Šéf seniorů: Karel Gott má pravdu, penze by měly být k uživení

02.05.2013 21:22

O plných tři sta lidí narostl za poslední rok počet penzistů, kteří živoří měsíčně za tři tisíce korun a méně. Upozornil na to ParlamentníListy.cz předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes v reakci na nápad publicisty Josefa Klímy, který chce těmto seniorům přispět ze své peněženky. K jeho nápadu se pak přidal i Karel Gott.

Šéf seniorů: Karel Gott má pravdu, penze by měly být k uživení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes

Předseda Rady seniorů České republiky Zdeněk Pernes Josefu Klímovi a Karlu Gottovi a všem ostatním, kteří chtějí podpořit ze svých příjmů nebo ze svého majetku nízkopříjmové důchodce, prý velmi děkuje. Pernes to řekl ParlamentnímListům.cz v reakci na článek, který se objevil na webu idnes.cz.

„Rozhodl jsem se podpořit komunitu, na kterou všichni kašlou. Dělá se spousta věcí pro bezdomovce i pro invalidy, ale pro normální důchodce, z nichž někteří opravdu žijí za tři tisíce měsíčně, nikdo nic nedělá. Chci to změnit," přiznal pro idnes.cz totiž Josef Klíma, který letos oslavil 62. narozeniny, a oficiálně se tak zařadil k lidem, kteří již mají právo pobírat starobní důchod. On sám jej ale prý zatím nepotřebuje.

„Proto ten svůj chci věnovat deseti nejchudším důchodcům u nás. A samozřejmě vyzývám další aktivní důchodce, jako je třeba Karel Gott, aby učinili totéž," zmínil také Klíma, který se před pár dny stal nejoblíbenějším publicistou a absolutním vítězem ankety TýTý.

Hudební "odborář" Gott: Jdu do toho!

„Důchodci budou podporovat důchodce? Na jedné straně je to smutné, na druhé úsměvné, ale jako dobrý hudební odborář jsem připraven pomoci těm, kteří nemají to štěstí jako my. Ano, určitě do toho jdu," reagoval na to Karel Gott.

„Děkujeme, ale supluje to nedůslednost státu a aroganci politiků. Rada seniorů samozřejmě ale za nápad panu Klímovi děkuje. Vnímáme to jako mezigenerační příjmovou solidaritu,“ uvedl pak na slova obou čerstvých držitelů cen TýTý pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Pernes.

A upozornil, že pod tři tisíce korun, tedy částku v tabulkách vedenou jako penzi ve výši 2999 korun, pobírá v Česku 4 805 lidí. „Ale tady ten jejich počet narostl o 300 lidí meziročně,“ zmínil Pernes a vysvětlil: „To jsou ale s největší pravděpodobností důchodci, co pobírají více penzí, tedy například další penzi pobírají i v zahraničí“.

Podle Pernese ovšem těch důchodců, co berou tři tisíce, ale pak mají jen tento důchod, moc v Česku není.

„Nejméně mohou brát starobní penzi 3 100 korun. Ze 2 341 160 příjemců starobních penzí má důchod do osmi tisíc korun osm procent příjemců, od osmi tisíc do třinácti tisíc pobírá penzi 75 procent příjemců a ten zbytek nad třináct tisíc, to jsou penze nad 18 tisíc korun. Tuto sumu ale pobírá jen 13 332 příjemců,“ informoval dále Pernes.

Musí pracovat

„Pan Gott má však pravdu v jednom, neboť penze po odpracování čtyřiceti a více let by měla být k uživení, což se ne vždy podaří zejména osamělým seniorům nebo seniorkám bydlících v nájemních bytech v Praze a v dalších velkých městech. Ti pak skutečně jen takzvaně ´přežívají´, řada z nich proto musí ještě pracovat. Teď jim navíc stát zrušil slevu na dani jako jediné věkové a sociální skupině. Takže český stát by se měl o seniory starat lépe,“ připomněl šéf Rady seniorů.

„Rada seniorů ČR organizuje podání hromadné žaloby proti zrušení slevy na dani pracujícím důchodcům. Žádáme všechny pracující důchodce, aby se připojili na adrese rscr@rscr.cz.?“ stojí pak k tomu na webové stránce rady.

Pernes ale prý nesouhlasí s Klímou v jedné věci a to v tvrzení, že se v Česku dělá spousta věcí pro bezdomovce i pro invalidy, ale pro normální důchodce nikdo nic nedělá.

Neříkáme, že tito jsou podporováni méně a tamti více

„To bych nechtěl komentovat, abychom tady nezpůsobili nějaký střet sociálních skupin – samozřejmě, že senioři jsou v jiném postavení než tihle lidé. Pokud vím, tak zejména invalidé, ale ani bezdomovci, moc státem podporováni nejsou. Ztotožňovat proto sociálně nepřizpůsobivé a jejich sociální ochranu se sociální ochranou seniorskou populací nelze. Pan Klíma tady podle mne tak nemá přesné informace. Senioři ale na druhou stranu této společnosti za svůj aktivní život odvedli nějaké hodnoty a proto si zaslouží důstojné stáří. Takže co se týče toho nápadu, tak určitě ano, ale z hlediska zásluh pro tuto společnost. Ale my určitě nebudeme říkat, že tito jsou podporováni méně a tamti více,“ pronesl Pernes.

Souhlasí pak naopak s tvrzením Klímy, že nelze na Správě sociálního zabezpečení kvůli zákonu na ochranu osobních údajů zjistit, kdo přesně je v Česku reálně nejchudší senior a na kolik by si tedy deset nejchudších důchodců mohlo z Klímova platu přijít.

„Oni na tom úřadu skutečně jména neřeknou, jsou vázáni mlčenlivostí. Taky jsme to kdysi zkoušeli zjistit, ale nejde to,“ dodal k tomu ParlamentnímListům.cz Pernes.

Valorizace penzí je nedostatečná

Byl to právě Zdeněk Pernes, kdo před časem vyzval za Radu seniorů vládu, aby navýšila procentní novou výměru důchodů o 6,6 procent. „Navrhovaná valorizace penzí je totiž nedostatečná. Přitom by stačilo, kdyby si inspiraci v navyšování penzí česká vláda vzala na Slovensku nebo ve Švýcarsku. Tam se penze pravidelně navyšují i podle růstu nominálních mezd. Valorizace by prostě měla být taková, aby se reálná penze zachovala po celou dobu jejího pobírání,“ řekl v roce 2011 Pernes

Publicista Josef Klíma se především proslavil jako český televizní investigativní reportér pořadu Na vlastní oči. Když v roce 2009 tento pořad na TV Nova skončil, Klíma se přesunul na televizi Prima, kde s Jankem Kroupou vévodili obdobnému pořadu Soukromá dramata. S novým hávem Na vlastních očí se pak ale letos do Novy vrátil. Klíma je navíc autorem několika knížek a mnoha televizních scénářů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…