Šéf protikomunistického úřadu: Úspěch KSČM je známka nevyzrálosti demokratického myšlení

17.10.2012 16:40

Volební vítězství KSČM hodnotí šéf Úřadu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Daniel Herman přirovnáním z Bible. Nezapře tak v sobě bývalého kněze. Hebrejové podle něj také reptali na Mojžíše, když je vyvedl z otroctví a při putování pouští vzpomínali na hrnce plné masa. Problém směřování země vidí v tom, že budujeme kapitalismus dle komunistických příruček.

Šéf protikomunistického úřadu: Úspěch KSČM je známka nevyzrálosti demokratického myšlení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ředitel ÚSTR Daniel Herman

„Volební úspěch KSČM v krajských volbách pokládám za známku jasné nevyzrálosti demokratického smýšlení velké části naší společnosti, především té, která k volbám nešla. Tedy dvaašedesáti procent. Nevyužít svého volebního práva je občansky dost neodpovědný přístup,“ sděluje Daniel Herman a hned k tomu dodává příměr z Bible.

Pouští putujeme krátce

„Historicky vzato, nic nového pod sluncem. Již před více než 3000 lety Hebrejové reptali na Mojžíše, když je vyvedl z egyptského otroctví do Země zaslíbené. Při obtížném čtyřicetiletém putování pouští vzpomínali na hrnce plné masa, které v Egyptě měli a vizi svobodných občanů ve své vlastní zemi by byli někdy ochotni vyměnit za postavení otroků, ale hlavně u těch plných hrnců. My tou pouští putujeme teprve třiadvacet let. Asi se to prostě urychlit nedá,“ podotýká. Nezapře v sobě kněze. V roce 1989 byl totiž vysvěcen na kněze, posléze se stal tajemníkem kardinála Miloslava Vlka a v letech 1996 až 2005 byl mluvčím České biskupské konference. Roku 2007 nicméně požádal o laicizaci.

„Jinak bych spíše doporučoval se inspirovat v sousedním Bavorsku, které pokládám za hospodářský zázrak ve střední Evropě. Z nejzaostalejší části předválečného Německa se dostalo na pozici nejvyspělejší spolkové země. A za přispění komunistů to zrovna nebylo, ba právě naopak. Myslím si prostě, že máme na to, abychom jezdili v BMW a ne v Trabantu. Taková je má reflexe nad výsledky krajských voleb,“ podotkl pro ParlamentníListy.cz.

Štve ho absence morálky

Ohledně rozmáhající se obliby komunistů i u mladších ročníků je ale zdrženlivější. „Při setkáních se studenty jsem nezaznamenal nejmenší stopu toho, že by někdo z nich fandil komunistům. Možná některé skupiny mladých lidí si to myslí. Mě nejvíce štve absence morálních hodnot. Budujeme tady kapitalismus podle komunistických příruček. Prostě takoví ti milionáři se zlatými řetězy okolo krků, limuzínami a vilami na Kajmanských ostrovech. Skutečný kapitalismus je ale o osobní odpovědnosti, hodnotách, kreativitě a snaze o co nejlepší lidské soužití,“ doplnil.

Herman působil na několika ministerstvech a byl šéfem kanceláře Jana Švejnara při minulých prezidentských volbách. Před dvěma lety jej z deseti kandidátů vybrali do funkce ředitele ÚSTR, v níž působí dodnes. „Podle kádrových materiálů mých rodičů z předlistopadové doby pocházím z takzvané buržoazní rodiny, ale všichni naši zaměstnanci, jak mého dědečka, tak i babičku, milovali. Dnešní postkomunistická mizérie s absencí morálky má s kultivovaným Západem málo společného. Věřím ale, že se společnost obrodí,“ zakončuje optimisticky. Kaliště se podle něj prostě jednou v čisté jezero promění.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …