Semelová: Proč jsem tak drsná? Chci lidem ukázat lumpárny této vlády

05.01.2012 18:35

Sázka na Semelovou je krátkodobě výhodná, ale komunistům se vymstí, varuje menší ze sněmovních levicových stran místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. KSČM tak prý navíc činí v době, kdy už měla svou pověst minimálně u části levicových voličů "vyžehlenou". Podle meidálního experta ale rozhodně nejde o záměr KSČM.

Semelová: Proč jsem tak drsná? Chci lidem ukázat lumpárny této vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marta Semelová z KSČM na Olšanských hřbitovech

Je v poslední době zřejmě nejznámější komunistickou poslankyní a její výroky dokážou vynést KSČM na titulní strany českých deníků. Zároveň ale působí na odpůrce komunistů jako červený hadr na býka. Zvlášť když se jí podaří takový kousek jako žaloba na sestru bratrů Mašínů Zdeňku, kterou obvinila z údajného schvalování trestných činů. Podle politiků a odborníků ale komunisté nedělají moc dobře, když ji nechají příliš mluvit. Marta Semelová totiž příliš otevřeně dává najevo příslušnost k tzv. stalinistickému křídlu KSČM.

"Oni komunisté během těch dvaceti let ve sněmovně nastavili určitou hranici, limit, za který ve svých projevech nikdy nechodí. Marta Semelová do toho najednou vstoupila a začala hovořit o statečnosti pohraničníků. Na to jsme všichni doslova zírali. Určitá témata prostě byla ve sněmovně zapovězená jakousi tichou dohodou, ona ji porušila," říká o političce pro ParlamentníListy.cz místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Skoro to dokázali. Pak přišla ona

Poslankyně prý své partaji prokázala doslova medvědí službu. A to v momentě, kdy KSČM díky své umírněné rétorice začala i u ČSSD budit dojem strany, která se zabývá primárně sociálními otázkami než nostalgickými pohledy do minulosti. "Díky tomu a faktu, že paní Semelovou nikdo ze strany nemírní, to v očích voliče vypadá, že se KSČM chce spolehnout na své tvrdé voličské jádro a na získávání dalších hlasů prostě rezignuje," soudí Zaorálek.

Určitým vysvětlením by prý mohla být znovunabytá sebedůvěra komunistů. Mohou za ní výsledky průzkumů veřejného mínění, podle nichž obliba KSČM po hubených letech opět stoupá nahoru. "Divím se, že ji někdo neokřikne na klubu s tím, že díky jejím projevům jsou komunisté ve sněmovně opět vnímání "jako divá zvěř".

Co ale ani výroky Semelové nedokážou změnit, je podle Zaorálka koaliční potenciál komunistů. Tedy alespoň v případě ČSSD. "Tady se věci nikam neposunuly. Požádali jsme je, aby změnili některé věci. Je nepřípustné, aby nadále udržovali přátelství s nejtvrdšími komunisitickými režimy na světě. Kondolence Vojtěcha Filipa do Severní Koreje, to je další ukázka, že KSČM dělá přesný opak toho, co se po ní chce," myslí si dále Zaorálek.

Jak eliminovat vliv poslankyně? Jednat jako ona

Poslankyni Semelovou a její příznivce lze údajně zařadit k výrazně menšinovým názorovým frakcím komunistů. I tak ale dokáže dění ve straně výrazně ovlivnit. Důležitou indícií je podle Zaorálka právě kondolence předsedy KSČM do Severní Koreje. "Jako by nechtěl, aby toto tvrdé křídlo převzalo kontrolu nad celou stranou, proto se asi chce názorově mírně radikalizovat a vypálit Semelové rybník," říká Zaorálek s tím, že KSČM se krátkodobě, dokud má voličskou základnu hlavně mezi důchodci-pamětníky, neobává být jakýmsi skanzenem a okénkem do temné české minulosti. "Z dlouhodobého hlediska to asi nebude dobrá taktika," varuje kolegy na levici Zaorálek.

Na dotaz, zda Marta Semelová je záměrně využívána k získávání bodů pro KSČM mezi krajně levicovými voliči, či zda se jen "utrhla stranickému vedení ze řetězu", nezná přesnou odpověď ani mediální expert Milan Kruml. "Přiklonil bych se k první variantě, ale není to podle mě cílená taktika vedení partaje. Oni si prostě řekli, že mají Semelovou a těžko s ní mohou něco udělat. Představuje ale pro komunisty jeden z důležitých prvků udržení původních příznivců strany," uvedl pro ParlamentníListy.cz expert.

