Šéf pražské TOP 09: Praha je mafiánské Palermo. A primátor...

17.05.2013 14:41

Předseda pražské TOP 09 a místopředseda poslanců této strany František Laudát se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vyjádřil k politickému dění v Praze a na pražské radnici. Situace na radnici je podle něho velmi špatná. Nikdy nebyl zastáncem koalice s ODS, nicméně si myslí, že by už koalice měla dovládnout.

Šéf pražské TOP 09: Praha je mafiánské Palermo. A primátor...
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

„Situaci na pražské radnici považuji za špatnou. TOP 09 se musí vyrovnávat s tím, že většina našich lidí nemá politickou zkušenost. Na nejvíce horkých židlích v městské radě jsou, až na jednu výjimku, političtí nováčci. Absurdně nikoliv opozice, ale část koaliční ODS nám i panu primátorovi nic nedaruje,“ řekl ParlamentnímListům.cz Laudát.

Palermo

To, co se dnes odehrává v Praze, nemá podle něho obdoby od devadesátého roku. Podle něho se vládu nad Prahou a kontrolu nad finančními toky hlavního města snaží ovládnout mafiánské struktury. Prahu přirovnává k sicilskému městu Palermo, které je známé tím, že tam vždy měla silné pozice mafiánská organizace Cosa Nostra.

„Říkám otevřeně, že Praha se změnila v Palermo. Palermo je na tom možná dnes lépe než Praha. Jsme svědky historicky nejhlubší krize ODS, která byla v Praze dominantní téměř 20 let. Logicky se tedy její krize dominantně promítá v hlavním městě. Kruhy, které se nalepily na ODS, šedá zóna, která vznikla za Pavla Béma, v zoufalé snaze pokračovat v manýrech jeho éry, dělají vše možné i nemožné pro to, aby udržely byznys z veřejných zdrojů,“ říká k situaci v Praze šéf pražské topky.

Laudát koalici s ODS nechtěl

„Vidím, jak se zde zbrojí na příští volby. Jak tyto lobby iniciují sbírání materiálů na lidi z TOP 09 včetně osobních záležitostí. Týká se to mě, týká se to všech lidí v TOP 09, kteří se nějakým způsobem angažují. Ty materiály chodí do různých redakcí. Lidé z nesvobodovské části ODS se domnívají, že staré časy se vrátí. Připravuje se zakládání nových hnutí a nových stran s ekonomickou základnou od těchto lidí. Oni se toho byznysu nechtějí vzdát,“ dodává Laudát.

Sám Laudát nebyl zastáncem vzniku koalice TOP 09 s ODS a proti tomu preferoval koalici s ČSSD: „Koalice s ODS se nezrodila v mé hlavě. Je veřejně známo, že jsem byl nakloněn koalici s ČSSD. Nikdo další na výběr na radnici není. Zastával jsem názor, že pokud chce kterákoli strana změnit Prahu, tak bez ODS. Byť byli sociální demokraté v koalici s ODS, tak rozvětvená chapadla moci v metropoli nemají.“

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Bohuslav Svoboda a jeho spojenectví s „kmotry“

Laudát rozhodně nepovažuje za svatoušky ani svobodovské křídlo v ODS a samotného primátora Bohuslava Svobodu. Připomíná, že sám Svoboda přišel, respektive byl nominován či dosazen, částí pražské ODS, se kterou nyní válčí a že i v jeho okolí se pohybují či pohybovali lidé s kontroverzní minulostí a pověstí „kmotrů“.

„Někteří lidé kolem pana primátora Svobody nejsou nepopsaným listem. Například Zdeněk Zajíček z pražského vedení ODS není nepopsaný list. V některých fázích primátora Svobodu podporoval Ondřej Palounek, Pavel Hurda a další. Vzorce chování těchto lidí znám, a to nebyli hlasatelé změny. Pana Svobodu si našel a do čela pražské radnice ho vynesl Boris Šťastný. Odkud je Boris Šťastný? Z Prahy 10. Kdo rozhoduje na Praze 10 – Tomáš Hrdlička. Pražané by snad přijali, že by si ODS měla 'odpočinout' a udělat se sebou něco v opozici. Chtěl jsem to proto, aby se dnes nedělo to, co se děje,“ uvedl poslanec.

V ČSSD podle Laudáta tak sofistikovaný systém vazeb mezi různými podnikateli nebyl tolik vybudovaný jako v ODS, neboť ČSSD, byť byla v koalici či v opozici mlčela, neměla nikdy takový rozsah moci a ekonomických příležitostí, co měla ODS za těch bezmála dvacet let. „Součástí politické kultury je respektovat názor většiny. To jsem udělal. Navíc, rozhodující slovo má samozřejmě klub zastupitelů. Ten se rozhodl pro koalici s ODS. Jelikož jsem byl tři volební období pražským zastupitelem, tak jsem současný vývoj s obavami očekával,“ povzdech si Laudát.

Kauza Opencard

Laudát říká, že co se týče obvinění radních z TOP 09 kvůli Opencard, tak nikdo z radních TOP 09 z toho prý neměl a nemá ani korunu: „Jsou kriminalizovány snahy něco napravit. Mohu garantovat, že v projektu Opencard nikdo z TOP 09 nekradl. Policie tvrdí, že došlo k pochybení, státní zástupkyně tvrdí, že to tvrzení je oprávněné. I kdyby došlo k pochybení ve vztahu k zákonu, tak jsem si jistý, že nikdo z TOP 09 z toho žádný ekonomický profit neměl.“

Laudát poukazuje na další problém: „Běží dohadovací řízení, u klíčových průšvihů metropole se nedaří najít s ODS řešení. Dofinancování tunelu Blanka se dořešit musí, protože tam jsou smlouvy a nemůže se stavba jen tak zakonzervovat a platit obrovské sumy za to, že se to řešit nebude. Zdá se mi, že podobné příběhy se odehrávají i v některých organizacích města. Mnohdy ještě horší, i když ne tak viditelné. Co některé lobby zkoušejí okolo dopravního podniku, je neuvěřitelné. Taktéž kolem vodárenství či energetiky. Naši lidé skoro všude narážejí na snahy udržet u zakázek a finančních toků šedou zónu z doby Béma.“

Poslanec a bývalý pražský zastupitel Boris Šťastný kritizoval radního z TOP 09 Václava Novotného za údajně nevýhodný pronájem zámku Ctěnice. „Přiznám se, že o tom nic nevím. Za naší éry tato památka byla na odpis a tehdy do toho město přes Pražskou informační službu začalo dávat peníze. Opravilo se to. Pak byly rozpaky z návštěvnosti expozicí, co tam byly. Jestli má pan Šťastný podezření, že došlo k manipulaci s výběrovým řízením, tak to má předat příslušným orgánům k prošetření.“

Praha je ve stagnaci. Má problémy s hospodařením

Laudát také popisuje řadu problémů s hospodařením. „Z dění na pražské radnici jsem velmi zneklidněn, protože tím, kdo bude skutečně poražen, bude Praha. Praha je ve stagnaci. Teď tam hrozí horentní zadlužení, protože Pavel Bém rozjel takové zakázky, na které příjmy Prahy nestačí. Tato koalice žádnou obří zakázku nerozjela. Zdeňkovi Tůmovi vyčítám, že když byl v pozici předsedy finančního výboru, neřekl Pražanům, v jakém skutečném ekonomickém stavu hlavní město je. Po éře Béma přímé dluhy činily údajně asi 26 miliard. Ale byla rozjetá stavba Blanky, která je za 26 miliard, je rozjetá výstavba metra Dejvice – Motol, která je za 22 miliard. Teď se jen klepu, kdy nás z Bruselu začnou penalizovat za nerealizovanou čistírnu odpadních vod, která v megaverzích měla přijít až na zhruba 21 miliard. S ohledem na smlouvu s Veolií Brusel dotaci osm miliard Praze nedal. Takže další problém z éry Béma. Dále si připočtěme další velký závazek – dopravní podnik má kontrakt s plzeňskou Škodovkou za zhruba 18 miliard na tramvaje. Když jen tyto nejhrubší položky srovnáte s příjmy Prahy, které jsou kolem padesáti miliard ročně, i laik musí vidět problém. 50 miliard je sice hodně, ale z toho velká část peněz jsou jen mandatorní výdaje do školství a sociálních věcí a tak dále. Přes účet Prahy jen protečou. Pak na investice zbývá možná tak patnáct miliard. Rozvírají se nůžky mezi mandatorními a kapitálovými výdaji. Mandatorní dramaticky narůstají, kapitálové se snižují. Je to analogie špatné struktury státních výdajů,“ vysvětluje Laudát.

Předseda pražské TOP 09 je přesto z případného ukončení koalice s ODS dost rozpačitý: „Nechci ukončit koalici s ODS. Čas se ale krátí a dohadovací řízení se protahuje. Ukončení koalice v Praze je vážná věc, může mít i celostátní politické konsekvence. Znovu opakuji, že hlavní rozhodnutí je na našem zastupitelském klubu. Pražské ani republikové vedení jim nebude nařizovat nic, s čím by se sami neztotožnili. Věřím, že každý z nich naloží se získaným mandátem nejen odvážně, ale i rozvážně.“

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…