dobytek, a to bych se nechtěl dotknout hospodářských zvířat. Slova jako, že zemřel úhlavní nepřítel, slavme a podobně, to je něco šíleného. To, co prohlašuje paní Semelová s panem Grospičem, na to nemám slov. Myslím si, že tito lidé se hodně odlišují od sociální demokracie, respektive od jakékoliv demokracie, a na tomto příkladu je vidět rozdíl mezi komunisty a sociálními demokraty. KSČM je stále KSČ. Je tam sice pár bílých vran jako Dolejš, možná Ransdorf. To jsou podle mě normální lidé, ale v tom komunistickém hardcoru vytlačeni úplně do kraje. Pokud se KSČM nezbaví Semelové, Grospiče a mladého jádra komsomolců ze Svazu mladých komunistů Československa, nemá co dělat v demokratické společnosti.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …