Šéf odborů Engel: Nevěřím, že dnešní tripartita najde řešení

31.05.2012 9:37

Zdravotnické odbory stále nejsou spokojeny s výší platů lékařů. Podle předsedy Lékařského odborového klubu (LOK) Martina Engela je ale závažnější fakt to, že se postupně zhoršuje dostupnost zdravotní péče. LOK proto přemýšlí o protestech, na konkrétní formě se však ještě nedohodl. Odboráři chtějí počkat také na to, jak dopadne dnešní jednání tripartity.

Šéf odborů Engel: Nevěřím, že dnešní tripartita najde řešení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odborář Martin Engel

Česko možná čekají další protesty zdravotníků. Zabránit by tomu mohla dnešní tripartita. Jednání o platech ve zdravotnictví totiž zatím krachovala.

Šéf LOKu Martin Engel v rozhovoru pro Český rozhlas poukázal na to, že pracovníci státních nemocnic sice dostali letos přidáno šest a čtvrt procenta, ovšem prý na lidi v těch krajských se nedostalo.

Pokud se lékaři a sestry v nemocnicích slíbeného zvýšení nedočkají, jsou odbory připraveny uspořádat protesty. Mohly by být ještě letos a nebyly by to jen happeningy jako loni na podzim. V nejtvrdší variantě se mluví o hromadných výpovědích lékařů i sester.

„Mě to moc mrzí, protože jsem si představovala, že ministerstvo změní úhradovou vyhlášku tak, aby bylo jasné, že část peněz bude přímo vázána na platy zdravotnických pracovníků. Bohužel si pan premiér nechal zpracovat stanovisko od legislativní rady vlády, která mu oznámila, že by to bylo protiústavní,“ vysvětlila pro rozhlas předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková. 

Pro Engela je ale hlavní, aby od příštího roku platy všech doktorů stouply na jeden a půl až trojnásobek průměrné mzdy v Česku. 

„Jde nám o cílový stav, který má být od 1. 1. 2013 a po zkušenostech, které máme s letošním rokem, tak vůbec nevidím světýlko na konci tunelu,“ zmínil Engel pro Radiožurnál.

Šéf LOKu ale upozornil, že kromě platů má zdravotnická tripartita řešit ještě nová pravidla pro dostupnost péče. Podle nejnovějšího návrhu ministerstva zdravotnictví bychom totiž k praktickému lékaři neměli jet déle než třicet pět minut. 

„Zásahy do sítě zdravotnických zařízení jsou nevratné a dostupnost zdravotní péče pro občany je třeba bránit. To je ještě závažnější, než jestli někdo dostane peníze,“ podotkl v této souvislosti Engel. „Já ale příliš nevěřím tomu, že se podaří najít na tripartitě nějaké řešení,“ podotkl Engel.

Heger tvrdí, že peníze jsou i na krajích

Ministr zdravotnictví Leoš Heger si ale stojí na svém stanovisku -  peníze na zvýšení platů lékařů jsou podle něj i v krajských nemocnicích.  

„Těch 6,25 procenta bylo k dispozici pro všechna zdravotnická zařízení lůžkového typu, to znamená i pro krajské nemocnice, které v naprosté většině odmítly platy zvyšovat a my to pokládáme za záležitost, která je vyloženě politicky ovlivněná,“ řekl nedávno médiím Heger. 

Radiožurnál dodal, že zdravotníci budou dnes trvat i na dalším svém požadavku. Resort by měl totiž podle nich změnit na druhé pololetí úhradovou vyhlášku, podle níž platí pojišťovny za péči. Pokud by tomu tak bylo, do zdravotnických zařízení by se prý dostalo víc peněz. 

„Myslím si, že podepsané dokumenty jsou závazné a mají se plnit. Církevní restituce se také podepsaly, jsou mnohem nákladnější a ty by se plnit měly,“ dodal k tomu Engel.

Tripartita má dnes údajně také řešit plány zdravotních pojišťoven na změny v lůžkové síti. Kritériem má podle nich být vyhláška o personálním vybavení, kde jsou stanoveny počty lékařů a sester. Pojišťovny by ale mohly vycházet také z dojezdových dob, tím by stačila síť mnohem menší.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…