Senát má čtyři kandidáty do protikomunistické komise

10.01.2012 19:41

Senát má na dva členy protikomunistické komise čtyři kandidáty.

Senát má čtyři kandidáty do protikomunistické komise
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát

Senát bude vybírat dva zástupce do etické komise. Tato komise má posuzovat odmítnuté žádosti o uznání statusu bojovníka proti komunismu. Kandidáti jsou zatím čtyři.  Po jednom navrhli ODS a KDU-ČSL, zbylé dva pak místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier. Vyplývá to z informací ČTK z dnešního jednání volební komise horní komory. 

Diensbieruv kandidát je bývalý mluvčí Charty 77

ODS už minulý týden oznámila nominaci svého člena a někdejšího místopředsedy Senátu Jiřího Lišky, který se podílel na vzniku a prosazení zákona o protikomunistickém odboji. Mezi Dienstbierovy kandidáty údajně patří evangelický farář a bývalý mluvčí Charty 77 Miloš Rejchrt.

První čelnové byli zvoleni minulý rok

První dva členy devítičlenné komise zvolila už loni v listopadu rada Ústavu pro studium totalitních režimů. Stali se jimi Milan Nerad, kterého v 50. letech pronásledoval komunistický režim a byl vězněn za údajnou špionáž, a Marie Rút Křížková, někdejší mluvčí Charty 77.

Sněmovna na prosincové schůzi dokázala v tajných volbách do komise zvolit jen kandidáta ODS, advokáta a bývalého disidenta Stanislava Devátého. Druhého zástupce dolní komory bude muset vybrat na únorovém zasedání, neboť historikovi Prokopu Tomkovi, kterého nominovala TOP 09, ke zvolení jeden hlas chyběl. O svých zástupcích ještě podle dostupných informací nerozhodla vláda, svého kandidáta do komise má jmenovat také prezident. 

Komise vznikla na základě zákona o protikomunistickém odboji, který začal platit symbolicky v den 22. výročí 17. listopadu 1989. 


   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…