Šéf mládežnictva ODS o tom, co se prý nesmí říkat

18.01.2012 8:01

Výsledkem boje oficiálních sttruktur EU proti pravicovému extremismu je házení konzervativců do jednoho pytle s radikály. Zatímco před pár lety byl Rakušan Jörg Haider exotem, dnes má miliony následovníků v celé Evropě. Přesně tak podle šéfa Mladých konzervativců Jiřího Fremra působí nedotknutelná mantra politické korektnosti. O nástupu extrémní pravice hovoří i loňská britská studie mapující názory mužů do třiceti let. Pohrdání proevropskými vládami a příklon k vlastní národní kulturní identitě pak autoři stejné studie hodnotí jako projev ultrapravicového smýšlení.

Šéf mládežnictva ODS o tom, co se prý nesmí říkat
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Mladí evropští muži se stále častěji přiklánějí ke krajní pravici a své extremistické teze maskují jako obranu proti globalizaci a především nebezpečí islámu. Konstatuje to zpráva britské expertní skupiny Demos, se kterou operují například lidé z Evropské rady. Podle nich antisemitismus, sjednocující extrémní pravici v první polovině dvacátého století, nahradila islamofobie a myšlenka obrany liberálních hodnot. Předseda Mladých konzervativců,  mládežnické organizace hlásící se k ODS, Jiří Fremr doporučuje při vyvozování podobných závěrů opatrnost. Výsledný efekt by totiž nemusel působit jako varování, ale přesně naopak.

Nechcete debatovat? Řekněte "nácek"

"S vrstevníky často na toto téma diskutujeme. Velmi palčivým problémeme EU je právě paušalizace různých protestujících skupin, která má jediný cíl- znemožnit seriózní debatu," říká Fremr. Tématem takové debaty by pak mělo podle něj být soužití evropské většiny s muslimskou menšinou.

Ačkoliv jde podle Fremra o problém stále palčivější, EU místo hledání východisek z budoucí možné konfliktní situace neustále opakuje mantru politické korektnosti. "Unie je tím vyloženě nasáklá. Usilují podle mě o popření tisícileté tradice naší evropské civilizace a snaží se degradovat každý jazyk do něčeho, co nazýváme orwellovským Newspeakem. Nesnažme se tuto debatu zlehčovat a degradovat nálepkou neonacistů. Jediným řešením problému mezi Evropany a muslimy je seriózně hovořit o těch úskalích vzájemného soužití. Nenechávejme se strhnout nedostatkem informaci, to je velký problém na obou stranách sporu," varuje Fremr.

Výsledek unijního boje s ultrapravicí: Každá země má svého Haidera

Na příkladu přístupu špiček EU k otázce přistěhovalectví a soužití s izolovanou muslimskou komunitou je prý krásně vidět unijní pštrosí taktika. "Když se na nás řítí problém, děláme, že nic nevidíme a doufáme že se to vyhne i nám. To je současné strategie Evropské unie, budí dnes dojem kulhajícího koně," konstatuje mladý politik.

Přístup EU může podle mladého konzervativce vyvolat velmi nežádoucí efekt. "Když problémy neřešíte, společnost má vždy tendence sahat po radikálních řešeních a nechávat se strhnout vlnou populismu a rychlých procesů," říká Fremr. Výše řečené je prý krásně vidět na politickém vývoji v jednotlivých zemích EU. "Když před deseti, patnácti lety vylezl v Rakousku nějaký Haider, celá Evropa hleděla s otevřenou pusou co je to za neuvěřitelného exota. Přitom dnes má každá demokratická evropská země nějakého svého Haidera s narůstající oblibou mezi občany. Je to skutečný problém a Unie si jej zavinila sama, neboť není schopná své problémy řešit," říká Fremr s tím, že jej nelze počítat mezi antievropsky orientované politiky.

Co Petr Hájek myslel vážně a co ne

Šéf Mladých konzervativců se pak zastává lidí, kteří na tabuizaci určitých témat pravidelně upozorňují a v Čechách jsou považováni za přesvědčené konzervativce. Bývalý poradce ministra školství Ladislav Bátora, kněz Michal Semín, nebo preezidentův kancléř Petr Hájek prý rozhodně nepatří ke krajní pravici, byť se jejich názory mnohdy mohou zdát přinejmenším kontroverzní. "Rádi se pohybují na hraně, to ano, ale nikdo z nich za tu hranu rozhodně nejde. Existuje snad nějaký výrok, který by se dal takto označit? Já jsem ho nezaznamenal," konstatuje Fremr s tím, že kolik konzervativců, tolik konzervatismů.

A platí to prý beze zbytku i pro veřejností rozporuplně vnímaného Bátoru. "Ač jsou ty výroky mnohdy velmi kontroverzní, pro mě je zásadní, že si tito lidé váží nade vše lidské svobody. Například Hájek je takový od přírody provokatér a svými názory se snaží otevírat zajímavé debaty. V takovém tom českém flegmatickém rybníce to není vůbec na škodu. Mne osobně by velice zajímalo, co všechno myslí vážně a co naopak prohlásí jen aby rozpoutal tu debatu. Dosud jsem neměl možnost s ním hovořit a pevně doufám, že se to někdy dozvím," říká s nadsázkou mladý konzervativec.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…