Senát má schvalovat reformu daní a finanční a celní správy

07.12.2011 7:51

Senát má schvalovat vládní daňovou reformu včetně zdanění hazardu. Jeho podobu pravděpodobně navrhne pozměnit a platnost daňové reformy asi doporučí odložit až na rok 2015. Beze změn naopak zřejmě podpoří reformu celní a finanční správy. Schůze horní komory začne dnes po poledni.

Senát má schvalovat reformu daní a finanční a celní správy

Daňová reforma počítá se zrušením konceptu superhrubé mzdy, který má nahradit nová 19procentní sazba daně z hrubé mzdy. Výhodné to bude podle propočtů pro lidi s hrubým měsíčním příjmem do 40.000 korun, rozdíl má představovat řádově desítky až stovky koruny. Změní se také odvody na sociální a zdravotní pojištění. Sněmovnou schválená předloha počítá také se zachováním daňového zvýhodnění zaměstnaneckých stravenek, které vláda chtěla zrušit.

Kdo získá víc peněz z hazardu?

Nejasná je zatím podoba 20procentního odvodu z hazardních her. Sněmovna jej navrhla rozdělit rovným dílem mezi sport, obce a veřejně prospěšné účely. Ministerstvo financí prosazuje dohodu, podle níž by si odvody v případě výherních automatů rozdělily obce a stát v poměru 8:2, u odvodů z ostatního hazardu pak v poměru 3:7.

Změna struktury finančních a celních úřadů souvisí podobně jako daňová reforma se vznikem jednoho inkasního místa. Stát má touto změnou ušetřit zhruba 150 milionů korun ročně.

Související:

Daňová reforma je odsunuta o rok. Kocourkova aféra na středu

Pro většinu Čechů je hazard horší než alkohol a jsou pro jeho úplný zákaz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…