Bojující KSČM

Velmi málo se prý ale hovoří o boji stranických frakcí, jejichž pomyslnými reprezentanty jsou právě Semelová na straně jedné a velmi umírněný Jiří Dolejš na straně druhé. "Na oficiálních stránkách KSČM o tomto boji samozřejmě nenajdete nic, ale pouhý pohled do jejich diskusí na internetu ukazuje, že mezi těmi, kdo chtějí moderní levicovou stranu a tím tvrdým křídlem probíhá nekompromisní boj. Výjimkou nejsou urážky, velmi ostře psané články a podobně. KSČM je všechno, jen ne strana jednoho názorového proudu," říká Kruml.

"Nepovažuji výroky paní Semelové za něco tak skandálního, že bych je musel jakkoliv komentovat. Ze židle mě nadzvedli naši "svazáci," kteří se velmi nevhodně vyjádřili po skonu prezidenta Havla," komentuje pro ParlamentníListy.cz vyjádření své kolegyně poslanec KSČM Jiří Dolejš, který podle politologů stojí v rámci KSČM na opačné názorové straně než Semelová.

SLEDUJEME téma: Zákaz KSČM

A právě k rozdílnosti vystupování a jistému přirovnání k Jiřímu Dolejšovi odpovídala Marta Semelová na dotaz čtenáře ParlamentníchListů.cz. "O Dolejšovi se i opozice vyjadřuje relativně pozitivně, ale pokud se někde objeví zmínka o Vás, je to téměř vždy konfrontační - i když vesměs správné nahlížení na situaci. Zajímalo by mne, zda si myslíte, že by mohla OFICIALNĚ KSČM takto mluvit VŠEMI poslanci nebo zda i v KSČM je toto menšinivý názor-mluvím o Vašem vystupování do tisku atd.," zeptal se na oficiálním profilu poslankyně registrovaný občan s nickem "havlickuvbrod".

"Podle mého názoru, a řídila jsem se tím i před svým zvolením do Poslanecké sněmovny, je třeba nazývat věci pravým jménem. Zabalování vlastních názorů do mnoha krásných slovíček, jež podstatu zastíní, je špatné. Samozřejmě každý člověk má jiný způsob vyjadřování, ale vždy by si měl stát za tím, co říká. Představitel politické strany by pak měl dodržovat program, kvůli kterému ho lidé volili. Pokud jde o voliče, přes všechny snahy většiny médií (s výjimkou Haló novin), která manipulují veřejným míněním a značně blokují názory představitelů KSČM, si myslím, že se postupně otvírají lidem oči a začínají víc vnímat nejen to, jaké lumpárny na ně nachystala současná vládní koalice, ale že také vidí, které strany stojí za tím, co lidem slibovaly před volbami, a která strana, když dojde na „lámání chleba“ je schopna na to všechno zapomenout a spojit se s pravicí. Pochopitelně ne v zájmu většiny občanů, ale ve svůj vlastní prospěch. Takové koalice (ČSSD-ODS) jsme měli možnost poznat na úrovni celostátní i na úrovni hlavního města. KSČM se k takovému podvodu nikdy nepropůjčila," reagovala pak Semelová.

Poslankyně za KSČM, civilním povoláním učitelka, se proslavila svou obhajobou "statečných pohraničníků" během projednávání zákona o protikomunistickém odboji na jaře minulého roku. Její slova znamenala pro mnohé poslance doslova šok. Vítězslav Jandák z ČSSD v bezprostřední reakci pro ParlamentníListy.cz uvedl, že ač o zákonu původně pochyboval, po projevu rudé poslankyně jej rozhodně podpoří. Posledním mediálním hitem Semelové je pak žaloba, kterou společně s kolegyní Nedvědovou podaly na Zdenu Mašínovou. Sestra legendárních protikomunistických bojovníků, jejichž činy dodnes rozdělují českou společnost na dva tábory, uvedla, že lituje svého tělesného postižení v tom smyslu, že se v padesátých letech nemohla ke svým bratrům přidat. Tím se podle obou komunistek dopustila schvalování trestných činů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …